Διαδήλωση στον Καναδά

Η πορεία διαμαρτυρίας για 40ή συνεχή νύχτα των φοιτητών που διαμαρτύρονται κατά της αύξησης των διδάκτρων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε με περιορισμένη συμμετοχή στους δρόμους του Μόντρεαλ..
μερικές ώρες μετά την επιβλητική διαδήλωση χιλιάδων ανθρώπων, ύστερα από έκκληση της μεγαλύτερης φοιτητικής οργάνωσης Classe.
Μόλις 200 διαδηλωτές, σύμφωνα με εκτιμήσεις των τοπικών μέσων ενημέρωσης, μετείχαν υπό βροχή στην καθιερωμένη πλέον βραδινή πορεία που ξεκινά από την πλατεία Εμιλί Γκαμελέν στο κέντρο του Μόντρεαλ.
Η διαδήλωση κηρύχθηκε για μια ακόμη φορά παράνομη από την αστυνομία, η οποία δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων από τους διοργανωτές για τη διαδρομή που θα ακολουθούσε η πορεία.
Σε ήρεμο κλίμα οι διαδηλωτές διέσχισαν τους δρόμους του κέντρου του Μόντρεαλ, μέχρι τις 22:30 τοπική ώρα (05:30 ώρα Ελλάδος σήμερα).
Η αστυνομία ανακοίνωσε πως δεν σημειώθηκε κανένα επεισόδιο, ούτε έγιναν συλλήψεις.
Λίγο νωρίτερα, το απόγευμα του Σαββάτου, 25.000 άνθρωποι, φοιτητές αλλά και οικογένειες, μαζί παππούδες και γιαγιάδες, κατά τις εκτιμήσεις της φοιτητικής οργάνωσης, 8.000 σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, μετείχαν στην αποκαλούμενη "οικογενειακή" διαδήλωση, η οποία ξεκίνησε υπό καταρρακτώδη βροχή. Οι περισσότεροι κρατούσαν ομπρέλες, άλλοι φορούσαν αδιάβροχα, ορισμένοι είχαν μεταμφιεστεί, άλλοι έπαιζαν μουσική με τρομπέτες ή χτυπούσαν ρυθμικά κατσαρόλες.
"Μόλις αποπλήρωσα ένα φοιτητικό δάνειο 15.000 δολαρίων, παρότι έχω έναν καλό μισθό", δήλωσε η 46χρονη διαδηλώτρια Σελίν Λαρφέγι, πρώην πανεπιστημιακός. "Είμαι εδώ για τα παιδιά μου, για να μην έχουν να αποπληρώνουν μεγαλύτερα ποσά. Είμαι έτοιμη να διαδηλώνω κάθε μέρα, κάθε βράδυ μέχρι οι συνομιλίες να καταλήξουν σε μια συμφωνία".
Η διαδήλωση κρίθηκε παράνομη. Η φοιτητική οργάνωση είχε προειδοποιήσει ότι δεν θα γνωστοποιούσε στην αστυνομία την πορεία που θα ακολουθούσε, αντίθετα με αυτά που προβλέπει ο ειδικός νόμος 78 που περιορίζει το δικαίωμα στη διαδήλωση και ψηφίστηκε στις 18 Μαΐου. "Θέλουμε να διατηρήσουμε την πίεση στην κυβέρνηση με μια διαδήλωση που αντιβαίνει στο νόμο 78", είχε δηλώσει ο Γκαμπριέλ Ναντό-Ντιμπουά, στέλεχος της Classe κατά της έναρξη της διαδήλωσης.
Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε τέσσερις μήνες μετά την έναρξη του κινήματος διαμαρτυρίας για την προβλεπόμενη κατά 82% αύξηση σε μια επταετία των διδάκτρων και 48 ώρες μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων μεταξύ των φοιτητών και της κυβέρνησης του Κεμπέκ, έπειτα από πρωτοβουλία της υπουργού Παιδείας Μισέλ Κουρσέν.
Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...