Μετά και το χθεσινό debate Όλοι βλέπουν πλέον Ολάντ στα Ηλύσια Πεδία

Πρώτο θέμα παραμένει στη Γαλλία η χθεσινή τηλεμαχία των δύο υποψηφίων για τη θέση του προέδρου της 5ης γαλλικής Δημοκρατίας, με τον Τύπο και τα τηλεοπτικά δίκτυα να αναλύουν μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας κάθε δήλωση και κάθε σχόλιο του..
Φρανσουά Ολάντ και του Νικολά Σαρκοζί. Από το ζήτημα της ανεργίας  μέχρι την παράνομη μετανάστευση η αποκρυπτογράφηση των δηλώσεων της φορτισμένης τηλεμαχίας δίνει ένα σαφές πλεονέκτημα στον Φρανσουά Ολάντ, παρά το ολίσθημα του τελευταίου να χρησιμοποιήσει τη λέξη «εγώ» περισσότερες φορές από όσες μπορούσε κανείς να μετρήσει.
Ο εκλεκτός των Σοσιαλιστών βγήκε αλώβητος από την  χθεσινή τιτανομαχία που καθήλωσε μπροστά στους  τηλεοπτικούς δέκτες 17,7  εκ. Γάλλους  (λιγότερους από το 2007). Πριν πέντε χρόνια, την τηλεμαχία  Σαρκοζί- Ρουαγιάλ είχαν παρακολουθήσει 20,4 τηλεθεατές.
Για την «επικράτηση» του Ολάντ έναντι του Σαρκοζί στο χθεσινό ντιμπέιτ ενδεικτικός είναι ο τίτλος της Liberation.
 Ο Ολάντ προήδρευσε του ντιμπέιτ», σχολιάζει η αριστερή εφημερίδα ενώ η «Le Monde» εκτιμά πως ο Σοσιαλιστής υποψήφιος πήγε στην τηλεμαχία  ως φαβορί και κατάφερε να παραμείνει σε αυτή τη θέση.
Ο άχρωμος, άγευστος και άνευρος Ολάντ έκανε την έκπληξη και δεν υπέπεσε σε σφάλματα εικόνας και λόγου. Όχι απλά δεν έχασε την ψυχραιμία του σχολιάζει ο γαλλικός Τύπος αλλά και οι επικοινωνιολόγοι, αλλά κατάφερε να αντικρούσει τις κατηγορίες του «εριστικού» Νικολά Σαρκοζί με ψυχραιμία. Μην ξεχνάμε ότι, ο Σαρκοζί ξέρει πως να …βγάλει κάποιον από τα ρούχα του. Ωστόσο ο Ολάντ χειρίστηκε την κατάσταση «αξιοπρεπώς», όπως θα άρμοζε στον συνομιλητή του.
«Δεν επέτρεπε στον Σαρκοζί να τελειώσει τις φράσεις του, του ασκούσε επίθεση, τον αποκαλούσε ψεύτη. Ηθελε να εξασφαλίσει ότι δεν θα φαίνεται να αμύνεται και να δείξει ότι μπορεί και αυτός να ρίξει μια- δυο μπουνιές», εκτίμησε ο Μάρκ Πέρελμαν, πολιτικός συντάκτης του France 24 , δίνοντας από τώρα νίκη στον Σοσιαλιστή υποψήφιο.
Για τον διευθυντή σύνταξης της “L’ Express”, αναμφισβήτητα είναι ο νικητής της χτεσινής τηλεμαχίας καθώς πρόβαλε ένα «αληθινό πρόσωπο» χωρίς να είναι αγενής, σε αντίθεση με τον ένοικο των Ηλυσίων ο οποίος δεν έδειξε να έχει διάθεση για διάλογο . Καθ’ όλη την διάρκεια του τρίωρου σχεδόν ντιμπέιτ, ο Σαρκοζί υπεραμυνόταν της πολιτικής που εφήρμοσε η κυβέρνησή του κάνοντας συνεχώς έναν απολογισμό του έργου του. Από την πλευρά του, ο Ολάντ εκμεταλλεύτηκε το αδύνατο σημείο του αντιπάλου. Για τον Σαρκοζί, η «αχίλλειος πτέρναν» δεν  είναι άλλη από το ρόλο της Γερμανίας στην γαλλικά πεπραγμένα και γενικότερα στην Ευρώπη. Ποτέ άλλοτε στη Γαλλία, όπως σχολιάζουν τα μέσα ενημέρωσης  , μία άλλη χώρα δεν απασχόλησε μία τηλεμαχία εν όψει εκλογών.
Η ομάδα του Φρανσουά Ολάντ θεωρεί βέβαιη την νίκη του υποψηφίου με τους Σοσιαλιστές, όχι μόνο στα σημεία αλλά με καθαρή επικράτηση. «Δεν έκανε ούτε ένα παραμικρό λάθος» δήλωσε σήμερα η γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτίν Ομπρί, ενώ και ο ειδικός συνεργάτης του κυρίου Ολάντ  Ανρό Μοντμπουρκ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της τηλεμαχίας «μια καθαρή νίκη του Ολάντ».
Νίκη, πάντως, του Ολάντ, μετά και την χθεσινή τηλεμαχία, βλέπουν πλέον και οι αγορές. To spread του 10ετούς γαλλικού ομολόγου έπεσε στις 135 μονάδες βάσης- έναντι της αντίστοιχης διάρκειας γερμανικού-  από τις 145 μονάδες βάσης που ήταν προ μιας εβδομάδας.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι, οι αγορές αρχίζουν να συνηθίζουν την ιδέα μιας «αριστερής πολιτικής» της Ευρώπης σε ότι αφορά την στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης χρέους.
Τρία 24ωρα προτού η κάλπη αναδείξει το νέο πρόεδρο, οι αγορές έχουν το εξής σκεπτικό: «Αν δεν μπορείς να τους κτυπήσεις, πήγαινε με το μέρος τους…»

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...