Από τους «παλιούς» του ΑΣΕΠ ξεκινούν οι... προσλήψεις στο Δημόσιο

Μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο για το νέο Δημόσιο, είπε ο Αντώνης Μανιτάκης, έπειτα από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά.


Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είπε ότι κύριο θέμα της σημερινής σύσκεψης ήταν η προώθηση του κυβερνητικού έργου και όπως τόνισε, ολοκληρώθηκε πλέον η πρώτη φάση αναδιοργάνωσης του δημοσίου και πλέον δρομολογείται η δεύτερη φάση -η πιο σημαντική όπως τη χαρακτήρισε- η οποία θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουλίου.

Όσον αφορά στην κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων ο κ. Μανιτάκης είπε ότι σχηματίστηκε μηχανισμός, με επιτροπές και στελέχη για τον πιο αποτελεσματικό συντονισμό δράσεων των υπουργείων.

«Συζητήσαμε τον τρόπο που θα γίνει ο συντονισμός και οι κατανομές με τα διάφορα υπουργεία σε σχέση με την κινητικότητα των 12.500 υπαλλήλων που πρέπει να γίνουν. Σχεδιάζουμε την μετακίνησή τους» είπε ο υπουργός.

Μάλιστα γνωστοποίησε ότι ο κύριος όγκος των υπάλληλων που θα αντικαταστήσουν τους 15.000 που θα οδηγηθούν σε αναγκαστική αποχώρηση μέχρι το 2014, θα προέλθει από 10.000 επιτυχόντες σε διαγωνισμούς στο ΑΣΕΠ που περιμένουν χρονιά να προσληφθούν.

Επισήμανε επίσης την συμφωνία που έχει γίνει με την τρόικα ώστε να υπάρχει για κάθε αναγκαστική αποχώρηση μια πρόσληψη.

Στο σημείο αυτό ο υπουργός βεβαίωσε πως οι προσλήψεις θα ξεκινήσουν άμεσα από την πρώτη απόλυση.

Αναφέρθηκε επίσης στην «επείγουσα ανάγκη» -όπως χαρακτηριστικά είπε- να ανανεωθεί το προσωπικό στο Δημόσιο τομέα, κάτι που θα γίνει με την διοικητική μεταρρύθμιση που προωθεί και βάσει της οποίας το ελληνικό δημόσιο περνάει από τους ποσοτικούς στους ποιοτικούς στόχους.

Επιπλέον ο κ. Μανιτάκης σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του 2013 θα φύγουν 4.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέσω αναγκαστικών αποχωρήσεων.

Κάποιοι από αυτούς θα οδηγηθούν στην έξοδο μέχρι τον Ιούνιο χωρίς όμως ο υπουργούς να διευκρινίζει το πόσοι θα είναι αυτοί.

Πληροφορίες αναφέρουν ο αριθμούς τους μέχρι το τέλος Ιουνίου θα αγγίξει τους 2.000.

Πώς θα γίνει η μείωση οργανικών μονάδων στα υπουργεία

Κατά 50% θα μειωθούν οι οργανικές μονάδες στο υπουργείο Οικονομικών, κατά 45% στο Ανάπτυξης και κατά 47% στο Παιδείας, όπως αποφάσισε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης υπό τον πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο ενέκρινε, επίσης, τα σχέδια μείωσης των δομών στα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, ωστόσο το ποσοστό μείωσης δεν ανακοινώθηκε επισήμως.

Αλλαγές στο Δημόσιο

Πώς θα γίνει η μείωση οργανικών μονάδων στα υπουργεία

Κατά 50% θα μειωθούν οι οργανικές μονάδες στο υπουργείο Οικονομικών, κατά 45% στο Ανάπτυξης και κατά 47% στο Παιδείας, όπως αποφάσισε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης υπό τον πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο ενέκρινε, επίσης, τα σχέδια μείωσης των δομών στα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, ωστόσο το ποσοστό μείωσης δεν ανακοινώθηκε επισήμως.

Για τα υπόλοιπα τρία υπουργεία, η κατάσταση έχει ως εξής.

- Για το υπουργείο Οικονομικών έγινε εκτενής συζήτηση σε φορολογικά και δημοσιονομικά θέματα, που άπτονται της διοικητικής μεταρρύθμισης. Επίσης, έμφαση δόθηκε στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του υπουργείου. Αποφασίστηκε η ενοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού του υπουργείου και στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προστίθεται μονάδα Στρατηγικού Σχεδιασμού "για καλύτερη εκτέλεση και αξιολόγηση του αντίστοιχου έργου".

- Στο υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων "ενισχύονται τα εντατικά επιχειρησιακά αντικείμενα (ανάπτυξη και στήριξη της επιχειρηματικότητας, ΕΣΠΑ, διευκόλυνση επενδύσεων, εποπτεία αγοράς για την προστασία του καταναλωτή, κατασκευή υποδομών, εκσυγχρονισμός του πλαισίου για τις μεταφορές και τις επικοινωνίες) και αναδεικνύονται σε βασικούς πυλώνες για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την αναθέρμανση της οικονομίας".

- Στο υπουργείο Παιδείας τα 11 κτίρια της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού συγκεντρώνονται σε ένα. Επίσης, "απλοποιούνται και παρακολουθούνται, μέσω Διαδικτύου, οι διαδικασίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων, η χορήγηση αντιγράφων των πρακτικών και γνωμοδοτήσεων του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (K.A.Σ.), του Συμβουλίου Μουσείων (Σ.Μ.) και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (Κ.Σ.Ν.Μ.)".

Επιπλέον, αποφασίστηκε να αξιολογηθούν οι κτιριακές υποδομές και παράλληλα να ενδυναμωθούν οι υπηρεσίες, όπως Οικονομικός Προγραμματισμός και Έλεγχος, η Διαχείριση του Ανθρώπινου Δυναμικού και η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, για όλα τα παραπάνω υπουργεία.

πηγη

Η λίστα με τους 252 οργανισμούς και υπηρεσίες από όπου θα απολυθούν 15.000 υπάλληλοι

Η λίστα με τους 252 οργανισμούς και υπηρεσίες από όπου θα απολυθούν 15.000 υπάλληλοι
Την πρώτη δεξαμενή για τις απολύσεις υπαλλήλων αφορά ο κατάλογος που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση με τα 252 Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) που θα βρεθούν στο στόχαστρο -όπως προανήγγειλε και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης- καταργήσεων ή συγχωνεύσεων και θα αποτελέσουν την τις 15.000 απολύσεις υπαλλήλων, εκ των οποίων οι 2.000 θα πραγματοποιηθούν άμεσα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, τα νομικά αυτά πρόσωπα του δημόσιου τομέα διαθέτουν κατά κανόνα υπαλλήλους αορίστου χρόνου, αλλά και σημαντικό αριθμό συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και έργου, οι οποίοι θα αναγκαστούν να οδηγηθούν στην έξοδο από το Δημόσιο με την καταβολή αποζημίωσης και, πιθανότατα, την παροχή πρόσθετων κινήτρων, όπως εξαγορά πλασματικών συντάξιμων χρόνων με ευνοϊκούς όρους.
Από τους δημόσιους αυτούς οργανισμούς έχουν ήδη ζητηθεί και παραληφθεί, μέσω των διοικήσεών τους, τα πλήρη στοιχεία της «ταυτότητάς» τους, ώστε να αξιολογηθούν από επιτροπή εμπειρογνωμόνων με βάση μελέτες σκοπιμότητας και δημόσιου συμφέροντος. Οπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η επιτροπή θα αποφανθεί σε ποια από αυτά θα τεθεί λουκέτο, ποια θα συγχωνευθούν και ποια θα παραμείνουν. Τα στοιχεία που εστάλησαν στο αρμόδιο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αφορούν το νομικό τους καθεστώς (δηλαδή με ποια προεδρικά διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις ή κοινές υπουργικές αποφάσεις συστάθηκαν), την περιουσιακή τους κατάσταση, το έργο που επιτελούν, αν λαμβάνουν και σε τι ύψος κρατική χρηματοδότηση, τις οφειλές τους προς τρίτους, το προσωπικό που απασχολούν και με τι είδους σχέση εργασίας κ.λπ.
Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, οι περισσότεροι από αυτούς τους οργανισμούς διαθέτουν προσωπικό από 5 έως 20 υπαλλήλους και συστάθηκαν κυρίως τα τελευταία 20 χρόνια, ικανοποιώντας πρωτίστως πελατειακές ανάγκες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Μάλιστα, η επιλογή του προσωπικού στις περισσότερες περιπτώσεις είχε γίνει μέσω ρουσφετιών και με διαδικασίες, φυσικά, εκτός ΑΣΕΠ. Το παρεχόμενο έργο τους χαρακτηρίζεται αναποτελεσματικό και με μικρή συνεισφορά στο κοινωνικό σύνολο. Εντούτοις, ανάμεσα σε αυτούς υπάρχουν και οργανισμοί με υψηλού επιπέδου αποδόσεις όσον αφορά την εκπαίδευση, την προστασία του περιβάλλοντος, την υγεία κ.λπ.
Οι 252 αυτοί οργανισμοί, όπως αναφέρεται στην Ελευθεροτυπία, περιλαμβάνονται στο Μητρώο των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, που αριθμεί συνολικά 1.506 οργανισμούς και δημόσιες επιχειρήσεις και εποπτεύονται κυρίως από 10 υπουργεία. Οι περισσότεροι από τους φορείς είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, όπως ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (δήμοι, περιφέρειες), ανώνυμες εταιρείες, ειδικοί λογαριασμοί, φορείς πρόνοιας κ.λπ. Οι 252 οργανισμοί (ΝΠΙΔ) απασχολούν μερικές χιλιάδες υπαλλήλους και εποπτεύονται κατά βάση από τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Εσωτερικών (δημοτικές επιχειρήσεις), Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Υποδομών, Υγείας και Παιδείας και Πολιτισμού (κυρίως στον αθλητισμό). Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο σε δημοτικές επιχειρήσεις που εποπτεύονται από τους 325 δήμους σε όλη τη χώρα σε σύνολο 555 οι 114, δηλαδή μία στις 5, είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.
Η απόφαση της κυβέρνησης, κατ' απαίτηση της τρόικας, να προχωρήσει έως τα τέλη του 2013 σε 4.000 απομακρύνσεις υπαλλήλων και άλλων 11.000 μέχρι τα τέλη του 2014, έχει ανάψει φωτιές και στο εσωτερικό της, μεταξύ υπουργών.
Τα 252 Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) που θα βρεθούν στο στόχαστρο: Pdf1 και Pdf2

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...