ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ Ο ΠΥΡΕΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ «Νότα» Ομπάμα προς Ασαντ για τα χημικά όπλα

  Ο Μπ. Ομπάμα προειδοποίησε το καθεστώς της Δαμασκού να μην κάνει χρήση βιολογικών όπλων Προειδοποίηση για στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ, αν το καθεστώς δοκιμάσει να στρέψει ενάντια στους εξεγερμένους το βιολογικό του οπλοστάσιο. Μήνυμα του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ προς τη Δύση να μην προβεί σε οιαδήποτε μονομερή ενέργεια κατά της..
ΔαμασκούΟ Μπ. Ομπάμα προειδοποίησε το καθεστώς της Δαμασκού να μην κάνει χρήση βιολογικών όπλων Ανταλλάσσοντας... πυρά υπό μορφή προειδοποιήσεων, η Δύση από τη μια και ο σινορωσικός άξονας από την άλλη συνεχίζουν να ερίζουν για το μέλλον της δοκιμαζόμενης Συρίας, ενώ την ίδια ώρα, οι μάχες μεταξύ καθεστωτικών και αντιπολίτευσης εξακολουθούν να μαίνονται με αμείωτη ένταση σε Δαμασκό και Χαλέπι κοστίζοντας τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους ημερησίως. Μάλιστα, τη Δευτέρα έμελλε να πέσει νεκρή από τα πυρά των καθεστωτικών στο Χαλέπι και η 45χρονη Γιαπωνέζα πολεμική ανταποκρίτρια Μίκα Γιαμαμότο, η οποία έγινε η πέμπτη ξένη δημοσιογράφος που χάνει τη ζωή της στη Συρία τους τελευταίους οχτώ μήνες. Και ενώ συνέβαιναν όλα τα παραπάνω εντός των συριακών συνόρων, παράλληλα στο εξωτερικό εξελισσόταν ένας διεθνής διπλωματικός πόλεμος με τον Μπαράκ Ομπάμα να απειλεί ακόμη και με αμερικανική στρατιωτική επέμβαση ενάντια στον Ασαντ προκαλώντας την άμεση αντίδραση Πεκίνου και Μόσχας, και με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να υποδέχεται στο Παρίσι αντιπροσωπεία των εξεγερμένων.Συγκεκριμένα, σε μία από τις πιο «σκληρές» ανακοινώσεις του των τελευταίων μηνών, ο Ομπάμα προειδοποίησε πως ο στρατός των ΗΠΑ ενδέχεται να επιτεθεί στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ εάν ο τελευταίος δοκιμάσει να στρέψει ενάντια στους εξεγερμένους τα χημικά/βιολογικά όπλα που έχει στη διάθεσή του.Σημειώνεται πως, σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει κατά καιρούς οι μυστικές υπηρεσίες κυρίως των ΗΠΑ, το συριακό καθεστώς, το οποίο δεν έχει υπογράψει τις συμβάσεις για την απαγόρευση των χημικών όπλων (CWC και BTWC), φέρεται να διαθέτει περί τους 1.000 τόνους χημικού οπλισμού (αερίου μουστάρδας, σαρίν, VX κ.ά.) καλά αποθηκευμένους σε περίπου 50 συριακές πόλεις. Στο άκουσμα των παραπάνω ωστόσο, κάποιοι, οι περισσότερο δύσπιστοι, ανακαλούν στη μνήμη τα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ που είχαν αποτελέσει την αφορμή για την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003. Από την πλευρά της, η Ρωσία έσπευσε να απαντήσει στις προειδοποιήσεις του Ομπάμα με το ίδιο... νόμισμα. Μόσχα
Ενδεικτικά είναι όσα δήλωσε χθες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, έπειτα από συνάντηση που είχε με κορυφαίο Κινέζο διπλωμάτη και αντιπροσωπεία του συριακού καθεστώτος. Συγκεκριμένα, ο Λαβρόφ προειδοποίησε τη Δύση (εν προκειμένω τον Ομπάμα) να μην προβεί σε οιαδήποτε μονομερή ενέργεια κατά της Συρίας. Μάλιστα, μία ημέρα νωρίτερα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ είχε ξανααναφερθεί στο θέμα παίρνοντας θέση ενάντια στον «εκδημοκρατισμό με βόμβες» και υποστηρίζοντας πως μόνο αρμόδιο να αποφασίσει μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία είναι το Σ.Α. του ΟΗΕ (αυτό στα ψηφίσματα του οποίου Μόσχα και Πεκίνο έχουν ήδη ασκήσει τρεις φορές βέτο). Δεδομένων των παραπάνω, με τον διχασμό να παραμένει... αγεφύρωτος στις τάξεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, πλέον όλα τα βλέμματα στρέφονται στη Νέα Υόρκη, όπου πρόκειται να συνεδριάσουν οι υπουργοί των μελών του Σ.Α. στις 30 Αυγούστου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...