Τρεις συλλήψεις για το μακελειό στη Βοστώνη - προσπάθησαν να εξαφανίσουν στοιχεία,ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΤΖΟΧΑΡ ΤΣΑΡΝΑΕΦ.

Δύο φοιτητές από το Καζακστάν και ένας Αμερικανός, φίλοι του μικρότερου εκ των δύο αδερφών Τσαρνάεφ είναι στα χέρια των Αρχών στη Βοστώνη, καθώς όπως φαίνεται αφαίρεσαν αντικείμενα και υπολογιστή από το δωμάτιο του 19χρονου μετά την διπλή βομβιστική επίθεση στο διάσημο Μαραθώνιο της πόλης στις 15 Απριλίου και στη συνέχεια το απέκρυψαν κατά την εξέτασή τους από τους αστυνομικούς.

Ενα σακίδιο και ένας φορητός υπολογιστής που «εξαφανίστηκαν» από το δωμάτιο του Τζοχάρ Τσαρνάεφ και οι ψευδείς δηλώσεις στην αστυνομία και τις μυστικές υπηρεσίες για όσα ακολούθησαν το μακελειό του Μαραθωνίου της Βοστώνης οδήγησαν τρια ακόμη άτομα στα χέρια των Αρχών, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη.
Η σύλληψή τους έγινε γνωστή αρχικά μέσω ενός λιτού μηνύματος στο λογαριασμό της αστυνομίας της Βοστώνης στο twitter, το οποίο ανέφερε ότι «τρεις επιπλέον ύποπτοι κρατούνται σε σχέση με την υπόθεση της βομβιστικής επίθεσης στο Μαραθώνιο. Θα ακολουθήσουν λεπτομερείς ανακοινώσεις».
Αργότερα έγινε γνωστό ότι στους δύο απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συνωμοσία με στόχο την παρεμπόδιση του έργου της Δικαιοσύνης και στον τρίτο για ψευδή κατάθεση. Η παρεμπόδιση της δικαιοσύνης αφορά την καταστροφή προσωπικών αντικειμένων του Τζοχάρ Τσαρνάεφ, μεταξύ τους ενός σακιδίου και ενός φορητού υπολογιστή.
Υπολείμματα από πυροτεχνήματα βρέθηκαν σε σακίδιο που φέρεται να ανήκει στον Τζοχέρ Τσαρνάεφ (φωτογραφία από το NBC)
Υπολείμματα από πυροτεχνήματα βρέθηκαν σε σακίδιο που φέρεται να ανήκει στον Τζοχέρ Τσαρνάεφ (φωτογραφία από το NBC)
Δύο συμφοιτητές του Τζοχάρ από το Καζακστάν
Πηγή από τις διωκτικές Αρχές είπε στο Reuters ότι οι δύο από τους συλληφθέντες είναι συμφοιτητές του Τζοχάρ Τσαρνάεφ στο πανεπιστήμιο του Ντάρτμουθ στη Μασαχουσέτη. Κρατούνται από τις υπηρεσίες μετανάστευσης σχετικά με παραβιάσεις που σχετίζονται με την φοιτητική άδεια παραμονής τους στις ΗΠΑ.
Η αστυνομία ερευνά εάν οι δύο συμφοιτητές του Τζοχάρ πέταξαν ένα σακίδιο πλάτης μετά από εντολή ή παράκλησή του μετά το μακελειό της 15ης Απριλίου. Μάλιστα, το Reuters σημειώνει σχετικά ότι την περασμένη εβδομάδα είχαν προηγηθεί εκτεταμένες έρευνες των αρχών στις χωματερές της νοτιοανατολικής Μασαχουσέτης. Σύμφωνα με το NBC ένα σακίδιο που φέρεται να ανήκει στον Τσαρνάεφ βρέθηκε σε χωματερή του Νιου Μπέντφορντ στη Μασαχουσέτη και φωτογραφία που δημοσίευσε στο twitter το κανάλι δείχνει υπολείματα από πολλά πυροτεχνήματα.
Ο Ντίας Καντιρμπάγιεφ έχει στην κατοχή του μία BMW του 2006, η πινακίδα της οποίας γράφει «τρομοκράτης»...
Ο Ντίας Καντιρμπάγιεφ έχει στην κατοχή του μία BMW του 2006, η πινακίδα της οποίας γράφει «τρομοκράτης»...
Εσβησε στοιχεία από το Facebook
Σύμφωνα με το CNN και πηγή του που έχει γνώση της έρευνας, ο ένας από τους δύο συλληφθέντες υπηκοότητας Καζακστάν είναι ο Ντίας Καντιρμπάγιεφ. Ο Καντιρμπάγιεφ είχε προσαχθεί με χειροπέδες για ανάκριση στις 19 Απριλίου και πριν τη σύλληψη του Τζοχάρ Τσαρνάεφ. Στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος και εκλήθη ξανά να δώσει κατάθεση το πρωί της 21ης Απριλίου.
Ο λόγος που οι Αρχές έστρεψαν άμεσα το ενδιαφέρον τους σε αυτόν ήταν η δραστηριότητα της σελίδας του στο Facebook. Ενώ ακόμη ο Τζοχάρ δεν είχε συλληφθεί, στις 3 τα ξημερώματα της 19ης Απριλίου ο Καντιρμπάγιεφ διέγραψε μία φωτογραφία του στην οποία εμφανιζόταν να τρώει μαζί με τον Τζοχάρ. Και οι δυο τους έκαναν αλλαγές στις φωτογραφίες τους στο Facebook με 15 λεπτά διαφορά.
Τρεις συλλήψεις για το μακελειό στη Βοστώνη - προσπάθησαν να εξαφανίσουν στοιχεία
Αρχικά οι διωκτικές αρχές θεώρησαν ότι ο Καντιρμπάγιεφ ήταν φοιτητής στο MIT, καθώς ένα screenshot της σελίδας του στο Facebook τον δείχνει να δηλώνει μέλος της τάξης του 2015 στη σχολή των μηχανικών. Η γνώση βασικών αρχών αυτής της σχολής θεωρείται ότι ήταν αναγκαία προκειμένου οι βομβιστές να κατασκευάσουν τις χύτρες-βόμβες.
Ο Καντιρμπάγιεφ δεν ήταν ιδιαίτερα «χαμηλών τόνων» αν κρίνει κανείς από την πινακίδα της BMW του που είχε βγάλει στο πανεπιστήμιο και ανέγραφε «τρομοκράτης» όπως φαίνεται στη φωτογραφία που κυκλοφόρησε στα πρακτορεία ειδήσεων.
Ο δικηγόρος του είπε ότι ο πελάτης του κρατείται για παραβίαση των όρων της φοιτητικής βίζας του. Δεν είναι «στόχος» της έρευνας για την βομβιστική επίθεση, όπως είπε ο Ρόμπερτ Σταλ, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω την υπόθεση. Ο πελάτης του «συνεργάζεται πλήρως» με τις Αρχές και «θέλει να επιστρέψει στο σπίτι του στο Καζακστάν».
Ο ίδιος δικηγόρος φαίνεται ότι έχει αναλάβει την υπεράσπιση και του έτερου φοιτητή από το Καζακστάν, το όνομα του οποίου είναι Αζαμάτ Καζαγιάκοφ.
Αμερικανός ο τρίτος συλληφθείς
Το τρίτο άτομο που συνελήφθη είναι αμερικανικής υπηκοότητας και επίσης ερευνώνται οι πράξεις του μετά την βομβιστική επίθεση, σύμφωνα με πηγή από τις διωκτικές Αρχές, ενώ το όνομά του δεν δόθηκε στη δημοσιότητα.
Η εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας Κάθριν Σι είπε τηλεφωνικά στο Reuters ότι δεν υπάρχουν επί του παρόντος παραπάνω λεπτομέρειες, καθώς τα γεγονότα «είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή».
Οι δύο χύτρες ταχύτητας που εξερράξησαν κοντά στο σημείο του τερματισμού του Μαραθωνίου στις 15 Απριλίου άφησαν πίσω τους τρεις νεκρούς και 264 τραυματίες.
«Στα αζήτητα» το πτώμα του Ταμερλάν
Οι Αρχές μέχρι τώρα είχαν συνδέσει με τη διπλή βομβιστική επίθεση τους αδερφούς Τζοχάρ και Ταμερλάν Τσαρνάεφ που είχαν καταγραφεί από διάφορες κάμερες ασφαλείας να αφήνουν σακίδια στα σημεία της έκρηξης. Ο εντοπισμός τους ξεκίνησε με την αιματηρή συμπλοκή στο πανεπιστήμιο του MIT λίγα 24ωρα αργότερα.
Ο 19χρονος Τζοχάρ νοσηλεύεται φρουρούμενος μετά την απαγγελία σειράς κατηγοριών που μπορούν να οδηγήσουν ως την θανατική ποινή.
Ο 26χρονος Ταμερλάν σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με την αστυνομία τρεις ημέρες μετά τις εκρήξεις.
Το πτώμα του παραμένει στο νεκροτομείο της πόλης, καθώς κανείς δεν το έχει ζητήσει, ανακοινώθηκε νωρίτερα από την ιατροδικαστική υπηρεσία. Ο εκπρόσωπος Τύπου είπε ότι δεν υπήρξε κάποιο αίτημα από την οικογένεια.
 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΟΛΑΝΤ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΗ

Λέτα: Κίνδυνος δημοκρατικής καταστροφής στην Ευρώπη

Για τον κίνδυνο δημοκρατικής καταστροφής «εάν οι πολίτες της Ευρώπης χάσουν το ηθικό τους» προειδοποίησε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα από το Παρίσι όπου..

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Πεντάχρονος σκότωσε τη δίχρονη αδελφή του με όπλο - «δώρο» των γονιών του

Με την παιδική καραμπίνα που του είχαν δωρίσει (!) οι γονείς του τον περασμένο Νοέμβριο ένας πεντάχρονος σκότωσε κατά λάθος την μόλις δύο ετών αδερφή του.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Τρομακτική βουτιά θανάτου για αεροσκάφος (βίντεο)

Μία κάμερα αυτοκινήτου κατέγραψε τις στιγμές πριν και μετά τη συντριβή ενός μεταγωγικού Boeing 747 που είχε μισθώσει ο αμερικανικός στρατός στο Αφγανιστάν. .

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

Στην Αβάνα αυτή την Πρωτομαγιά πρωταγωνίστησε ο... Τσάβες

Εκατοντάδες χιλιάδες Κουβανοί συγκεντρώθηκαν σήμερα στην Πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα για την παρέλαση της Πρωτομαγίας, αποτίοντας φόρο τιμής στον αποθανόντα πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγο..

ΣΚΗΝΕΣ ΕΚΠΑΓΛΟΥ ΚΑΛΛΟΝΗΣ

Αγριο ξύλο στη Βουλή της Βενεζουέλας

Πρωτοφανείς σκηνές βίας εκτυλίχθηκαν στο κοινοβούλιο της Βενεζουέλας την Τρίτη. Το «φίμωτρο» που που προσπάθησε να επιβάλει ο πρόεδρος του Σώματος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης...[

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ

Ομπάμα: Δεν γνωρίζουμε ποιος χρησιμοποίησε χημικά όπλα στη Συρία

Αποδείξεις για την ύπαρξη χημικών όπλων στη Συρία υπάρχουν. Τα ερωτήματα όμως σχετικά με το αν χρησιμοποιήθηκαν από το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Ασαντ, παραμένουν αναπάντητα, όπως δήλωσε σήμερα, σε...

ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ο Πούτιν αναζητά νέους «Σταχάνωφ» - επανέφερε σταλινικό βραβείο

Θεσπίστηκε μετάλλιο για τους Ηρωες της Εργασίας στη Ρωσία, μία τιμή που ξυπνά μνήμες από το αντίστοιχο για τους Ηρωες της Σοσιαλιστικής Εργασίας που είχε θεσπίσει ο Στάλιν για να προωθήσει την..

Β. ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ

«Γλεντζές και πότης» στα νιάτα του ο βασιλιάς της Ολλανδίας

Μπορεί να απολαμβάνει υψηλή αποδοχή μεταξύ των συμπατριωτών του, ωστόσο στα νιάτα του, ο Βιλέμ Αλεξάντερ, γιος της Βεατρίκης που ανέβηκε σήμερα στον θρόνο της Ολλανδίας, είχε την...[

ΤΕΤ-Α-ΤΕΤ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΡΙΚΟ ΛΕΤΑ

Μέρκελ: Και λιτότητα και ανάπτυξη

Οι έννοιες της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της ανάπτυξης δεν είναι αντίθετες. Η δημοσιονομική πολιτική δεν είναι τα πάντα, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, στην πρώτη συνάντηση..

ΠΟΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Διαδηλώσεις για την Πρωτομαγιά σε όλο τον κόσμο

Με πορείες και διαδηλώσεις γιορτάστηκε η εργατική Πρωτομαγιά σε πολλές χώρες του πλανήτη με βασικά συνθήματα ενάντια στη λιτότητα, την ανεργία, τους χαμηλούς μισθούς και τις συνθήκες εργασίας...

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ

Εκκληση Πάπα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας

Έκκληση προς τους πολιτικούς απηύθυνε σήμερα ο πάπας Φραγκίσκος, με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς,να κάνουν ό,τι μπορούν για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τονίζοντας ότι η ανεργία είναι το...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...