Η Βουλγαρία χρειάζεται σταθερή, νέα κυβέρνηση και όχι νέες εκλογές, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη χώρα σε μακρά περίοδο αποσταθεροποίησης, υπογράμμισε ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρόσεν Πλέβνελιεφ

Ο κ. Πλέβνελιεφ ανήγγειλε ότι, την ερχόμενη Παρασκευή 17 Μαΐου, θα αρχίσει τις διαβουλεύσεις με τις ηγεσίες των τεσσάρων πολιτικών κομμάτων που κατάφεραν να εξασφαλίσουν το «εισιτήριο» για τη νέα Βουλή, για την ανάθεση της διερευνητικής εντολής σχηματισμού κυβέρνησης και για τον ορισμό της ημερομηνίας της πρώτης συνεδρίασής της.


Σε δηλώσεις του στο προεδρικό μέγαρο, ο κ. Πλέβνελιεφ εξέφρασε την ελπίδα ότι, το μέχρι πρόσφατα κυβερνών κόμμα GERB θα έχει τοποθετηθεί αναφορικά με τις προθέσεις του μετά τις πρόσφατες πρόωρες εκλογές, τα επίσημα αποτελέσματα των οποίων η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (ΚΕΕ) είναι υποχρεωμένη να ανακοινώσει το αργότερο μέχρι αύριο, Πέμπτη 16 Μαΐου.

Ο κ. Πλέβνελιεφ κάλεσε την εισαγγελία και όλες τις αρμόδιες αρχές να φτάσουν ως το τέλος της έρευνας του σκανδάλου με τα πλαστά ψηφοδέλτια και απέρριψε το ενδεχόμενο ακύρωσης των πρόωρων εκλογών, υπό τη «σκιά» των υπονοιών για μαζική χρήση πλαστών ψηφοδελτίων. Όπως είπε, «οι υπόνοιες αυτές, προς το παρόν, δεν τεκμηριώνονται με αποδεικτικά στοιχεία».

Ο ίδιος εξέφρασε τη βαθιά του πίστη στα γερά θεμέλια της σύγχρονης Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, τα οποία - όπως τόνισε - δεν μπορούν να κλονιστούν από παρόμοιες εξελίξεις. «Δεν κάνουμε εκλογές για πρώτη φορά σε αυτή τη χώρα, αλλά έχουμε αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στα περασμένα 23 χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Βούλγαρος πρόεδρος αρνήθηκε να συγκαλέσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, ούτε δέχτηκε να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις για αναβολή των εκλογών λόγω του το σκανδάλου με τα ψηφοδέλτια, επειδή όπως σημείωσε «παρόμοια αναβολή θα έριχνε τη χώρα μας σε απίστευτο χάος, με απρόβλεπτες συνέπειες».

Στο μεταξύ, το κόμμα GERB, που αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, χωρίς, ωστόσο, να εξασφαλίζει αυτοδυναμία, συνεχίζει να κρατά «σιγή ιχθύος», ενώ τα τρία υπόλοιπα κόμματα που εισέρχονται στη Βουλή ανήγγειλαν ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούν με κανένα τρόπο με το κόμμα του Μπόικο Μπορίσοφ.

Μάλιστα, σήμερα, ο κ. Μπορίσοφ κατήγγειλε τη γενική εισαγγελία ότι «έχει κατεβάσει κατά 5% έως 6% το εκλογικό αποτέλεσμα του κόμματος με το σκάνδαλο με τα ύποπτα (πλαστά) ψηφοδέλτια». Αυτή η δήλωση του κ. Μπορίσοφ ήταν η αφορμή για τον γενικό εισαγγελέα Σωτήρ Τσατσάροφ να διερωτηθεί, νωρίτερα, «γιατί το GERB ταυτίζει εαυτόν με την υπόθεση, αφού στην ανακοίνωση της εισαγγελίας δεν γίνεται λόγος για κανένα κόμμα».

Στην τοποθέτηση του κ. Τσατσάροφ απάντησε ο επικεφαλής του GERB, ο οποίος ευχήθηκε να σημειωθεί γρήγορα πρόοδος στην έρευνα της εισαγγελίας, με ειδική επιστολή, στην οποία επισύναψε 135 δημοσιεύματα του βουλγαρικού Τύπου που επιρρίπτουν ευθύνες στο GERB για τα ύποπτα ψηφοδέλτια.

Από την πλευρά της, η βουλευτής Μάγια Μανόλοβα, απαντώντας στις κατηγορίες παραγόντων του GERB για «αθέμιτη εξυπηρέτηση των εκλογικών συμφερόντων του Σοσιαλιστικού Κόμματος με το ξέσπασμα του σκανδάλου των πλαστών ψηφοδελτίων την προηγούμενη ημέρα των πρόωρων εκλογών», δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το να μην ειδοποιήσω την εισαγγελία για την υπόθεση με τα ύποπτα ψηφοδέλτια στο τυπογραφείο στη Κόστινμπρόντ θα ήταν το ίδιο σαν να ήξερα ότι σχεδιάζεται τραπεζική ληστεία και να μην το ανέφερα στις αρμόδιες αρχές».
phgh

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...