Σε τροχιά συγχωνεύσεων οι τράπεζες στην Ελλάδα

Της Ελένης Κομίνη
Στο «παρά πέντε» επιχειρούν για ακόμη μια φορά οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες να συνενωθούν, προκειμένου να επιτύχουν τις απαραίτητες οικονομίες κλίμακος και να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στη χειρότερη δημοσιονομική κρίση της μεταπολεμικής ελληνικής ιστορίας...

Αν και η κρίση μεταφέρθηκε στη χώρα μας από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σκηνή πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, οι Ελληνες τραπεζίτες ανθίσταντο στις συγχωνεύσεις. Ομως, ήδη ο «χορός» για την αναδιάταξη του τραπεζικού κλάδου έχει ξεκινήσει, αναδεικνύοντας την Emporiki Bank σε «μήλον της Εριδος». Εκτός όμως από την ελληνική θυγατρική της Credit Agricole, οι τραπεζίτες έχουν έρθει τώρα πιο κοντά και αναζητούν τα πιο ευέλικτα τραπεζικά σχήματα που θα τους οδηγούσαν σε συνέργειες τόσο στις μητρικές τους όσο και στις ξένες επενδύσεις που έχουν κάνει στη Νέα Ευρώπη. Οι συζητήσεις γίνονται προς όλες τις κατευθύνσεις και περιλαμβάνουν ακόμη και τριπλή συγχώνευση τραπεζών, με την τρόικα και την κυβέρνηση να βρίσκονται στο πλευρό αυτής της κατεύθυνσης.
Η επιβεβαίωση για τις ζυμώσεις μεταξύ των τραπεζιτών ήρθε και από τον επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο οποίος μάλιστα είπε ότι οι συγχωνεύσεις των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων θα ξεκινήσουν εντός του 2012 και θα ολοκληρωθούν σε ένα με ενάμιση έτος. «Ανοίγει ο δρόμος για συγχωνεύσεις, όχι μόνο για τις μικρές αλλά και για τις μεγάλες τράπεζες», δήλωσε από το βήμα του συνεδρίου του Economist στην Αθήνα, ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Π. Θωμόπουλος. Είναι η πρώτη φορά που ο κ. Θωμόπουλος προβαίνει δημόσια σε μία τέτοια εκτίμηση. Από το ίδιο βήμα προέβλεψε μάλιστα, ότι πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες θα αρχίσουν να αναθεωρούν επί το θετικότερον τις σχέσεις τους με τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής τους.
Σε φάση έντονων διεργασιών
Σε φάση έντονων διεργασιών
Περιγράφοντας ωστόσο τις συνθήκες στον τραπεζικό κλάδο, ο κ. Θωμόπουλος είπε πως οι αγορές και οι ζημίες που προέκυψαν από τη διενέργεια του PSI, πιέζουν σημαντικά τις ελληνικές τράπεζες και η πίεση αυτή μεταφέρεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναφέρθηκε στην καθυστέρηση του τραπεζικού τομέα να προβεί στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε μείωση του λειτουργικού τους κόστους, καθώς το προσωπικό έχει μειωθεί, ενώ επιπλέον, έχουν περικοπεί τόσο οι αποδοχές υψηλόβαθμων στελεχών όσο και εργαζομένων. Τα αποτελέσματα αυτά θα διαφανούν στις επόμενες χρήσεις, είπε ο κ. Θωμόπουλος
Ο ίδιος τόνισε ότι η βαθιά ύφεση που πλήττει τη χώρα, καθώς και η μείωση του προσωπικού των τραπεζών κατά 10% έως 30%, αύξησε τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις τους λόγω των αποζημιώσεων που έχουν καταβάλει, με αποτέλεσμα να πιεστούν οι ισολογισμοί των πιστωτικών ιδρυμάτων. «Το τοπίο αυτό, με τις αυξημένες δυσκολίες, δεν πρόκειται να αλλάξει πριν από το 2013-2014».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΧΣ, η Τράπεζα της Ελλάδος είναι αρμόδια να αποφασίζει ποιες τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν, καθώς και να προχωρεί στο διαχωρισμό τραπεζών σε «καλές» και «κακές» για την εξυγίανσή τους.
Αναφερόμενος σε μια σειρά κρίσεων που έχει περάσει η χώρα στο παρελθόν, ο κ. Θωμόπουλος είπε ότι υπάρχει δυναμισμός στην ελληνική οικονομία να ξεπεράσει την τρέχουσα κρίση. «Χρειάζεται ανάληψη πολιτικής ευθύνης για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων», τόνισε χαρακτηριστικά. «Σε ένα χρόνο από τώρα θα μπορώ να σας δείξω πραγματικά αποτελέσματα, προκειμένου να εμπιστευτείτε ξανά την Ελλάδα», κατέληξε στην ομιλία του.
phgh

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...