Tο μικρό απάνεμο λιμανάκι Πορτοφίνο της ιταλικής Ριβιέρας είναι από τα μέρη εκείνα που, όταν τα επισκεφθείς, τα θυμάσαι για όλη την υπόλοιπη ζωή σου.

Το παραθαλάσσιο Πορτοφίνο αντιπροσωπεύει έναν ισχυρό πόλο έλξης των ελίτ παραθεριστών.  Στο μικρό γραφικό λιμανάκι Πορτοφίνο της Λιγουρίας, η παραδοσιακή αρχιτεκτονική γραμμή, η ομορφιά της φύσης και η διάθεση για ξένοιαστη dolce vita δημιούργησαν ένα από τα πιο αγαπημένα κρησφύγετα των κοσμικών της Ευρώπης...

Tο μικρό απάνεμο λιμανάκι Πορτοφίνο της ιταλικής Ριβιέρας είναι από τα μέρη εκείνα που, όταν τα επισκεφθείς, τα θυμάσαι για όλη την υπόλοιπη ζωή σου.
Το παραθαλάσσιο Πορτοφίνο αντιπροσωπεύει έναν ισχυρό πόλο έλξης των ελίτ παραθεριστών.
Οι πευκόφυτες λοφοπλαγιές που υποκλίνονται στα τιρκουάζ νερά της Μεσογείου, οι μικροί ειδυλλιακοί κολπίσκοι, το εύκρατο κλίμα και η γλυκιά dolce vita ήταν τα στοιχεία εκείνα που ενέπνευσαν άλλωστε τον Γάλλο λογοτέχνη Guy de Maupassant, ο οποίος περιέγραψε το Πορτοφίνο ως «...μια λαμπρή αψίδα του φεγγαριού, που ανοίγεται πάνω από τα ήρεμα νερά μιας μικρής λίμνης...». Κρυμμένο σε μια τοποθεσία γενναιόδωρα προικισμένη από την υπέροχη φύση της Λιγουρίας, το παραθαλάσσιο Πορτοφίνο αντιπροσωπεύει έναν ισχυρό πόλο έλξης των ελίτ παραθεριστών, που θέλουν να γευτούν την κοσμοπολίτικη εκδοχή του ιταλικού τουρισμού και παράλληλα να γνωρίσουν έναν ιδιαίτερο προορισμό που συνδυάζει με ταιριαστό τρόπο την ιστορική παράδοση, την εξεζητημένη πολυτέλεια, τη γαλήνια ατμόσφαιρα και το απαράμιλλο φυσικό κάλλος.
Το χαρισματικό τοπίο που γεννά ανεπιτήδευτη ομορφιά, σε συνδυασμό με την αυστηρή διατήρηση της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής γραμμής του, ανέδειξαν το Πορτοφίνο σ' ένα από τα ακριβότερα και πιο αριστοκρατικά θέρετρα της Ιταλίας. Και όπως ήταν αναμενόμενο, πλήθος επωνύμων, επιχειρηματιών, εκατομμυριούχων, διανοούμενων, γαλαζοαίματων και καλλιτεχνών επέλεξαν τούτο το μικρό κοσμοπολίτικο καταφύγιο της ιταλικής Ριβιέρας για να απολαύσουν το μεσογειακό όνειρο. Κάρι Γκραντ, Δούκας του Ουΐνδσορ, Κλαρκ Γκέιμπλ, Μαρία Κάλλας, Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, Σοφία Λόρεν, Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Τζορτζ Κλούνεϊ, Μαντόνα...
Δικαίως λοιπόν, οι ευγενικοί και καλοσυνάτοι κάτοικοι καμαρώνουν για τον τόπο τους και υποστηρίζουν ότι: «...το Πορτοφίνο ήταν κάποτε πιο διάσημο και από την ίδια την Ιταλία...».
Από άσημο ψαροχώρι κρησφύγετο κοσμικών
Η ιστορική εκκλησία San Martino.
Η ιστορική εκκλησία San Martino.
Πώς όμως γεννήθηκε ο κοσμικός θρύλος που ακούει σήμερα στο όνομα Πορτοφίνο; Ο μικρός κολπίσκος ήταν ήδη γνωστός από τα ρωμαϊκά χρόνια, αφού οι ρωμαϊκές τριήρεις τον χρησιμοποιούσαν ως ένα ασφαλές καταφύγιο. Αλλωστε, ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος είχε δώσει στην περιοχή το όνομα «Portus Delphini», λόγω του μεγάλου αριθμού δελφινιών που κολυμπούσαν στα νερά του κόλπου.
Μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα, το Πορτοφίνο ήταν ένα μικρό και άσημο ψαροχώρι, μόλις 24 χλμ. νότια της Γένοβας. Η αναπαλαίωση, όμως, το 1901 ενός μοναστηριού και η μετατροπή του σε ξενοδοχείο ?το διάσημο πλέον «Splendido»? ήταν από τους καθοριστικούς παράγοντες που οδήγησαν σταδιακά στην τουριστική ανάπτυξη του Πορτοφίνο.
Μια από τις πολυτελέστατες επαύλεις του Πορτοφίνο, που ακουμπάνε στα γαλάζια μεσογειακά νερά.
Μια από τις πολυτελέστατες επαύλεις του Πορτοφίνο, που ακουμπάνε στα γαλάζια μεσογειακά νερά.
Μέσα στα επόμενα χρόνια, η διαμονή στο γραφικό Πορτοφίνο θα αποτελούσε αποκλειστικό προνόμιο της άρχουσας τάξης, που κατέφτανε εδώ μόνο μέσω της θαλάσσιας οδού. Το αποκορύφωμα της δόξας σημειώθηκε τη δεκαετία του 1950, όταν αναρίθμητα ιστιοφόρα αγκυροβολούσαν στον πανέμορφο κολπίσκο του Πορτοφίνο και τα γραφικά σοκάκια του ομώνυμου λιμανιού γέμιζαν ασφυκτικά από κοσμικούς, αριστοκράτες και ηθοποιούς του Χόλιγουντ.
Χτισμένο σε προνομιακή θέση πάνω στη θάλασσα, το Πορτοφίνο φιλοξενεί σήμερα περίπου 600 κατοίκους και η έκτασή του φτάνει μόλις τα 2,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Στο Πορτοφίνο μπορείτε να έρθετε και με το... ιστιοπλοϊκό σας.
Στο Πορτοφίνο μπορείτε να έρθετε και με το... ιστιοπλοϊκό σας.
Το γεγονός πάντως ότι σχεδόν τίποτα δεν έχει αλλάξει στο Πορτοφίνο κι όλα είναι όπως παλιά, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους κατοίκους του, οι οποίοι διαφυλάσσουν ως κόρη οφθαλμού την οικιστική κληρονομιά του μικρού λιμανιού και το ευαίσθητο οικοσύστημα της περιοχής.
Αξιοσημείωτο είναι το στοιχείο ότι, παρά την υπέρμετρη τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων ετών, καμία αρχιτεκτονική επέμβαση δεν επιτρέπεται στο Πορτοφίνο αν δεν εναρμονίζεται απόλυτα με τον παραδοσιακό ρυθμό.
Παραθαλάσσιος παράδεισος
Τους καλοκαιρινούς μήνες γίνεται το αδιαχώρητο στο μικρό λιμανάκι της Λιγουρίας.
Τους καλοκαιρινούς μήνες γίνεται το αδιαχώρητο στο μικρό λιμανάκι της Λιγουρίας.
Το Πορτοφίνο, μαζί με αρκετές άλλες ευρωπαϊκές πόλεις (όπως την Brighton στην Αγγλία, τη San Sebastian στην Ισπανία, την Cascais στην Πορτογαλία κ.ά.) ανήκει από το 1995 στην ένωση «Jewels of European Tourism», στην οποία περιλαμβάνονται πόλεις της Γηραιάς Ηπείρου με ξεχωριστό ιστορικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα πατήσετε εδώ το πόδι σας, αμέσως καταλαβαίνετε γιατί το Πορτοφίνο κατέχει περίοπτη θέση σε τούτη την ευρωπαϊκή... μπιζουτιέρα.
Τα γραφικά, χρωματιστά σπίτια (με προσόψεις βαμμένες σε κίτρινες, πορτοκαλί, ροζ και σομόν αποχρώσεις) που ακολουθούν πιστά τη φιδίσια ακτογραμμή του μικρού λιμανιού, τα στενά καλντερίμια που οδηγούν σε κρυφές γοητευτικές γωνιές, οι παραδοσιακές κατοικίες που έχουν ανακαινιστεί και μετατραπεί σε μπουτίκ, ατμοσφαιρικά ρεστοράν και καφέ, το γενοβέζικο κάστρο Castello Brown που στεφανώνει το Πορτοφίνο, η κεντρική πλατεία Martiri dell' Olivetta (ο «ομφαλός» της μικρής πολιτείας) και οι δυο ιστορικές εκκλησίες (San Giorgio, San Martino), συνιστούν θέματα αποκλειστικά για καρτ ποστάλ.
Στα καλντερίμια μπορείτε να αγοράσετε και είδη λαϊκής τέχνης.
Στα καλντερίμια μπορείτε να αγοράσετε και είδη λαϊκής τέχνης.
Σ' αυτό το υπέροχο σκηνικό, αν προσθέσετε τις μικρές ψαρόβαρκες που λικνίζονται ρυθμικά δίπλα σε υπερπολυτελή γιοτ και ιστιοφόρα, τους εκατοντάδες επισκέπτες που περπατούν με χαλαρή διάθεση στον χώρο της προβλήτας, τις δασωμένες πλαγιές που αγκαλιάζουν προστατευτικά το μικρό λιμανάκι και τους υπαίθριους καλλιτέχνες που αποτυπώνουν στον καμβά τους την ομορφιά του τοπίου, τότε έχετε μια συνολική εικόνα και άποψη για τον παραθαλάσσιο παράδεισο του Πορτοφίνο.
Ντόλτσε βίτα στην Ιταλική Pιβιέρα
Αν πάτε στο Πορτοφίνο αποφασισμένοι να ζήσετε την εμπειρία της Ιταλικής Ριβιέρας, τότε έχετε κάνει τη σωστή επιλογή - μόνο που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες επικρατεί το αδιαχώρητο από κόσμο. Ολοι, άλλωστε, έχουν δικαίωμα στο όνειρο της εκλεπτυσμένης πολυτέλειας, επώνυμοι και κοινοί θνητοί.
Αποψη της κεντρικής πλατείας Martiri dell’ Olivetta.
Αποψη της κεντρικής πλατείας Martiri dell’ Olivetta.
Κατηφορίζοντας τη μικρή κεντρική οδό Via Roma ?με προορισμό τον χώρο του λιμανιού? αίθουσες τέχνης και γκαλερί, μπουτίκ με μεγάλες υπογραφές της μόδας και κομψά μικρομάγαζα με φινετσάτα αναμνηστικά ξεπροβάλλουν σε κάθε γωνιά, καλώντας τους επισκέπτες να περάσουν στο εσωτερικό τους.
Αφού διασχίσετε τη μικρή πλατεία Martiri dell' Olivetta, περιπλανηθείτε κατά μήκος της μικρής προβλήτας. Εδώ μπορείτε να θαυμάσετε από κοντά τα όμορφα πολύχρωμα σπιτάκια της ακτογραμμής, να δείτε τους ντόπιους που βγάζουν στη στεριά τις βάρκες τους ή μαζεύουν τα δίχτυα τους, να χαζέψετε τα εντυπωσιακά γιοτ που βρίσκονται δεμένα στη μαρίνα, αλλά και να απολαύσετε ένα αρωματικό καπουτσίνο ή ένα δροσερό λεμοντσέλο σε κάποιο από τα μικρά παραθαλάσσια καφέ-ρεστοράν.
Βόλτα στα καλντερίμια.
Βόλτα στα καλντερίμια.
Ακολουθήστε κατόπιν τα δαιδαλώδη καλντερίμια που ανηφορίζουν και οδηγούν σε εντυπωσιακά πανοραμικά «μπαλκόνια». Μετά μια πρώτη στάση ανάσας στην ιστορική εκκλησία San Giorgio, προχωρήστε για το επιβλητικό κάστρο Castello Brown που εποπτεύει τον κολπίσκο. Το καλύτερο σημείο για μια αποκαλυπτική φωτογραφία του Πορτοφίνο είναι από εδώ?
Αν πάντως ψάχνετε για περισσότερες συγκινήσεις και εμπειρίες, μπορείτε να επιβιβαστείτε σ' ένα από τα τουριστικά πλοιάρια ή τα θαλάσσια ταξί που φεύγουν από το λιμάνι του Πορτοφίνο και να επισκεφτείτε είτε τον κοντινό κόλπο San Fruttuoso που φιλοξενεί την ομώνυμη μονή (10ου αιώνα) είτε τη γειτονική κοσμοπολίτικη λουτρόπολη Santa Margherita, όπου χτυπά η καρδιά της νυκτερινής διασκέδασης της Ιταλικής Ριβιέρας.
Η εκκλησία San Giorgio.
Η εκκλησία San Giorgio.
Το κάστρο πάνω από το λιμάνι
Το Castello Brown, που βιγλίζει το Πορτοφίνο από τον 16ο αιώνα και διαδραμάτισε σημαντικό αμυντικό ρόλο στην ιστορία του λιμανιού, οφείλει το όνομά του στον Βρετανό πρόξενο Brown Montague Yeats - έγινε ιδιοκτήτης του πύργου το 1867. Το 1961, η κοινότητα του Πορτοφίνο αγόρασε το κάστρο από τους απογόνους του πρόξενου. Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο και είναι ανοικτό στο κοινό. Στο εσωτερικό του κάστρου εδρεύει η οικολογική οργάνωση που μεριμνά για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής. Το πυκνό δάσος που απλώνεται στην πίσω πλευρά του κάστρου αποτελεί από το 1935 προστατευόμενο πάρκο.
Πορτοφίνο: Ονομα & πράγμα
ΔΙΑΜΟΝΗ
Αν διαθέτετε γερό πορτοφόλι, κλείστε δωμάτιο στο πολυτελές ξενοδοχείο «Splendido» (0039 0185 267801, www.hotelsplendido.com).
Για πιο οικονομικές διανυκτερεύσεις προτείνονται τα ξενοδοχεία «Splendido Mare» (0039 0185 267802, www.hotelsplendido.com), «Nazionale» (0039 0185 269575, www.nazionaleportofino.com) και «Piccolo Hotel» (0039 0185 49374, www.piccolohotel.it).
Απολαύστε το καφέ ή το απεριτίφ σας σ’ ένα από τα παραθαλάσσια μαγαζιά.
Απολαύστε το καφέ ή το απεριτίφ σας σ’ ένα από τα παραθαλάσσια μαγαζιά.


ΦΑΓΗΤΟ
Πορτοφίνο: Ονομα & πράγμα Για κλασικές ιταλικές γεύσεις, αλλά και πιάτα από την κουζίνα της Λιγουρίας που υπόσχονται κορυφαίες γαστρονομικές απολαύσεις, συστήνονται τα εστιατόρια «Puny», «La Terrazza», «Winterose», «Eden Roc» και «Da U Mariu Di Denaro».
Fast Info
Πώς θα πάτε
Ο πιο γρήγορος και εύκολος τρόπος να προσεγγίσετε το Πορτοφίνο είναι αεροπορικώς (Αθήνα-Ρώμη ή Αθήνα-Μιλάνο) και κατόπιν οδικώς με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο. Το Πορτοφίνο απέχει 130 χλμ. νότια του Μιλάνου και 377 χλμ. βόρεια της Ρώμης. Μπορείτε φυσικά να πάτε στο Πορτοφίνο και με το... ιστιοπλοϊκό σας!
Xωρίς αυτοκίνητο
Πρέπει να γνωρίζετε ότι στο Πορτοφίνο απαγορεύεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Ετσι, αν έχετε έρθει ως εδώ με το όχημά σας, θα πρέπει να παρκάρετε στο δημόσιο πάρκινγκ της πλατείας Piazza Liberta ή σε κάποιο ιδιωτικό (πανάκριβο) πάρκινγκ.
Τι να αγοράσετε
Από την περιοχή του Πορτοφίνο μπορείτε να αγοράσετε εξαιρετικής ποιότητας λάδι, ζυμαρικά, μανιτάρια πορτσίνι, λευκό κρασί από τοπικές ποικιλίες, ρούχα επώνυμων σχεδιαστών, είδη λαϊκής τέχνης και αντίκες.
ΚΕΙΜΕΝΟ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΑΚΗΣ
phgh

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...