Κύπρος: Δυσαρέσκεια για την ανάμειξη στη Συρία από βρετανικές βάσεις

Δεν διέψευσε η βρετανική κυβέρνηση ότι οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο βοηθούν κατασκοπευτικά τους Σύρους αντικαθεστωτικούς, αλλά υπήρξε αντίδραση εκ μέρους της για όσα αποκάλυψε η Sunday Times για τη δράση των βάσεων Ακρωτηρίου και Δεκέλειας στην Κύπρο στον εμφύλιο της Συρίας.

Βρετανική πηγή δήλωσε στην εφημερίδα Times ότι λόγω του δημοσιεύματος δημιουργείται.. ανησυχία ότι οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο είναι τώρα περισσότερο εκτεθειμένες να δεχθούν επίθεση σε μία γενικότερη ανάφλεξη. Είναι ενοχλητικό, πρόσθεσε η ίδια πηγή, ότι «κάποιος ανόητος στις μυστικές υπηρεσίες καυχήθηκε σχετικά με το πώς λειτουργούν οι βάσεις».

Και ενώ στη Βρετανία ψάχνουν τον «ανόητο» ανάμεσα στις μυστικές της υπηρεσίες που καυχήθηκε πώς λειτουργούν οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, στη Λευκωσία, ετέθη (σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος»), το ζήτημα εάν η δραστηριότητα των βάσεων αυτών συνάδει ή όχι με τη συμφωνία εγκατάστασης και λειτουργίας των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο. Και όμως η συμφωνία εγκατάστασης και λειτουργίας των βάσεων απαγορεύει ρητά τέτοιες δραστηριότητες και αυτός ήταν και ο λόγος που οι βρετανικές βάσεις, δεν είχαν (τυπικά τουλάχιστον) δραστηριότητα στον πόλεμο της Λιβύης, εναντίον του συνταγματάρχη Καντάφι, μετά από αίτημα της κυπριακής κυβέρνησης.

Το θέμα δεν είναι τόσο αυτό, αφού εάν όντως οι Βρετανοί φοβούνται ότι οι βάσεις τους, μετά την αποκάλυψη ότι βοηθούν τους Σύρους αντικαθεστωτικούς, είναι περισσότερο εκτεθειμένες να δεχθούν επίθεση, το ίδιο συμβαίνει και με την Κύπρο. Γιατί οποιαδήποτε επίθεση εναντίον των βάσεων, θα πλήξει και έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», καταγράφει την εκτίμηση του Αμερικανού πρεσβευτή στη Λευκωσία που είχε συνταχθεί το 2008, και διέρρευσε πρόσφατα μέσω του Wikileaks, ότι «τυχόν ζημία ή πλήρης απώλεια των εγκαταστάσεων στις βρετανικές βάσεις, θα αποτελούσε απειλή για τα συμφέροντα εθνικής ασφαλείας μας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...