Ψάχνει «θεραπεία» για την εσωστρέφεια.

Στην αποδόμηση της επίπλαστης αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας που επιχειρεί να φιλοτεχνήσει η κυβέρνηση κόντρα στην πραγματικότητα στοχεύει το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια προσπάθεια να κλιμακώσει τους αντιπολιτευτικούς του τόνους.
Παράλληλα, επιδιώκει να μεταθέσει τη συζήτηση στο κεντρικό πολιτικό πεδίο και να απομακρύνει την προσοχή από τις εσωκομματικές διαδικασίες και αντιπαραθέσεις για μια σειρά από ζητήματα με αφορμή την εκκίνηση της προσυνεδριακής περιόδου. Παρά ταύτα η λεγόμενη «εσωστρέφεια» παραμονεύει.

Οι «αισιόδοξες» εκτιμήσεις των εκθέσεων του ΔΝΤ και της Κομισιόν αντιμετωπίστηκαν από την Κουμουνδούρου ως αναμενόμενη δικαιολόγηση των πολιτικών τους, σε μια στιγμή που η κοινωνική και πολιτική κούραση από τη λιτότητα είναι αισθητή σε ολόκληρη την Ευρώπη και αυξάνονται οι φωνές από τα ποικίλα πολιτικο-οικονομικά «στρατόπεδα» για ανάπτυξη. Παράλληλα, θεωρεί η Κουμουνδούρου ότι πρόκειται για αναγκαστική παροχή πολιτικής στήριξης στην κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο υλοποίησης της μνημονιακής πολιτικής (βλ. ξεπούλημα, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων), ενώ εισέρχεται σε νέα φάση αστάθειας στο εσωτερικό της. Όσον αφορά το επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα, η Κουμουνδούρου το εντάσσει στις επικοινωνιακές ανάγκες της κυβέρνησης, προκειμένου να στηρίξει το επερχόμενο ξεπούλημα κάθε μικρού ή μεγάλου «φιλέτου» του ελληνικού Δημοσίου.
Ειδικά για την έκθεση του ΔΝΤ το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως «είναι προφανές ότι επιχειρεί να δικαιολογήσει τις επιλογές που έγιναν μέσω του μνημονίου, για τις οποίες άλλωστε έχει συνευθύνη». Αρνητικά σχολιάστηκε και το γεγονός ότι δεν γίνεται πλέον αναφορά στο «λάθος του πολλαπλασιαστή», το οποίο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούνταν τους προηγούμενους μήνες προκειμένου να εκθέσει την κυβέρνηση. Τέλος, το γραφείο Τύπου, υπογράμμισε την αναφορά σε νέο κούρεμα ως «απόδειξη» της επίδρασης των μνημονιακών πολιτικών στο χρέος, ότι δηλαδή επέφεραν «γιγάντωση» και όχι μείωση.
Εν τω μεταξύ, ο διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, σχολιάζοντας τις εκθέσεις, ουσιαστικά σήμανε συναγερμό στέλνοντας το μήνυμα ότι αποτελούν κάτι σαν «ηρεμία πριν από την καταιγίδα»: «Αυτά θυμίζουν τις θετικές εκθέσεις του ΔΝΤ λίγο πριν εξαναγκάσουν την Αργεντινή σε οριστική κατάρρευση» σημείωσε σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Real.gr. Σε κάθε περίπτωση, χαρακτήρισε τα όσα λέγονται τελευταία περί «νέας αναπτυξιακής δυναμικής», «φούσκες» που «δεν πείθουν την κοινωνία των 3 εκατομμυρίων νεόπτωχων».
Ένα κρίσιμο ερώτημα που ανακύπτει για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι πώς θα «ξεκολλήσει» όσον αφορά τη δυναμική του, με δεδομένο ότι προσβλέπει κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, σε εκλογές. Τα στελέχη του ηγετικού επιτελείου εκτιμούν στις δημόσιες τοποθετήσεις τους ότι οι εκλογές μπορούν να «ξεκλειδώσουν» τις κοινωνικές διεργασίες, ωστόσο το ερώτημα είναι πώς θα προκύψουν εκλογές εφόσον δεν διαμορφώνεται ρεύμα από τα κάτω για να τις επιβάλει όπως ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν φαίνεται να είναι και μεταξύ των άμεσων σχεδιασμών του Σαμαρά.
Εν τω μεταξύ, το τελευταίο διάστημα η αξιωματική αντιπολίτευση δέχεται όλο και συχνότερα κριτική ότι μένει στις διαπιστώσεις και την κριτική απέναντι στην κυβέρνηση αλλά αδυνατεί να εμπνεύσει την εμπιστοσύνη στην πλειονότητα της κοινωνίας και να πείσει ότι έχει ρεαλιστικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση ή ότι θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του.

Στο προσκήνιο
Μέσα σε αυτό το κλίμα, έρχεται να προστεθεί και το «αγκάθι» της συζήτησης για το ευρώ, με αφορμή όμως εξωτερικές προς τον ΣΥΡΙΖΑ εξελίξεις. Με άλλα λόγια, παρόλο που η πλειοψηφία του κόμματος ξορκίζει την έξοδο από το ευρώ και προκρίνει διέξοδο και απαλλαγή από το μνημόνιο εντός ευρωζώνης, πλέον η συζήτηση παύει να αποτελεί μια εσωτερική αντιπαράθεση, αλλά τίθεται επίσημα από διάφορες πλευρές, είτε συντηρητικές είτε προοδευτικές, καθώς ο ευρωσκεπτικισμός εξαπλώνεται εντός κι εκτός συνόρων – ο ίδιος ο Τσίπρας είχε σημειώσει μετά την απόφαση για την Κύπρο ότι θα γίνει πλειοψηφικό ρεύμα. Υπό αυτό το πρίσμα η σχετική συζήτηση δείχνει να μπαίνει για τα καλά στην ατζέντα του επικείμενου συνεδρίου, τον Ιούλιο.
Τις τελευταίες μέρες αντιπαράθεση «άναψε» με αφορμή φίλα προσκείμενες δυνάμεις που τοποθετήθηκαν υπέρ της επιστροφής στα εθνικά νομίσματα, όπως το ΑΚΕΛ και ο Όσκαρ Λαφοντέν (ο τελευταίος τοποθετήθηκε υπέρ της επιστροφής στα εθνικά νομίσματα διαφοροποιούμενος από τη επίσημη γραμμή του Die Linke). Η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως γύρω από την απόφαση του ΑΚΕΛ να προτείνει λύση εκτός δανειακής σύμβασης και μνημονίου που, κατά την εκτίμησή του, «το πιθανότερο είναι ότι ισοδυναμεί με απόφαση εξόδου της Κύπρου από την Οικονομική και Νομισματική Ένωση του ευρώ».
Η Κουμουνδούρου κράτησε αποστάσεις και ανεπισήμως σημείωσε ότι παρακολουθεί με ενδιαφέρον και σεβασμό τη συζήτηση στο εσωτερικό του ΑΚΕΛ, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι ευθυγραμμίζεται μαζί του καθώς οι εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι διαφορετικές για την ενδεδειγμένη λύση διεξόδου. Επίσης επισήμανε την προειδοποίηση του ΑΚΕΛ ότι πρόκειται για μια «επώδυνη επιλογή», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποίησης στο μέλλον της πρότασης αυτής εφόσον αυτή συνδέεται με τις «παρούσες περιστάσεις». Τέλος, τόνισε ότι πρόκειται για μια πρόταση για συζήτηση και ζύμωση που απευθύνεται στον λαό και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και που σε κάθε περίπτωση η τύχη της θα κριθεί με δημοψήφισμα.
Πάντως παρά τους προσεκτικούς τόνους της Κουμουνδούρου πιο επιθετικός εμφανίστηκε ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός, ο οποίος ουσιαστικά κατηγόρησε το ΑΚΕΛ ότι δεν είναι διατεθειμένο να αντιπαρατεθεί με τον νεοφιλελευθερισμό καθώς επιλέγει τη γραμμή της υποτίμησης του εθνικού νομίσματος, που σημαίνει «υποτίμηση της εργασιακής δύναμης» απ’ τη μια κι από την άλλη «αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας του κυπριακού κεφαλαίου».
Ταυτόχρονα, οι δυνάμεις της Αριστερής Πλατφόρμας εκδήλωσαν τη θετική υποδοχή τους στην απόφαση του ΑΚΕΛ αλλά και τις τοποθετήσεις του Λαφοντέν και του Ζαν Λικ Μελανσόν κυρίως μέσω της ιστοσελίδας Iskra, ενώ δημοσίως την απόφαση του ΑΚΕΛ σχολίασε μόνο το στέλεχος του Αριστερού Ρεύματος Γιάννης Τόλιος, μιλώντας για «σοφή και ρεαλιστική απόφαση».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...