Μπρους Σπρίνγκστιν: Ενα τραγούδι για όσους αγωνίζονται ενάντια στις τράπεζες


«Στην Αμερική πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τις δουλειές τους. Αλλά και στην Ευρώπη, κι εδώ στο Βερολίνο, οι καιροί είναι δύσκολοι..
Αυτό το τραγούδι είναι για όλους όσοι αγωνίζονται», είπεμπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό 58.000 ανθρώπων, στο ολυμπιακό στάδιο του Βερολίνου, ο διάσημος αμερικανός ρόκερ Μπρους Σπρίνγκστιν. Κι αμέσως η E Streeet Band ξεκίνησε να παίζει το «Jack of all trades», μία πικρή μπαλλάντα - ύμνο στους εργαζόμενους που πλήττονται από την ανεργία και την περιστασιακή απασχόληση σε διάφορες δουλειές.
Το τραγούδι καταγγέλλει ανοικτά τους τραπεζίτες ( με τον στίχο «Ο τραπεζίτης χοντραίνει, ο εργάτης αδυνατίζει, όλα αυτά έχουν ξανασυμβεί και θα συμβούν πάλι ξανά» ) και περιλαμβάνεται στον τελευταίο δίσκο του Σπρίνγκστιν «Wrecking Ball».
Ο 62χρονος βετεράνος του ροκ έχει μια ιδαίτερη σχέση με το Βερολίνο. Το 1988, ένα χρόνο πριν πέσει το τείχος, είχε δώσει μία ιστορική συναυλία στο ανατολικό Βερολίνο, στη διάρκεια της οποίας είχε καταγγείλει ανοικτά τους «φράχτες» που κρατούν τους ανθρώπους φυλακισμένους πίσω από τα σύνορα. Εκείνη τη συναυλία την είχαν παρακολουθήσει 160.000 άνθρωποι, το μεγαλύτερο πλήθος που συγκεντρώθηκε μέχρι τότε στην Ανατολική Γερμανία σε ανάλογη εκδήλωση.Ο Σπρίνγκστιν βρίσκεται σε περιοδεία η οποία ξεκίνησε στις 13 Μαίου από την Ισπανία και θα καταλήξει, περνώντας από 15 χώρες, στις 31 Ιουλίου στη Φινλανδία. 



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...