Ιαπωνία: Ξανά σε λειτουργία δύο νέοι πυρηνικοί αντιδραστήρες Θα ξαναλειτουργήσουν την Κυριακή, εν μέσω διαμαρτυριών

Εν μέσω διαμαρτυριών από σεισμολόγους, κατοίκους και περιβαλλοντικές οργανώσεις θα λειτουργήσουν ξανά την Κυριακή δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες στον πυρηνικό σταθμό της περιοχής Οχη.
Η ιαπωνική κυβέρνηση ενέκρινε την επαναλειτουργία παρά τις αντιδράσεις δύο επιφανών ιαπώνων σεισμολόγων, οι οποίοι ..
επισήμαναν ότι «η χώρα αψηφά τα διδάγματα για την ασφάλεια που πήρε από την περσινή κρίση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα», και συμβουλεύοντας τον πρωθυπουργό Γιοσιχίκο Νόντα να αναβάλλει την επαναλειτουργία τους.
«Το μοντέλο σεισμικής δραστηριότητας που έχει φτιάξει η ρυθμιστική αρχή της Ιαπωνίας για την πυρηνική βιομηχανία δεν λαμβάνει υπόψη τα ενεργά ρήγματα που υπάρχουν κοντά στον σταθμό του Οχη», τονίζει ο σεισμολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κόμπε Κατσουχίκο Ισιμπάσι, προσθέτοντας πως «τα τεστ αντοχής και οι νέες προδιαγραφές για την ασφάλεια για την επαναλειτουργία πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αφήνουν περιθώρια για να συμβούν δυστυχήματα στους σταθμούς».
Με την άποψή του συντάσσεται και ο συνάδελφος του, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο, Μιτσουχίσα Γουατανάμπε, που υποστήριξε πως «είναι αμφισβητήσιμη η ουδετερότητα των ειδικών που συμβουλεύουν την Υπηρεσία Ασφάλειας της Πυρηνικής Βιομηχανίας της Ιαπωνίας».
Αμφότεροι οι επιστήμονες υπογραμμίζουν πως ο περσινός σεισμός των 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το φονικό τσουνάμι που τον ακολούθησε, καθιστά πιο πιθανό να ακολουθήσουν κι άλλα καταστροφικά χτυπήματα του Εγκέλαδου.
Και οι 50 πυρηνικοί αντιδραστήρες της Ιαπωνίας είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας μετά την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα, πέρσι τον Μάρτιο. Ο πρωθυπουργός, με τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών Αρχών (όχι όμως και των κατοίκων, που αντιδρούν έντονα), έδωσε πριν από μερικές εβδομάδες εντολή στην εταιρεία KEPCO να θέσει ξανά σε λειτουργία τους αντιδραστήρες στο εργοστάσιο Οχη, προκειμένου να τροφοδοτηθεί με ηλεκτρικό ρεύμα η «βιομηχανική καρδιά» της δυτικής Ιαπωνίας. Αναμένεται η επανέναρξη λειτουργίας και άλλων αντιδραστήρων.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...