Επτά γερμανοί ποιητές γράφουν -πάλι- για την Ελλάδα

Επτά γερμανοί λογοτέχνες έκαναν ένα ολοσέλιδο ποιητικό αφιέρωμα στη χθεσινή εφημερίδα Ντι Τσάιτ, μετά το πρόσφατο εγχείρημα του Γκύντερ Γκρας. «Ποίηση για τους Ελληνες» τιτλοφορείται το αφιέρωμα και είναι, κυρίως, ένας ύμνος για την Ελλάδα της αρχαιότητας που έδωσε τα φώτα της στην Ευρώπη...


«Από τους Ελληνες τα μάθαμε όλα
την ποίηση, για παράδειγμα, και το μέτρημα επίσης,
Και ότι το μέτρημα δεν είναι ντροπή
Και ότι μια συζήτηση για επιτόκια
δεν είναι έγκλημα, γιατί δεν συμπεριλαμβάνει τη σιωπή
για τον Πλάτωνα. Ζούμε λοιπόν
σε φωτεινότερους καιρούς. Η Κασσάνδρα κάνει διακοπές
στη Νάξο...»
Αυτό είναι το ποίημα του κορυφαίου λογοτέχνη της Γερμανίας Μάρτιν Βάλζερ. Οπως γράφει η εφημερίδα τα Νέα, ο Βάλζερ γεννήθηκε το 1927 και απευθύνει το ποίημά του στους Ελληνες που είναι γεννημένοι σήμερα.
Μαζί με τον Βάλζερ, τα δικά τους ποιήματα δημοσιεύουν και άλλοι λογοτέχνες με χαρακτηριστικούς τίτλους «Ελληνικοί ελιγμοί», «Αχέρων», «Φολέγανδρος», Κοπετός στην Αθήνα» κλπ.
Τα επτά αυτά ποιήματα έρχονται για να συμπληρώσουν την λυρική προσέγγιση της Ελλάδας μετά το ποίημα του Γκύντερ Γκρας που δημοσίευσε πρόσφατα στην εφημερίδα «Ζιτόιτσε Τσάιτουνγκ». Ο επιμελητής της σελίδας της εφημερίδας Die Zeit διαπιστώνει ότι «σήμερα όποιος γράφει για την Ελλάδα μιλά είτε για ένα μακρινό παρελθόν είτε για ένα μακρινό μέλλον και δια της τεθλασμένης αυτής για το παρόν μας»
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...