«Ασυλο στον Ασάνζ» ζητούν από τον Ισημερινό 4.000 Αμερικανοί Η άσκηση δημοσιογραφίας το έγκλημά του, αναφέρουν

Αίτημα για χορήγηση πολιτικού ασύλου, το οποίο στηρίζουν με κοινή επιστολή τους προσωπικότητες των ΗΠΑ, κατέθεσε στη Δημοκρατία του Ισημερινού ο ιδρυτής του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ..

Η επιστολή, την οποία υπογράφουν προσωπικότητες όπως ο
Μάικλ Μουρ, ο Νόαμ Τσόμσκι και ο Όλιβερ Στόουν παραδόθηκε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, την ώρα που η χώρα εξετάζει το αίτημα του Ασάνζ.
Η επιστολή παραδόθηκε στην πρεσβεία μαζί με 4.000 υπογραφές Αμερικανών που καλούν τον πρόεδρο του Ισημερινού
Ραφαέλ Κορέα να εγκρίνει το αίτημα του Ασάνζ.
Οι συντάκτες της επιστολής αναφέρουν ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks έχει σοβαρούς λόγους να φοβάται την έκδοση από τη Βρετανία στη Σουηδία, καθώς «
υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι όταν βρεθεί στη Σουηδία, θα φυλακιστεί και στη συνέχεια θα εκδοθεί στις ΗΠΑ».
Προσθέτοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση «
έχει δείξει ξεκάθαρα την εχθρότητά της προς το WikiLeaks«, αναφέρουν ότι ο Ασάνζ ενδέχεται να αντιμετωπίσει ακόμα και την ποινή θανάτου εάν κατηγορηθεί και κριθεί ένοχος για κατασκοπεία.
«
Σας καλούμε να δώσετε πολιτικό άσυλο στον κ. Ασάνζ, καθώς το "έγκλημα" που διέπραξε είναι αυτό της άσκησης της δημοσιογραφίας» αναφέρει η επιστολή που έχει ως παραλήπτη τον Ραφαέλ Κορέα.
«
Επειδή αυτή είναι μια ξεκάθαρη υπόθεση επίθεσης στην ελευθερία του Τύπου και στο δικαίωμα του κοινού να γνωρίζει σημαντικές αλήθειες για την αμερικανική εξωτερική πολιτική, και επειδή ο κίνδυνος για την υγεία και την ευεξία του είναι σημαντικός, σας καλούμε να δώσετε πολιτικό άσυλο στον κ. Ασάνζ» καταλήγει η επιστολή.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού δήλωσε ότι δικηγόροι εξετάζουν το αίτημα του Τζ.Ασάνζ. Δεν διευκρίνισε όμως πότε θα υπάρξει απόφαση για το θέμα.

ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...