Προεκλογικό ράλι στο Χρηματιστήριο Αθηνών Διεθνή Χρηματιστήρια Πτωτικά

Με την αγορά να προεξοφλεί ότι θα επικρατήσουν φιλοευρωπαϊκά κόμματα στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, το άλμα άνω του 20% που κατέγραφε ο δείκτης των τραπεζικών μετοχών αποτυπώνεται στο προεκλογικό πάρτι στο Χρηματιστήριο Αθηνών που σημειώνει κέρδη άνω του 7%.
Θα έχουμε μάλλον...
φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση που θα προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, εκτιμούν αναλυτές της αγοράς, κάτι στο οποίο φαίνεται να συμφωνούν όπως αναφέρουν ορισμένοι και οι διαρροές γύρω από τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων.
Η κίνηση της αγοράς προσδιορίζεται κατά κύριο λόγο από τις προσδοκίες αναφορικά με το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών η οποία (η αγορά) αρχίζει πιθανότατα να προεξοφλεί ένα εκλογικό αποτέλεσμα υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ, σημείωναν διαχειριστές κεφαλαίων.
Εν τω μεταξύ και ο οικονομικός διευθυντής της Deutsche Bank, εκτίμησε ως πολύ πολύ μικρή την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, την ώρα πάντως που το κόστος δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας εκτοξεύτηκε στα ύψη, καθώς το σχέδιο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών δεν καθησύχασε τους επενδυτές. Μία ελληνική έξοδος θα μπορούσε να είναι διαχειρίσιμη. Oμως, σε μια έξοδο των χωρών της περιφέρειας, λίγες από τις μεγάλες εισηγμένες τράπεζες της ευρωζώνης θα απομείνουν, εκτίμησε και η Credit Suisse, προβλέποντας πως ο τραπεζικός κλάδος θα χρειαστεί άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση έως 470 δισ. ευρώ.
Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ απέκρουσε πάντως την Πέμπτη πιέσεις να εγγυηθεί η Γερμανία τα δημόσια χρέη και τις τραπεζικές καταθέσεις στην ευρωζώνη, καθώς το κόστος δανεισμού της Ισπανίας σκαρφάλωσε σε μη βιώσιμα επίπεδα. Η Μέρκελ  είπε πως δεν υπάρχουν «θαυματουργές λύσεις», όπως η έκδοση κοινού ευρωομόλογου ή τη δημιουργία πανευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης των καταθέσεων, υπέρ των οποίων τάσσονται άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι. Αντιθέτως, κάλεσε την Ευρώπη να προχωρήσει σε μεγαλύτερη πολιτική ολοκλήρωση, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό.

«Είναι καθήκον μας σήμερα να επανορθώσουμε ότι δεν έγινε (κατά τη δημιουργία του ευρώ), και να δώσουμε τέλος στον φαύλο κύκλο του νέου χρέους, της παραβίασης των κανονισμών», είπε η Μέρκελ σε ομιλία της στο κοινοβούλιο. «Γνωρίζω ότι αυτό θα είναι δύσκολο, θα είναι επίπονο. Θα είναι Ηράκλειος άθλος, αλλά είναι αναπόφευκτος»,πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα, το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της 28-29 Ιουνίου, που περιήλθε στην κατοχή του Reuters, αναφέρει πως η ευρωζώνη κινείται προς μια ισχυρότερη τραπεζική και δημοσιονομική ολοκλήρωση καθώς και σε ενισχυμένη διακυβέρνηση. Γι΄αυτό είναι σημαντικό η Ελλάδα να βρίσκεται μέσα στο παιχνίδι των διαπραγματεύσεων και να έχει αποκτήσει εν τω μεταξύ μία αξιόπιστη κυβέρνηση που θα κινηθεί δυναμικά όπως λέγεται προς τρεις κατευθύνσεις: 
Πρώτον, να διαπραγματευτεί με την τρόικα την παράταση των χρονικών περιθωρίων για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και τη χαλάρωση των όρων του πακέτου διάσωσης ώστε να ανασάνει η οικονομία, αλλά και να εξασφαλίσει επενδύσεις που θα τονώσουν βραχυπρόθεσμα την ανάπτυξη.
Δεύτερον να συνεχίσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και να αντιμετωπίσει επιτέλους σοβαρά την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, παραμερίζοντας επίσης και τους «μέτριους» που λύνουν και δένουν στην κρατική μηχανή και αποτελούν βαρίδι για την οικονομία και την κοινωνία.
Τρίτον, να διαπραγματευτεί ένα νέο σχέδιο μείωσης του χρέους, που μπορεί να περιλαμβάνει «κούρεμα» και του επίσημου τομέα των δανειστών μας.
Ετσι, η εμπιστοσύνη σταδιακά θα μπορούσε να επιστέψει αναστέλλοντας την συρρίκνωση της οικονομίας, αν και όπως προειδοποίησε η Standard & Poor's, ένα… «ατύχημα» αρκεί για να πετάξει την Ελλάδα έξω από το ευρώ.
Ράλι στο ΧΑ
Μεγάλη άνοδο σημειώνει το Χρηματιστήριο της Αθήνας την Πέμπτη καθώς ο Γενικός Δείκτης στις 15:43 βρισκόταν στις 534,69 μονάδες, με άνοδο 6,96%, ενώ ο τζίρος είναι στα 59,07 εκατ. ευρώ.
Διεθνή Χρηματιστήρια
Πτωτικά κινήθηκε ο δείκτης Nikkei στο χρηματιστήριο του Τόκιο, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να μειώνουν την έκθεσή τους σε ριψοκίνδυνο ενεργητικό. Η προσοχή τους είναι στραμμένη στην κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου στην Ελλάδα καθώς και στις συνεδριάσεις της Federal Reserve και του G20 την ερχόμενη εβδομάδα.
Ο Nikkei υποχώρησε κατά 0,22% στις 8.568,89 μονάδες, ενώ πτώση 0,1% σημείωσε και ο ευρύτερος δείκτης Topix κλείνοντας στις 725,66 μονάδες.
Το Λονδίνο (δείκτης FTSE) εμφανίζει πτώση κατά 0,88%.

Ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης μειώνεται κατά 0,82%.

Ο CAC-40 του Παρισιού παρουσιάζει απώλειες κατά 0,68%.
ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...