Πέφτουν κιόλας οι πρώτες «σκιές» στους Ολυμπιακούς του Ρίο το 2016 Ο Guardian αναφέρει ότι η εγκληματικότητα είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν

Μετά την παραλαβή της ολυμπιακής φλόγας κατά την τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, το Ρίο ντε Τζανέιρο, η μεγαλούπολη της Βραζιλίας, ανέλαβε και επίσημα να διοργανώσει τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν το 2016. Ο δήμαρχος της πόλης, Εντουάρντο Παές, υποσχέθηκε ότι «αυτοί θα είναι οι καλύτεροι Ολυμπιακοί στην ιστορία». Ομως τα προβλήματα φαίνεται ότι ήδη έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους, με την εγκληματικότητα και την διαφθορά να προκαλούν ίσως τη μεγαλύτερη ανησυχία στους διοργανωτές..
Οπως αναφέρει ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Guardian, η εγκληματικότητα είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ενόψει τόσο των Ολυμπιακών του 2016, που θα διεξαχθούν για πρώτη φορά στη Λατινική Αμερική, όσο και του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου που θα διεξαχθεί δύο χρόνια νωρίτερα, το 2014, στην πόλη. Αμέσως μετά την ανάληψη της διοργάνωσης των δύο μεγαλύτερων αθλητικών γεγονότων παγκοσμίως, χιλιάδες βραζιλιάνοι αστυνομικοί επιστρατεύθηκαν για να επιβάλουν την τάξη στις γνωστές φαβέλες, τις βραζιλιάνικες παραγκουπόλεις, όπου μαζί με την φτώχεια και την εξαθλίωση κυριαρχούν οι συμμορίες και το εμπόριο ναρκωτικών. Αρκετοί κάτοικοι δηλώνουν ότι αισθάνονται πιο ασφαλείς από πριν, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το πρόβλημα των όπλων και των ναρκωτικών έχει στην πραγματικότητα μάλλον παραμεριστεί παρά επιλυθεί. Η διαφθορά και η κακή οικονομική διαχείριση, που ταλαιπωρούν κατά καιρούς τη χώρα, όπως αποδεικνύουν και τα πρόσφατα σκάνδαλα διαφθοράς με πρωταγωνιστές υπουργούς της κυβέρνησης της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ, μοιάζουν πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Φαίνεται, μάλιστα, ότι η ανακαίνιση του ιστορικού γηπέδου Μαρακανά - που θα κοστίσει περίπου 350 εκατομμύρια ευρώ - έχει διακοπεί προσωρινά ύστερα από σκάνδαλο δωροδοκίας στο οποίο εμπλέκεται μια από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της Βραζιλίας. Επίσης το διεθνές ποδηλατοδρόμιο της πόλης, το οποίο κατασκευάστηκε μόλις πριν από πέντε χρόνια για τους Παναμερικανικούς Ποδηλατικούς Αγώνες, θα χρειαστεί να κατεδαφιστεί και να κατασκευαστεί από την αρχή καθώς δεν πληροί τις ολυμπιακές προδιαγραφές. Το Ρίο ντε Τζανέιρο, που αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βραζιλίας, αντιμετωπίζει επίσης σοβαρό έλλειμμα κλινών καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόλις 20.000 διαθέσιμες κλίνες. Για το λόγο αυτό, παρέχονται φορολογικές απαλλαγές και άλλα παρόμοια κίνητρα στους ξενοδόχους προκειμένου να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους. Κανείς όμως αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να εγγυηθεί την επάρκεια στέγης ενόψει του 2016.
Η αναμόρφωση του παραμελημένου παλιού λιμανιού της πόλης αναμένεται να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών της Ολυμπιάδας, καθώς υπάρχουν σχέδια για ανάπλαση 50.000 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή.
Σύμφωνα, ωστόσο, με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, μόλις 41 από τα 101 σχέδια που έχουν προγραμματιστεί ενόψει του Μουντιάλ του 2014 έχουν τεθεί ακόμη σε εφαρμογή, προκαλώντας ανησυχία στη Διεθνή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, η οποία κάνει λόγο για καθυστέρηση των προετοιμασιών. Οι διοργανωτές λαμβάνουν αρνητική κριτική και από τη Διεθνή Αμνηστία η οποία τους κατηγορεί ότι παραβιάζουν τα δικαιώματα των κατοίκων και απειλούν με καταστροφή μνημεία πολιτισμικής κληρονομιάς στην προσπάθειά τους να «καθαρίσουν» την περιοχή για τις ανάγκες των Αγώνων.

Η Βραζιλία πάντως υπολογίζει να ξοδέψει στο πλαίσιο της Ολυμπιάδας του 2016 συνολικά 16,5 δις ευρώ σε δημόσιες συγκοινωνίες, κατασκευές και πολεοδομική ανάπλαση - περίπου τα μισά απ' όσα δαπανήθηκαν στους Αγώνες του Λονδίνου και λιγότερα από τα μισά που χρειάστηκαν στο Πεκίνο.

Οι δύο μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις αναμένεται να αλλάξουν την πόλη του Ρίο ντε Τζανέιρο και να τονίσουν τις ιδιαιτερότητές της ενώ ορισμένα αθλήματα θα φιλοξενηθούν σε κάποια από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης. Η διάσημη παραλία Κόπα Καμπάνα θα φιλοξενήσει τον μαραθώνιο της κολύμβησης, το μπιτς βόλεϋ και το kite surfing - το οποίο θα αντικαταστήσει στους Ολυμπιακούς του 2016 το άθλημα της ιστιοσανίδας ενώ οι αγώνες κωπηλασίας θα διεξαχθούν στη λίμνη κάτω από το άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή - το πασίγνωστο έμβλημα της πόλης.

Η συνοικία της Γιακαρεπαγουά - η τέταρτη μεγαλύτερη της πόλης - καθώς και άλλες συνοικίες κατεδαφίζονται προκειμένου να υπάρξει χώρος για την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού. Επίσης το Σαμποδρόμιο, ο πεζόδρομος όπου γίνεται η παρέλαση του καρναβαλιού του Ρίο ντε Τζανέιρο, έχει επεκταθεί ώστε να φιλοξενήσει τα αθλήματα του μαραθωνίου και της τοξοβολίας.
phgh

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...