G20: Δεσμεύσεις για τη διευκόλυνση των ταξιδίων

Πάνω από 5 εκατ. οι νέες θέσεις εργασίας αν βελτιωθούν οι διαδικασίες της βίζας
Δεσμεύσεις για τη διευκόλυνση των ταξιδίων ανέλαβαν οι ηγέτες των G20 που για πρώτη φορά αναγνώρισαν τη σημασία του τουρισμού στη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ανάπτυξη και την οικονομική ανάκαμψη.
«Αναγνωρίζοντας το κυρίαρχο δικαίωμα των Κρατών να ελέγχουν την είσοδο ξένων υπηκόων, θα εργαστούμε για τη δημιουργία πρωτοβουλιών διευκόλυνσης ταξιδίων, με στόχο τη στήριξη της δημιουργίας θέσεων εργασίας, ποιότητα εργασίας, μείωση της φτώχειας και παγκόσμια ανάπτυξη», αναφέρει μεταξύ άλλων η Δήλωση των Ηγετών από την ετήσια συνάντησή τους που πραγματοποιείται στο Λος Κάμπος του Μεξικού.

Είναι η πρώτη φορά που τα ταξίδια και ο τουρισμός περιλαμβάνονται στη Δήλωση των Ηγετών G20, το αποκορύφωμα μιας σειράς προσπαθειών του τομέα και ειδικότερα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC), που ενθαρρύνουν τους παγκόσμιους ηγέτες να αντιληφθούν τη δυναμική των ταξιδίων και του τουρισμού στη δημιουργία εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας και δισεκατομμυρίων δολαρίων στο ΑΕΠ.
Σύμφωνα με το WTTC η βιομηχανία θα συνεισφέρει το 2012 στην παγκόσμια οικονομία δύο τρισ. δολάρια σε ΑΕΠ και 100 εκατ. θέσεις εργασίας. Αντίστοιχα αν ληφθεί υπόψη η ευρύτερη επίδραση της βιομηχανίας, τα ταξίδια και ο τουρισμός προβλέπεται να συμβάλλουν κατά 6,5 τρισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία και να δημιουργήσουν 260 εκατ. θέσεις εργασίας - ή μία στις 12 θέσεις εργασίας σε όλον τον πλανήτη.
Ερευνες του ΠΟΤ και του WTTC που παρουσιάστηκαν στη συνάντηση των επικεφαλής του τουρισμού T20 τον περασμένο Μάιο, κατέδειξαν ότι οι G20 θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν τα τουριστικά νούμερα κατά 122 εκατ., δημιουργώντας επιπρόσθετα 206 δισ. δολάρια σε τουριστικές εξαγωγές και πάνω από πέντε εκατ. νέες θέσεις εργασίας έως το 2015, βελτιώνοντας τις διαδικασίες της βίζας και τη γραφειοκρατία εισόδου. Τα συμπεράσματα επισημαίνουν ότι από τα 656 εκατ. διεθνείς τουρίστες που επισκέφθηκαν χώρες G20 το 2011, τα 110 εκατ. χρειάζονταν βίζα και πολλοί από αυτούς αποτράπηκαν από το να ταξιδέψουν, εξαιτίας του κόστους, της αναμονής και της δυσκολίας για να την αποκτήσουν. Η διευκόλυνση της βίζας για τους τουρίστες αυτούς, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου (BRIC), μπορεί να ενεργοποιήσει τη ζήτηση, τις δαπάνες και κατ' επέκταση να δημιουργήσει εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στις χώρες των G20.
Σε συνέχεια της δήλωσης των ηγετών G20 ο γενικός γραμματέας του ΠΟΤ κ. Ταλέμπ Ριφάι και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του WTTC κ. Ντέιβιντ Σκάουσιλ χαιρέτισαν την αναγνώριση για πρώτη φορά των ταξιδίων και του τουρισμού ως μοχλού οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας, τονίζοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε όλες τις προσπάθειες των χωρών G20 σε αυτή την κατεύθυνση. Αυτή είναι μια σημαντική επιτυχία για τη βιομηχανία, που διευκολύνεται από τη σχέση των δύο οργανισμών και στηρίζεται ευρέως από όλη τη βιομηχανία. Διευκολύνοντας τις βίζες, οι χώρες G20 πρόκειται να κερδίσουν πέντε εκατ. θέσεις εργασίας σε μια περίοδο αχαλίνωτης ανεργίας σε όλο τον κόσμο. Αυτές έρχονται να προστεθούν στις εκατοντάδες εκατομμυρίων άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας που ήδη βασίζονται καθημερινά στον τομέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...