Ο Νότος απαιτεί χαμηλότερα επιτόκια για να υπογράψει το Σύμφωνο Ανάπτυξης

Ο Νότος απαιτεί χαμηλότερα επιτόκια για να υπογράψει το Σύμφωνο Ανάπτυξης «Ομηρεία» του πακέτου των 120 δισ. ευρώ για τόνωση ανάπτυξης και απασχόλησης από Ρώμη και Μαδρίτη (με επιδεικτική στήριξη από το Παρίσι). Συνεχίζονται οι διεργασίες μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες..

Kατ' αρχήν συμφωνία για ένα αναπτυξιακό πακέτο 120 δισ. ευρώ, το οποίο μάλιστα θα εισάγει και τα ομόλογα έργου ως εργαλείο χρηματοδότησης, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι.
Τα κεφάλαια αυτά ήδη περιλαμβάνονται στους σχετικούς προϋπολογισμούς και απλώς «έρχονται στο προσκήνιο» με αναπτυξιακούς στόχους, δεν αποτελούν δηλαδή επιπλέον ενίσχυση της ρευστότητας στις οικονομίες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
Οπως δήλωσε ο βαν Ρομπάι, οι εταίροι ενέκριναν και στην ενίσχυση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κατά 10 δισ. ευρώ. Η ενίσχυση αυτή θα αυξήσει τη συνολική δανειοδοτική ικανότητα της τράπεζας με 60 δισ. ευρώ. "Αυτά τα χρήματα πρέπει να πάνε σε όλη την Ευρώπη", είπε.
«Δεν καταλήξαμε ακόμη ως προς την αναπτυξιακή ατζέντα, καθώς πρέπει να συζητήσουμε τις παραμέτρους της σταθερότητας της οικονομίας και αυτό θα γίνει σε σχέση με την επόμενη συζήτηση, για το μέλλον του ευρώ», διευκρίνισε ο Ρομπάι.
Πίσω από τις κλειστές πόρτες και την «καθησυχαστική» στάση του Ρομπάι, ωστόσο, το κλίμα ήταν κάθε άλλο παρά συναινετικό, με στελέχη μάλιστα της ιταλικής αντιπροσωπείας να δηλώνουν ότι «αιφνιδιάστηκαν» από την ανακοίνωση.
Οι δύο μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες σε κίνδυνο, η Ιταλία και η Ισπανία, απαίτησαν να συνδυαστούν τα αναπτυξιακά μέτρα με ελάφρυνση του δανεισμού τους από τις αγορές, αλλιώς δεν θα επικυρώσουν το Σύμφωνο Ανάπτυξης. Στο πλευρό τους φαίνεται ότι είναι ολόψυχα η Γαλλία.
Στις 02.00 περίπου ώρα Ελλάδας αποχώρησαν οι ηγέτες της ΕΕ που δεν συμμετέχουν στην Ευρωζώνη, αφήνοντας τους «17» να επικεντρωθούν στα μέτρα σταθεροποίησης των εθνικών οικονομιών του ευρώ.
Σκληρό παζάρι από το Νότο - τι ζητούν οι ηγέτες
Ο Μάριο Μόντι και η Ρώμη θέλουν να ενεργοποιείται αυτόματα ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης ώστε να αγοράζονται ιταλικά ομόλογα κάθε φορά που η απόδοσή τους γίνεται υψηλότερη από αυτή που μπορεί να αντέξει η ιταλική οικονομία. Τέτοια πρόνοια δεν υπάρχει και το «μπλοκ» της Μέρκελ αρνείται να δημιουργήσει περισσότερα εργαλεία διάσωσης.
Ο Μαριάνο Ραχόι από την πλευρά του ζητάει τα 100 δισ. ευρώ για το τραπεζικό σύστημα της Ισπανίας να πάνε κατ' ευθείαν στις τράπεζες, αντί να περάσουν από τον κρατικό προϋπολογισμό αυξάνοντας το δημόσιο χρέος. Παράλληλα, απαιτεί να μην υπάρχει προτεραιότητα στην αποπληρωμή τους σε σχέση με τους ισπανικούς τίτλους που κατέχουν ιδιώτες, όπως επιβάλλει ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης που ενεργοποιείται τον επόμενο μήνα.
Το κλίμα στις επαφές φαίνεται να επιδεινώθηκε σημαντικά τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες και διπλωμάτης είπε στους FT ότι μετά τις ιταλικές πιέσεις το κλίμα είναι «φρικτό».
Αλλη πηγή από κυβέρνηση της Ευρωζώνης ανέφερε ότι πρακτικά Ιταλοί και Ισπανοί «κρατούν όμηρο» συνολικά την συμφωνία για τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. «Δεν θα αποδεχθούν τη Συμφωνία για την Ανάπτυξη μέχρι να πάρουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που ζητούν».
Ο Φρανσουά Ολάντ στηρίζει πλήρως Ιταλία και Ισπανία
Ο Γάλλος Πρόεδρος ήταν παραπάνω από σαφής για το ποια είναι κατά τον ίδιο η πρωταρχική ανάγκη: «Είναι απαραίτητο να έχουμε χαμηλότερα επιτόκια για Ιταλία και Ισπανία, από ότι σήμερα».
«Αν περιμένατε μία απόφαση σήμερα το βράδυ για μία ομοσπονδιακή Ευρώπη, δεν σας τα είχαν πει καλά», ήταν η χαρακτηριστική παρατήρησή του, ο οποίος μάλιστα σημείωσε ότι οι επικυρώσεις των αποφάσεων της τετραμερούς, για μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική ενοποίηση της ΕΕ, θα «μπουν στην άκρη» μέχρι τον Οκτώβριο, όπως και η επικύρωση του Δημοσιονομικού Συμφώνου τουλάχιστον μέχρι το τέλος της Συνόδου. Ο Ολάντ δήλωσε απογοητευμένος από τις συζητήσεις της Πέμπτης.
Οπως είπε Ρώμη και Βερολίνο είχαν εκ των προτέρων ενημερώσει τόσο τον ίδιο όσο και την Αγκελα Μέρκελ ότι θα συμφωνήσουν για το Σύμφωνο Ανάπτυξης και Θέσεων Εργασίας μόνο εάν συνοδευόταν με μέτρα που θα μείωναν το δικό τους κόστος δανεισμού. Οπως προσέθεσε, υπάρχουν ήδη στα Ταμεία Σταθερότητας τα απαραίτητα εργαλεία για τις δύο μεσογειακές χώρες, κάτι που βρίσκει σύμφωνη και την Αγκελα Μέρκελ.
Αναφορικά με τα μακροπρόθεσμα μέτρα πλήρους ενοποίησης της ΕΕ, είπε ότι δεν θα ληφθούν μακροπρόθεσμα μέτρα σε αυτή τη Σύνοδο, αλλά θα πρέπει να περιλαμβάνουν την τραπεζική και νομισματική ένωση, την κοινή οικονομική στρατηγική για ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα, καθώς και τις θεσμικές αλλαγές για να υπάρχει η δημοκρατική νομιμοποίηση ενός τέτοιου ενοποιημένου συστήματος.
Συμφωνήσαμε κατ' αρχήν, λέει η ΕΕ
Στην επίσημη ανακοίνωσή της η προεδρία της ΕΕ σημειώνει ότι η πρώτη ημέρα της Συνόδου αφιερώθηκε στην συζήτηση για το Σύμφωνο για την Ανάπτυξη και τις Θέσεις Εργασίας, αλλά και στο Πολυετές Οικονομικό Πλαίσιο για την Ευρώπη.
Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν στις κατευθυντήριες γραμμές για το Σύμφωνο, που περιγράφουν τις δράσεις για την τόνωση της ανάπτυξης, των επενδύσεων και της απασχόλησης, καθώς και για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την Παρασκευή σχετικά με θέματα σταθερότητας της οικονομίας.
Οπως σημειώνεται επίσης, εντός του καλοκαιριού ξεκινά η πιλοτική έκδοση ομολόγων έργου, συνολικής αξίας περίπου 5 δισ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις σε ενέργεια, μεταφορές και ευρυζωνικές υπηρεσίες στις επικοινωνίες.
Μετά τις επίσημες δηλώσεις Ρομπάι, οι ηγέτες των 27 χωρών μελών, ο ίδιος και οι Μπαρόζο, Ντράγκι και Γιούνκερ συζήτησαν διεξοδικά το περιεχόμενο της έκθεσης για την πορεία «Προς μία πραγματική Οικονομική και Νομισματική Ενωση».
Τι είπαν οι ηγέτες της ΕΕ
Νωρίτερα και κατά τη διάρκεια ενός από τα διαλείμματα των εργασιών της Πέμπτης, αρκετοί από τους ηγέτες έκαναν δηλώσεις στα ΜΜΕ.
βαν Ρομπάι: «Αυτό που ήδη συμφωνήσαμε είναι η ατζέντα για την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας και το στοιχείο-κλειδί είναι ότι αυξάνουμε την χρηματοδότηση της οικονομίας ρίχνοντας 120 δισ. ευρώ για άμεσα αναπτυξιακά μέτρα ... Οι πολίτες στις χώρες μας ανησυχούν για το παρόν και είναι νευρικοί για το μέλλον. Περιμένουν από εμάς να δώσουμε ένα σαφές μήνυμα για τον τρόπο που θα πάμε μπροστά, τι θέλουμε να πετύχουμε και πώς θα φτάσουμε ως εκεί ... η αναζωογόνηση της ανάπτυξης στις οικονομίες μας και η δημιουργία θέσεων εργασίας ειδικά για νέους ανθρώπους, απαιτεί άμεση δράση. Η αναστήλωση της εμπιστοσύνης στο νόμισμά μας επιβάλλει σταθερότητα σήμερα και αξιόπιστη προοπτική για το μέλλον. ... Ελπίζω ειλικρινά ότι ως αύριο (Παρασκευή) θα έχουμε σημειώσει πρόοδο σε όλα τα παραπάνω, καθώς οι Ευρωπαίοι απαιτουν τουλάχιστον αυτό από εμάς».
Ολι Ρεν: «Εχω την πίστη ότι μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις που θα βοηθήσουν να σταθεροποιηθούν οι αγορές βραχυπρόθεσμα και να μειωθεί το κόστος δανεισμού για χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία».
Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Πρέπει να μιλήσουμε για την ανάπτυξη. Πρέπει να μιλήσουμε για τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα στις αγορές».
Αγκελα Μέρκελ: «Εχουμε δημιουργήσει ένα καλό πρόγραμμα εδώ, ειδικά όσον αφορά επενδύσεις στο μέλλον και περισσότερο ως προς το τι θα δημιουργήσει ευκαιρίες εργασίας, ειδικά για νέους ανθρώπους. ... Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να συμφωνήσουμε σε αυτά και να δώσουμε ένα σημαντικό σημάδι, όπως και για το δημοσιονομικό σύμφωνο, ότι χρειαζόμαστε αφενός αξιόπιστους προϋπολογισμούς και αφετέρου ανάπτυξη και δουλειές, ... Το 20% των νέων της Ευρώπης είναι άνεργοι, αριθμός πολύ μεγάλος. Η Σύνοδος σήμερα νιώθει την υποχρέωση να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και αύριο (Παρασκευή) θα σας πω για τα άλλα σημεία της συζήτησης.
Φρανσουά Ολάντ: «Είμαι εδώ για να αποκτήσει η Ευρώπη ένα μεσοπρόθεσμο πλαίσιο που να ενισχύσει την εμπιστοσύνη. Για να είναι η ανάπτυξη στο επίκεντρο των δεσμεύσεών μας και για να ληφθούν αποφάσεις που, ελπίζω, θα γίνουν δεκτές και θα μας επιτρέχουν να παράγουμε επιπλέον οικονομική δραστηριότητα για τις χώρες που το έχουν ανάγκη. ... Επίσης, για να υπάρξουν ταχείες λύσεις στήριξης των χωρών που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα εμπόδια, προκειμένου να βγουν στις αγορές, ενώ κάνουν αξιόλογες προσπάθειες να βάλουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους μεγέθη. Αρα, είμαι εδώ με διάθεση να προσφέρω στην Ευρώπη την απαραίτητη ώθηση, συνοχή και αλληλεγγύη. ... Αν καταφέρουμε να έχουμε περισσότερη ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της συμφωνίας στην οποία θα καταλήξουμε, μακροπρόθεσμο όραμα και άμεσα μέτρα στήριξης χωρών που προσπαθούν αλλά δεν μπορούν να ανταποκριθουν δυσ υψηλά επιτόκια, τότε θα έχουμε κάνει καλή δουλειά. ... Το σημαντικό είναι να πάμε πέρα από τα λόγια. Η ανάπτυξη δεν μπορεί απλώς να αναφέρεται σε ένα τελικό ανακοινωθέν. Επεδίωξα μία συμφωνία με αριθμούς όχι απλώς για να φαίνονται, αλλά μία σαφή μετάφρασή τους - 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, 120 με 130 δισ. ευρώ, τα οποία θα εξασφαλίσουμε ότι θα δοθούν ταχέως με αποδοτικό τρόπο για τις οικονομίες και τις επενδύσεις. ... Πιστεύω ότι αυτή η Σύνοδος είναι ήδη επιτυχημένη, υπό τον όρο ότι θα υιοθετήσει το Σύμφωνο Ανάπτυξης».
Μαριάνο Ραχόι: «Παίρνουμε χρήματα με κόστος απαγορευτικά υψηλό και πολλά ισπανικά ιδρύματα δεν έχουν πρόσβαση στην χρηματοδότηση ... το κόστος της χρηματοδότησης για την Ισπανία είναι πολύ υψηλό αυτή την στιγμή και πιστεύω ότι η ΕΕ πρέπει να συνειδητοποιήσει την κατάσταση και το ποιες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν». Για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, παρέπεμψε στα κλαδικά όργανα και σημείωσε ότι αν και είναι μία ιδέα με υπέρ και κατά, «δεν νομίζω ότι θα υπάρξει σήμερα οριστική λύση».
Ντέιβιντ Κάμερον: «Νομίζω ότι θα κάνουμε κάποια πρόοδο σε περισσότερα σχέδια για την ανάπτυξη και η ευρωζώνη θα προχωρήσει στα δικά της σχέδια. ... Γνωρίζω ότι οι άνθρωποι είναι ανάστατοι από τόσες συνόδους που γίνονται χωρίς να αποδίδουν επαρκείς αποφάσεις. Πρόκειται για σκληρές αποφάσεις για τις χώρες του ευρώ και πρέπει να τις ενθαρρύνουμε να προχωρήσουν».
Καταλαβαίνω απόλυτα και συμμερίζομαι σε πολλές περιπτώσει την ανησυχία του κόσμου για την υπερβολική εξουσία των Βρυξελλών. Η κυβέρνησή μας νομοθέτησε εμπόδια στην μεταβίβαση εξουσιών από την Βρετανία στις Βρυξέλλες χωρίς να προηγηθεί δημοψήφισμα. ... Φυσικά λέμε στις χώρες του ευρώ ότι πρέπει να κάνουν περισσότερα για να στηρίξουν το νόμισμά τους, αλλά η Βρετανία θα συνεχίσει να απέχει. ... Θέλουμε την Ευρώπη να λειτουργεί για εμάς ως ενιαία αγορά, ως χώρος στον οποίο κάνουμε εμπόριο, συνεργαζόμαστε, επιδιώκω να πάρουμε τις απαραίτητες εγγυήσεις για να διασφαλιστεί ότι όλα αυτά θα συνεχίσουν να υφίστανται.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...