ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΠΑΜΕ Με απεργία και συλλαλητήρια τίμησαν την Πρωτομαγιά.

Με γενική απεργία και συγκεντρώσεις στην αστικά κέντρα τίμησαν εργαζόμενοι και φορείς την εργατική Πρωτομαγιά. Στις 2.15 το μεσημέρι άνοιξαν οι σταθμοί του Μετρό στις στάσεις Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής που είχαν παραμείνει κλειστοί από τις εννέα το πρωΐ λόγω των συγκεντρώσεων για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Η συγκέντρωση στην οποία κάλεσαν τους εργαζόμενους ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Κλαυθμώνος και ακολούθησε πορεία προς στη Βουλή.
Τα μέλη του ΠΑΜΕ έδωσαν ραντεβού στις 10.30 στο Σύνταγμα, παρουσία του νεοκλεγέντος γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και της επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κυρίας Αλέκας Παπαρήγα.
Ξεχωριστή συγκέντρωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο και πορεία προς τη Βουλή πραγματοποίησαν επίσης κόμματα και σχηματισμοί της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς καθώς και άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου.
Παρών στη συγκέντρωση των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στη δήλωσή του ανέφερε:
«Η εργατική Πρωτομαγιά στέλνει το μήνυμα ότι το ενάμιση εκατομμύριο των ανέργων, οι χιλιάδες εργαζόμενοι της επισφάλειας, τα χιλιάδες νοικοκυριά δίχως εισόδημα, οι χιλιάδες νέοι που φεύγουν μετανάστες στο εξωτερικό δεν είναι το βάρος της πατρίδας μας, είναι η ελπίδα, είναι η δύναμη της πατρίδας μας. Είναι η δύναμη για να αλλάξουμε το μέλλον. Την οικονομία δεν θα την αναστήσει ούτε η χρεωκοπημένη τραπεζοκρατία, ούτε το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα. Θα την αναστήσει ο κόσμος της εργασίας με τους αγώνες του».
Με απεργία και συλλαλητήρια τίμησαν την Πρωτομαγιά
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε: «Θα θέλαμε να απευθύνουμε μήνυμα συσπείρωσης με το ΚΚΕ ώστε να γίνει πραγματικότητα η διέξοδος από την καπιταλιστική κρίση προς όφελος του λαού και όχι ξανά προς όφελος των μονοπωλίων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του συστήματος τους».
Τρεις συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη
Τρεις απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Η μία έξω από το κτίριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, με διοργανωτές το ΕΚΘ και την Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων και σε δηλώσεις τους οι πρόεδροι του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, και της ΕΔΟΘ, Πέτρος Κετικίδης, επισήμαναν ότι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ενωμένοι τιμούν την Εργατική Πρωτομαγιά και αγωνίζονται κατά των πολιτικών των Μνημονίων.
Με απεργία και συλλαλητήρια τίμησαν την Πρωτομαγιά
Μετά τη συγκέντρωση έγινε κατάθεση στεφανιών στο μνημείο των νεκρών εργατών του Μάη του 1936, στο πάρκο μπροστά από το ΕΚΘ, και ακολούθησε πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Το "παρών" έδωσαν οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΕΚΜ Τάσος Κουράκης, Ευαγγελία Αμμανατίδου, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Γιάννης Αμανατίδης.
Η δεύτερη συγκέντρωση έγινε στο άγαλμα του Βενιζέλου με διοργανωτή το ΠΑΜΕ και ομιλητής ήταν ο εκπρόσωπος του Σωτήρης Ζαριανόπουλος. Ακολούθησε πορεία μέχρι τη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου, στο σημείο όπου έπεσαν οι πρώτοι νεκροί στην εργατική εξέγερση του Μάη του 1936 και κατατέθηκαν στεφάνια στη μνήμη τους. Παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης.
Με απεργία και συλλαλητήρια τίμησαν την Πρωτομαγιά
Η τρίτη συγκέντρωση έγινε στην Καμάρα, συμμετείχαν η Πρωτοβουλία Σωματείων και άλλες οργανώσεις και ακολούθησε πορεία. Οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν προς το ΕΚΘ και ενώθηκαν με την πορεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και της ΕΔΟΘ.
Στο Ηράκλειο
Με δυό ξεχωριστές συγκεντρώσεις η μια από το Εργατικό κέντρο και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και η άλλη από το ΠΑΜΕ γιορτάστηκε στο Ηράκλειο η Εργατική Πρωτομαγιά.
Η συγκέντρωση του ΕΚΗ και της ΑΔΕΔΥ έγινε έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου στη λεωφόρο Δημοκρατίας και του ΠΑΜΕ στην πλατεία Ελευθερίας .
Με απεργία και συλλαλητήρια τίμησαν την Πρωτομαγιά
Κοινή συνισταμένη και των δυο συγκεντρώσεων η εναντίωση στις κυβερνητικές πολιτικές και τα μνημόνια καθώς και «η ανατροπή των βάρβαρων μέτρων, η στήριξη των ανέργων, των χαμηλοσυνταξιούχων, των μισθωτών που καθημερινά ζουν τον εφιάλτη της απόλυσης, της διαθεσιμότητας και της μείωσης του πενιχρού εισοδήματος, αλλά και η άμεση υπογραφή της Εθνικής Συλλογικής και των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας».
Μετά τις συγκεντρώσεις ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο πεσόντων του συνδικαλιστικού κινήματος καθώς και στους τόπους που δολοφονήθηκαν ο Στρατής Περγαλίδης και οι αδερφοί Χατζηγιώργη ενώ στη συνέχεια έγιναν πορείες στους κεντρικούς δρόμους.
Στην Πάτρα
Με δύο συγκεντρώσεις και δύο πορείες εορτάστηκε στην Πάτρα η εργατική Πρωτομαγιά. Η μία συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε πλατεία Εθνικής Αντίστασης, από το εργατικό κέντρο και το νομαρχιακό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ και η άλλη στην πλατεία Γεωργίου, από το ΠΑΜΕ.
Στην συγκέντρωση που έγινε έξω από το εργατικό κέντρο οι ομιλητές καταδίκασαν την πολιτική της κυβέρνησης, ζήτησαν μέτρα κατά της ανεργίας και αντιτάχθηκαν στις απολύσεις στο δημόσιο.
Στην συγκέντρωση του ΠΑΜΕ οι ομιλητές τόνισαν μεταξύ άλλων ότι «χρειάζεται κίνημα ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής του ευρωμονόδρομου και των μνημονίων».
Ακόμη πρόσθεσαν ότι «δεν υπάρχει βήμα πίσω από το αίτημα για σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους και όλες, με κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων και με υπεράσπιση του λαϊκού εισοδήματος.»
Μετά τις ομιλίες πραγματοποιήθηκαν πορείες στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, οι οποίες ολοκληρώθηκαν χωρίς απρόοπτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...