Ρητή δέσμευση του Ισραήλ για μια αποστρατικοποιημένη Παλαιστίνη Επιστολή προς τον Αμπάς έστειλε ο Νετανιάχου, σύμφωνα με την «Haaretz»

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεσμεύεται σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς για την ίδρυση ενός αποστρατιωτικοποιημένου παλαιστινιακού κράτους, αναφέρει η εφημερίδα Haaretz.
Πρόκειται για την πρώτη επίσημη γραπτή δέσμευση του Νετανιάχου για το θέμα αυτό, αν και στο παρελθόν σε δύο περιπτώσεις, το 2009 και το 2011, είχε αναφερθεί προφορικά. Σημειώνεται πάντως ότι η θέση συμπίπτει με την επίσημη ισραηλινή γραμμή για λύση με δύο κράτη...

Η Haaretz σημειώνει ότι η επιστολή περιλαμβάνει δέσμευση για την ίδρυση ενός αποστρατιωτικοποιημένου παλαιστινιακού κράτους, δίπλα στο Ισραήλ, στο πλαίσιο μιας διαπραγματεύσιμης λύσης.
Προσθέτει ότι, παρά το γεγονός ότι ο Νετανιάχου έχει αναλάβει και πάλι τη δέσμευση αυτή σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο Μπαρ-Ιλάν, τον Ιούνιο του 2009, αλλά και στην ομιλία του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ τον Μάιο του 2011, είναι η πρώτη φορά που αυτή περιλαμβάνεται σε επίσημο έγγραφο.
Ακόμη ο Νετανιάχου απευθύνει έκκληση για άμεση επανάληψη των διαπραγματεύσεων χωρίς όρους, πράγμα που σημαίνει ότι απορρίπτει τις παλαιστινιακές αξιώσεις, αλλά δεν διατυπώνει κάποια νέα πρόταση.
Μία σειρά ανεπίλυτων ζητημάτων, όπως το θέμα των εποίκων, έχει παγώσει εδώ και χρόνια τις συνομιλίες των δύο πλευρών που ούτως ή άλλως έκαναν πολύ αργά βήματα παρά τις εκατέρωθεν διακηρύξεις για συνομιλίες με καλή θέληση.
Την επιστολή του Νετανιάχου παρέδωσε το βράδυ του Σαββάτου στον Αμπάς στη Ραμάλα, ο απεσταλμένος του πρωθυπουργού Γιτζάκ Μόλχο.
Σχέδιο μεσολάβησης για τους κραστούμενους
Σε μία παράλληλη εξέλιξη, επεξεργασμένο σχέδιο συμφωνίας Ισραήλ και Παλαιστινίων υπό τη μεσολάβηση της Αιγύπτου για τον τερματισμό της απεργίας πείνας των 1.550 Παλαιστίνιων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές αναμένεται να τεθεί προς έγκριση στους εκπροσώπους των φυλακισμένων, ανακοίνωσε παλαιστινιακή πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις.
Οι αιγύπτιοι μεσολαβητές συναντήθηκαν με παλαιστίνιους αξιωματούχους που διαπραγματεύονται εκ μέρους των απεργών πείνας, δήλωσε πηγή στο Κάιρο προσθέτοντας ότι επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας θα γίνει μετά την επεξεργασία από τους κρατούμενους και τις ισραηλινές Αρχές των λεπτομερειών ώστε να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία.
Οι εκπρόσωποι των φυλακισμένων αναμένεται να απαντήσουν τη Δευτέρα.
Ενας στους τρεις από τους 4.700 Παλαιστίνιους οι οποίοι εξακολουθούν να κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές άρχισαν να αρνούνται τη σίτισή τους στις 17 Απριλίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις φυλακίσεις χωρίς να έχει προηγηθεί δίκη, και με αίτημα τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης, όπως αύξηση των επισκέψεων των οικογενειών τους που διαμένουν στη Γάζα και τερματισμός της κράτησης σε κελιά απομόνωσης.
Σύμφωνα με ισραηλινό πολιτικό αξιωματούχο, τον οποίο επικαλείται το ισραηλινό ραδιόφωνο χωρίς να τον κατονομάζει, συμφωνία για τερματισμό της απεργίας πείνας μπορεί να υπάρξει τη Δευτέρα ή την Τρίτη.
PHGH

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...