Τρεις «μνηστήρες» για την Εμπορική

Της Ελένης Κομίνη
Η Emporiki Τράπεζα... μένει Ελλάδα, αφού τρεις μεγάλες ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε συζητήσεις με τη διοίκηση της γαλλικής μητρικής της, την Credit Agricole για τη σύναψη στρατηγικής συμμαχίας, αναφέρουν πληροφορίες της αγοράς...

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η Emporiki Bank προτίθεται να λάβει μέρος στις εγχώριες τραπεζικές εξελίξεις και να είναι παρούσα για να στηρίξει την πραγματική οικονομία της χώρας, αναφέρουν πηγές της αγοράς. Εφόσον επιτευχθεί κάποια συμφωνία από τις διερευνητικές συζητήσεις που διενεργούνται την περίοδο αυτή, η Emporiki θα συγχωνευτεί με κάποια από τις ελληνικές τράπεζες που ενδιαφέρονται να την αποκτήσουν και η Credit Agricole θα αποκτήσει ένα στρατηγικής σημασίας ποσοστό στο νέο σχήμα.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι πριν από τη συγχώνευση, η Credit Agricole θα ανακεφαλαιοποιήσει πλήρως την Emporiki Bank, ενώ στη συνέχεια, η Credit Agricole θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου κατά το ποσοστό που θα της αντιστοιχεί στο νέο σχήμα που θα προκύψει. Ετσι, η τράπεζα που θα συγχωνευτεί με την Emporiki Bank θα έχει εξασφαλίσει το ποσοστό της ιδιωτικής συμμετοχής που απαιτείται (10%), πριν από την ένταξη της ελληνικής τράπεζας, στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και εφόσον τα δεδομένα που αφορούν τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης δεν αλλάξουν. Μέχρι χθες, τόσο η Εθνική Τράπεζα όσο και η Εmporiki Bank, έχουν επιβεβαιώσει ότι βρίσκονται σε συζητήσεις.
Συγκεκριμένα, η Εθνική Τράπεζα, με επιστολή της προς το Χρηματιστήριο Αθηνών, τονίζει ότι «υπήρξαν συζητήσεις μεταξύ των διοικήσεων της Εθνικής και της Credit Agricole, αναφορικά με τις δυνατότητες μελλοντικών στρατηγικών συμμαχιών, οι οποίες όμως είναι μέχρι σήμερα σε πρώιμο στάδιο». Λίγο αργότερα, η Emporiki Bank, με δική της ανακοίνωση ανέφερε ότι «επιβεβαιώνει πως βρίσκεται σε συζητήσεις με τραπεζικούς οργανισμούς στην Ελλάδα καθώς και με τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές». «Πρόκειται για διερευνητικές συζητήσεις που δεν βρίσκονται σε στάδιο κατά το οποίο μπορούν να ληφθούν αποφάσεις», ανέφερε η ανακοίνωση της Emporiki, η οποία καταλήγει στο ότι «οι συζητήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των διεργασιών που συντελούνται για τη σταθεροποίηση και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα».
Οικονομικοί και τραπεζικοί αναλυτές της αγοράς σημειώνουν στην «Η», ότι η Credit Agricole και η διοίκηση της Emporiki Bank, εξετάζουν προσεκτικά και ενδελεχώς όλες τις διαθέσιμες επιλογές, προκειμένου να αξιοποιηθεί η γαλλική επένδυση της τράπεζας, στην Ελλάδα. Η ελληνική οικονομία υφίσταται σημαντικές πιέσεις, οι οποίες έχουν επηρεάσει τον τραπεζικό τομέα της χώρας, λένε οι ίδιοι και τονίζουν ότι προκειμένου να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και να προσαρμοστεί επιτυχώς στις νέες συνθήκες της αγοράς, ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος, θα διέλθει αναπόφευκτα μία περίοδο αλλαγών.
Γι' αυτό, οι τραπεζικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Emporiki Bank θα επιλέξει να είναι μέρος αυτών των εξελίξεων, το οποίο θα της εξασφάλιζε να είναι και κομμάτι του μέλλοντος. Και τούτο, διότι «η ευελιξία είναι απαραίτητο στοιχείο για το πιστωτικό ίδρυμα που θέλει να είναι μέρος της αλλαγής και να συμμετέχει ενεργά στις εξελίξεις, αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται», αναφέρουν οικονομικοί αναλυτές στην «Η»
phgh

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...