Αιφνιδιαστικό ναυάγιο με την ENI - Kogas για το Οικόπεδο 9


Διακόπηκαν και μάλιστα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου οι διαπραγματεύσεις με τη γαλλική εταιρία «Total» και τη ρωσική «Novatek» για έρευνες υδρογονανθράκων στο Οικόπεδο «9» στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Η εξέλιξη. αυτή, θεωρείται αιφνιδιαστική, τη στιγμή που έως το μεσημέρι της Τετάρτης όλα έβαιναν καλώς, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή. Η ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρει ότι η απόφαση για τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων ελήφθη «επειδή δεν έγιναν από πλευράς των δύο εταιριών αναβαθμισμένες προτάσεις».

Αν κανείς διαβάσει πίσω από τις γραμμές της ανακοίνωσης  της κυπριακής κυβέρνησης, ανακαλύπτει ότι η Λευκωσία ζήτησε βελτιωμένη οικονομική πρόταση από την κοινοπραξία, πλην όμως οι υπεύθυνοι των εταιριών αυτών αδιαφόρησαν. Και γιατί αδιαφόρησαν; Επειδή μάλλον δεν υπολόγισαν την αντίδραση της κυβέρνησης, αφού ενώ τερμάτισαν πέμπτοι στον διαγωνισμό για το συγκεκριμένο οικόπεδο, τους είχε δοθεί η «δουλειά», για καθαρά «πολιτικούς λόγους», όπως ειπώθηκε.

Πάντως το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να αρχίσει απευθείας διαπραγματεύσεις με τη γαλλική «Total» για το Οικόπεδο «10». Κίνηση που ερμηνεύεται ότι εμπιστεύεται περισσότερο το ένα σκέλος της κοινοπραξίας (τη γαλλική), αφού η «Total» μετέχει και στο Οικόπεδο «11» (στο οποίο έχει διαπιστωθεί ότι διαθέτει κοιτάσματα αξίας πολλών δισ. ευρώ). Παράλληλα η κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις και για το Οικόπεδο «9» με τον επόμενο προσφοριοδότη, που είναι η κοινοπραξία της ιταλικής ENI και της νοτιοκορεατικής Kogas.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...