«Κόμμα για όλους τους καιρούς» το ΚΚΕ

Την αναμενόμενη διατήρηση της κομματικής πεπατημένης πιστοποιούν τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος με νέα συνέντευξή του στον Τύπο αναδεικνύει τις βασικές προτεραιότητες του κόμματος, το οποίο, σε κάθε περίπτωση, όπως λέγεται οφείλει να γίνει «κόμμα παντός καιρού», δηλαδή να αποδειχθεί ικανό «να ανταποκρίνεται σε όλες τις συνθήκες της ταξικής πάλης».


Από τη μία, λοιπόν, προέχει η προβολή της θέσης του για αποδέσμευση από την Ε.Ε. και μονομερή διαγραφή του χρέους υπό την προϋπόθεση της Λαϊκής Εξουσίας, θέση η οποία τίθεται σε αντιπαράθεση με αυτές των άλλων δυνάμεων της Αριστεράς (του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των εξωκοινοβουλευτικών ΑΝΤΑΡΣΥΑ - ΝΑΡ, Αλαβάνου), απέναντι στις οποίες οι τόνοι έχουν ανέβει τελευταία.
Από την άλλη και σε συνάρτηση με τα παραπάνω, αποφασιστικής σημασίας θεωρείται η προσπάθεια να εκλαϊκευτεί ακόμα περισσότερο η σταθερή θέση του ΚΚΕ ότι «δεν πρόκειται να συνεργαστεί και να συμμετάσχει σε κυβερνήσεις διαχείρισης που προωθούν ο ΣΥΡΙΖΑ και όποιες άλλες δυνάμεις αστικής διαχείρισης που υπάρχουν ή μπορούν να υπάρξουν», όπως αναφέρεται στην Πολιτική Απόφαση του 19ου Συνεδρίου.
Συνεπής προς την παραπάνω επιταγή είναι η υπογράμμιση του Δ. Κουτσούμπα στο πλαίσιο συνέντευξής του στον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής», πως η κυβέρνηση δύσκολα θα ολοκληρώσει την τετραετία, επομένως αυτό που απασχολεί από κει και πέρα το ΚΚΕ είναι «να δουλέψουμε όσο καλύτερα γίνεται για να κερδίσει έδαφος στην πράξη η αντίληψη ότι η αλλαγή υπέρ του λαού δεν μπορεί να έρθει από μια αλλαγή διαχειριστή στη διακυβέρνηση».
Με άλλα λόγια, οι «αντιπολιτευτικοί» τόνοι απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συνεχιστούν, καθώς φαίνεται ο Περισσός να διαβλέπει ότι η στασιμότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφήνει περιθώριο διαρροών προς τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, αρκεί αυτές να μην σκορπίζουν προς την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή σε κόμματα - «αναχώματα», όπως χαρακτηρίζεται ο φορέας του Αλέκου Αλαβάνου (Σχέδιο Β’). Είναι χαρακτηριστική ως προς αυτό η απάντηση του γενικού γραμματέα σε ερώτημα για το ευρώ, ότι συνιστάται «νηφαλιότητα και ψυχραιμία» σε όσους «εκστασιάζονται από τις παροτρύνσεις των Γερμανών βιομηχάνων που (...) έχουν πρωτοστατήσει στη δημιουργία και τη στήριξη ενός νέους κόμματος “για την έξοδο από το ευρώ”» αλλά και σε όσους «έχουν προσχωρήσει σε θέσεις Ομπάμα και ΔΝΤ (...) αλλά και άλλων “εταίρων” και ανταγωνιστών από τα διάφορα ιμπεριαλιστικά μπλοκ». Γι’ αυτά τα κόμματα, σημειώνει, το «έξω από το ευρώ», όσο και το «πάση θυσία στο ευρώ» αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου «κάλπικου νομίσματος».

Κάλεσμα για εγρήγορση
Εν τω μεταξύ το ΚΚΕ καταδίκασε τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ κατά της Συρίας μιλώντας για «νέα επικίνδυνη κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης που έχουν εξαπολύσει ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - Ε.Ε. μαζί με την Τουρκία, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία ενάντια στον συριακό λαό». Τονίζει ότι «οι εξελίξεις στη Συρία είναι υπόθεση του συριακού λαού» απέναντι στον οποίο καλεί τους Έλληνες εργαζόμενους να επιδείξουν αλληλεγγύη. Τους καλεί ταυτόχρονα να καταδικάσουν την επίθεση του Ισραήλ αλλά και την εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ δεν παραλείπει να στηλιτεύσει την πολιτικοστρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ. Ταυτόχρονα, καλεί σε εγρήγορση τον ελληνικό λαό ώστε να διεκδικήσει τη μη εμπλοκή της χώρας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους κατά της Συρίας και του Ιράν, και συνεπώς να μην τηρηθεί καμία «συμβατική υποχρέωση» της χώρας με ΝΑΤΟ και Ε.Ε., να μη χρησιμοποιηθεί αλλά να κλείσει άμεσα η βάση της Σούδας, να επιστρέψουν όλα τα εκτός συνόρων ελληνικά στρατεύματα κ.λπ.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, η επέμβαση αυτή τροφοδοτεί «τη δολοφονική δραστηριότητα των αποκαλούμενων αντικαθεστωτικών ομάδων» και «ενισχύει τον κίνδυνο άμεσης ιμπεριαλιστικής στρατιωτικής επιχείρησης κατά της Συρίας και του Ιράν», υποστηρίζεται, δε, από τη «σχεδιασμένη ιμπεριαλιστική προπαγάνδα ‘‘περί χρήσης χημικών όπλων από τη Συρία’’, που αμφισβητείται και θεωρείται αβάσιμη ακόμα και από δικούς τους μηχανισμούς». Πέρα από την απερίφραστη καταδίκη της «ιμπεριαλιστικής επίθεσης κατά της Συρίας», το ΚΚΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο. Σημειώνει ότι συνολικά οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή «γίνονται συνεχώς πιο επικίνδυνες» και πως «η κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τη διεκδίκηση πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς του ενεργειακού πλούτου ενέχουν κίνδυνο γενικευμένου πολέμου».
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...