[Σάββατο 28 Απρίλη 2007 ] Τζογάρισε σε δομημένα ομόλογα

Σε δομημένα ομόλογα είχαν τοποθετήσει τις εισφορές των εργαζομένων όχι μόνο μεμονωμένα ταμεία μέσω χρηματιστηριακών εταιρειών και τραπεζών, αλλά και η Ανώνυμη Εταιρεία Διαχειρίσεως Αμοιβαίων Κεφαλαίων Ασφαλιστικών Οργανισμών (ΑΕΔΑΚ) που έχουν δημιουργήσει το ΙΚΑ, ο ΟΓΑ και ο ΟΑΕΕ επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, οι τρεις δηλαδή μεγαλύτεροι ασφαλιστικοί οργανισμοί της χώρας. Το ποσό που καταβλήθηκε για την αγορά των δομημένων ανέρχεται στα 30,3 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό προκύπτει από τις απαντήσεις της διοίκησης του ΙΚΑ, στο ερώτημα του Θωμά Κακκαβά, στελέχους του ΠΑΜΕ και εκπροσώπου των εργαζομένων στη διοίκηση του Ταμείου, για το πού ακριβώς και πώς επενδύει η ΑΕΔΑΚ στην οποία συμμετέχει το Ταμείο. Στη συζήτηση μάλιστα, που έγινε στην προχτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΙΚΑ, προέκυψε όχι μόνο τοποθέτηση χρημάτων στα υψηλού ρίσκου δομημένα ομόλογα, αλλά και πως ουσιαστικά η διοίκηση δεν έχει κανένα λόγο στο πώς θα επενδυθούν τα χρήματα των ασφαλισμένων, αφού κουμάντο κάνουν οι διαχειριστές...

Ετσι η δήθεν αξιόπιστη τοποθέτηση των εισφορών μέσω της ΑΕΔΑΚ, την οποία μάλιστα η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έχει χαρακτηρίσει «υπόδειγμα» επενδυτικής συμπεριφοράς, αποδεικνύεται πως και αυτή ενέχεται σε τοποθετήσεις υψηλού ρίσκου.
Συγκεκριμένα, ο διοικητής του ΙΚΑ Γ. Μέργος στη συνεδρίαση ομολόγησε ότι «στις επιλογές των διαχειριστών το 2005 και 2006 υπήρχαν και μερικά από τα ειδικής έκδοσης ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου (σ.σ. δηλαδή τα δομημένα ομόλογα) και όπως μας διαβεβαίωσαν οι διαχειριστές, οι επιλογές αυτές υπαγορεύτηκαν αποκλειστικά και μόνο από την ανάγκη καλύτερης διάρθρωσης του χαρτοφυλακίου»!
Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι τουλάχιστον αφελείς, αν δεν είναι προκλητικοί. Αραγε υπήρχε περίπτωση οι διαχειριστές να πρότειναν την τοποθέτηση σε δομημένα ομόλογα και να μην το δικαιολογούσαν ότι έτσι θα είναι καλύτερα για το Ταμείο; Μήπως όλοι οι διαχειριστές με τέτοιες δικαιολογίες δεν έσπρωξαν τα δομημένα ομόλογα στην αγορά; Μπορεί η διοίκηση του ΙΚΑ να οχυρώνεται πίσω από τέτοιους έωλους ισχυρισμούς;
Ούτε βέβαια «πιάνει τόπο» το επιχείρημα ότι μέχρι σήμερα οι τοποθετήσεις αυτές δεν είναι ζημιογόνες και πως αποφέρουν κάποια οφέλη. Αλλωστε, η ίδια η διοίκηση του ΙΚΑ θεωρεί ότι οι αποδόσεις «πρέπει να κρίνονται από απόψεως αποτελέσματος στο τέλος κάθε περιόδου διαχείρισης...». Ομως το ζητούμενο και στην περίπτωση της ΑΕΔΑΚ του ΙΚΑ, όπως και των άλλων ταμείων, δεν είναι τελικά οι αποδόσεις, αλλά εάν οι διοικήσεις των ταμείων, όπως και η κυβέρνηση, νομιμοποιούνται να τζογάρουν τις εισφορές των ασφαλισμένων, στο χρηματιστήριο και αλλού, όπως κατά κόρον κάνουν μέχρι σήμερα.
Μια τέτοια εξουσιοδότηση δεν την έχουν από τους εργαζόμενους οι οποίοι απαιτούν να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα και να σταματήσει ο τζόγος κάθε μορφής.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...