Formula 1 Άιρτον Σένα: Αθάνατος Πρωτομαγιά του 1994,Σαν Μαρινο

Αγαπήθηκε όσο κανένας άλλος. Στην χώρα του ήταν Εθνικός ήρωας. Δίδαξε με το ήθος του και την υπέροχη προσωπικότητά του. Ήταν ένα «καθαρό» πρότυπο για όλους. Όμως ο Άιρτον Σένα έφυγε νωρίς, την Πρωτομαγιά του 1994..


Ο Άιρτον Σένα ντα Σίλβα γεννήθηκε σε ένα προάστιο του Σάο Πάολο στις 21 Μαρτίου του 1960. Όλα ξεκίνησαν όταν στα τέσσερά του έλαβε ένα δώρο από τον πατέρα του. Ένα «παιδικό» καρτ το οποίο έγινε αμέσως το μοναδικό του παιχνίδι. Ήταν από μικρός ατσούμπαλος και πολύ νευρώδης. Έτρεχε σαν τρελός μέσα στο σπίτι με το καρτάκι του κάνοντας και πολλές ζημιές. Είχε μεγάλο σπίτι και η οικογένειά του ήταν εύπορη.

Ο ίδιος πάντοτε τόνιζε ότι οφείλει τα πάντα, καταρχάς στον θεό αλλά και μετά στην βοήθεια (όχι μόνο οικονομική) που είχε από την οικογένειά του. Στα επτά του χρόνια, πήρε κρυφά το αυτοκίνητο του πατέρα του. Ο μικρός Σένα έκανε στο αυτοκίνητο ακριβώς ότι έκανε το είδωλο του (ο πατέρας του). Στα δεκατρία του ο πατ΄ρας του «ξαναχτύπησε» αυτή τη φορά με ένα κανονικό καρτ εκατό ίππων με τον οποίο έκανε και τον πρώτο του αγώνα. Πήρε μάλιστα σε αυτόν και την πρώτη pole position της ζωής του, με κλήρωση όμως. Βλέπετε η μοίρα το ήθελε από τότε να είναι στην γνώριμη γι’ αυτόν θέση. Την πρώτη.
Στην Formula 1

Μετά από τα γρήγορα περάσματα που έκανε ο Άιρτον Σένα από τα πρωταθλήματα καρτ και F3 έρχεται η ώρα να τρέξει στην μεγάλη κατηγορία. Το ντεμπούτο το έκανε το 1984 πίσω από μία Toleman-Hart. Η γρήγορη εγκατάλειψη του στον πρώτο αγώνα τον στεναχώρησε, αλλά δεν τον απογοήτευσε. Την ίδια σεζόν στην βρεγμένη πίστα του Μονακό τράβηξε για πρώτη φορά τα βλέμματα, όταν κοντράρισε στα ίσα τον πρώτο και καλύτερο Πρόστ. Ο Άιρτον κατάφερε με την παρουσία του αλλά κυρίως με την προσωπικότητά του,  από την πρώτη κι’ όλας χρονιά, να γίνει το «μήλον της έριδος» σχεδόν για όλες τις μεγάλες ομάδες της Formula 1. To 1988 ο Σένα πήρε τον πρώτο του παγκόσμιο τίτλο με τα χρώματα της McLaren Honda.
Το 1994, στον επεισοδιακό αγώνα του Σαν Μαρινου, έπεσε η καρό σημαία της ζωής για τον Άιρτον Σένα. Από τα ελεύθερα δοκιμαστικά της Παρασκευής είχαν αρχίσει τα «παρατράγουδα» με την έξοδο του Μπαριτσέλο, ο οποίος ευτυχώς, βγήκε ανέπαφος από το μονοθέσιο. Το Σάββατο στα χρονομετρημένα δοκιμαστικά, ο αυστριακός Ρόναλντ Ράτζενμπέργκερ καρφωνόταν με το μονοθέσιό του  στον τοίχο της στροφής Ταμπουρέλο και χάνει την ζωή του. Ο Άιρτον, που είχε πάρει την pole position, είχε προμηθευτεί μία σημαία της Αυστρίας, θέλοντας να τιμήσει τον αδικοχαμένο πιλότο αν ανέβαινε στο podium. Δεν ανέβηκε όμως ποτέ, αφού την ημέρα του αγώνα, στην ίδια στροφή ο Άιρτον έχασε τη ζωή του. Σε εκείνη τη καταραμένη στροφή και με ταχύτητα 310km/h, η Williams δεν έστριψε και συγκρούστηκε στον τσιμεντένιο τοίχο. Από την σφοδρή σύγκρουση και από τα πολλά αντικείμενα που εκσφεντονίστηκαν, ένα διαπέρασε το κράνος του… Ο Άιρτον ήταν κλινικά νεκρός. Η καρδιά του σταμάτησε στο νοσοκομείο της Μπολόνια μετά από λίγες ώρες.

Ο Άιρτον Σένα τιμήθηκε όσο κανένας κανένας άλλος στην πατρίδα του. Πάνω από 300.000 κόσμου τον συνόδεψαν στην τελευταία κατοικία του. Ακόμα και σήμερα στα ποδοσφαιρικά γήπεδα οι βραζιλιάνοι φωνάζουν ρυθμικά το όνομά του. Η οικογένειά του στην μνήμη του έχει δημιουργήσει ένα ίδρυμα στην Βραζιλία για παιδιά. Στο παιδικό τους χαμόγελο και στο γέλιο που χαρίζει αυτό το ίδρυμα στα ορφανά, ζει ο Άιρτον Σενα…
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...