Τέλος εποχής για τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στη Γιουνάιτεντ.

Το πλήρωμα του χρόνου ήρθε για τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον που ανακοίνωσε σήμερα ότι αποσύρεται από τα γήπεδα. Όπως ανακοινώθηκε μάλιστα από τους ανθρώπους του αγγλικού συλλόγου, ο διάσημος Σκωτσέζος τεχνικός θα αναλάβει νέα καθήκοντα στη διοίκηση της Γιουνάιτεντ.

Ο «Φέργκι» θ' αποχωρήσει, λοιπόν, στο τέλος της σεζόν από τον πάγκο των «κόκκινων διαβόλων», στον οποίο κάθεται από το 1986 και τους οδήγησε στην κατάκτηση 13 τίτλων στην Πρέμιερ Λιγκ και δύο πρωταθλημάτων Ευρώπης (Τσάμπιονς Λιγκ). Με τον Φέργκιουσον στον πάγκο της η Μάντσεστερ κατέκτησε επίσης πέντε κύπελλα Αγγλίας, τέσσερα Λιγκ καπ και δύο παγκόσμια κύπελλα συλλόγων (FIFA's Club World Cup).

Ο σερ Αλεξ θα είναι πλέον μέλος της διοίκησης της Γιουνάιτεντ και πρεσβευτής της ομάδας στο εξωτερικό. Ο ίδιος στα 71 του χρόνια τόνισε πως αυτή η απόφαση ήταν δύσκολη, αλλά θεωρεί πως ήταν η καλύτερη στιγμή να το πράξει: «Η απόφαση να αποσυρθώ ήταν κάτι που σκέφτηκα πολύ και σοβαρά. Είναι η σωστή στιγμή. Ήταν σημαντικό για εμένα να αφήσω την ομάδα στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και πιστεύω ότι το έκανα», τόνισε σχετικά στη δήλωση του ο Φέργκιουσον και συμπλήρωσε: «Η ποιότητα αυτής της πρωταθλήτριας ομάδας και η ηλικιακή ισορροπία που υπάρχει, θα εγγυηθούν για τη συνέχεια των επιτυχιών, ενώ η δομή των ακαδημιών δείχνει ότι το μέλλον του συλλόγου θα είναι λαμπρό. Οι προπονητικές εγκαταστάσεις μας είναι ανάμεσα στις καλύτερες στον κόσμο, το ίδιο και το γήπεδο μας, το Ολντ Τράφορντ. Προχωρώντας, είμαι ενθουσιασμένος που θα αναλάβω διοικητικό ρόλο στην ομάδα. Με αυτές τις δραστηριότητες αλλά και με τα άλλα μου ενδιαφέροντα αναμένω με ενδιαφέρον το μέλλον». Όσο για τον διάδοχό του στον πάγκο του θρυλικού «Ολντ Τράφορντ», τα βρετανικά ΜΜΕ θεωρούν ως επικρατέστερο τον προπονητή της Εβερτον, Ντέιβιντ Μόγιες.

Αντιδράσεις για το αντίο του «Φέργκι»

Μπράιαν Ρόμπσον (πρώην αρχηγός της Μάντσεστερ Γ.): «Δεν μου προξενεί έκπληξη, γιατί το είχε σκεφθεί και παλιότερα, απλά νομίζω ότι, μετά την επανάκτηση του τίτλου από τη Σίτι φέτος, ίσως είναι η ώρα να ξοδέψει χρόνο με τα εγγόνια του. Το «τάιμινγκ» είναι σωστό. Ήταν ο κορυφαίος προπονητής σε συλλογικό επίπεδο που υπήρξε ποτέ, οπουδήποτε στον κόσμο».

Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ (προπονητής της Μόλντε, πρώην παίκτης της Μάντσεστερ Γ.): «Αυτά που πέτυχε στη Γιουνάιτεντ είναι μοναδικά. Είμαι απίστευτα υπερήφανος που ήμουν μέρος όλων αυτών, τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής (σ.σ. της ομάδας αναπληρωματικών). Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι έχουν βρει τον άνθρωπο (σ.σ. που θα διαδεχθεί τον Φέργκιουσον) και νομίζω ότι ξέρω ποιος είναι. Ο σύλλογος αντιμετωπίζει μία τεράστια πρόκληση στο να βρει τον κατάλληλο άνθρωπο, αλλά είμαι σίγουρος ότι το έχουν ήδη κάνει».

Ντένις Λο (πρώην παίκτης Μάντσεστερ Γ.): «Είναι πιθανότατα ο κορυφαίος προπονητής όλων των εποχών, σίγουρα ένας από τους καλύτερους. Οπως ο Μπάσμπι είχε φτιάξει πριν από τόσα χρόνια τα "μωρά του Μπάσμπι", δημιούργησε νέους παίκτες που μπήκαν στην ομάδα. Δημιούργησε, όπως ο Μπάσμπι, τρεις ή τέσσερις σπουδαίες ομάδες στη διάρκεια της θητείας του. Οταν άκουσα ότι αποσύρθηκε, δεν μπορούσα να το πιστέψω. Ημουν μαζί του την περασμένη εβδομάδα και δεν φάνηκε να συμβαίνει κάτι».

Χάουαρντ Γουίλικινσον (πρόεδρος της ένωσης προπονητών): «Τα σημερινά νέα κλείνουν την αυλαία της καριέρας ενός προπονητή, που σαν κι αυτόν δεν θα ξαναδούμε. Η δημόσια εικόνα του έδειχνε πάντα τον απόλυτο επαγγελματία, με περηφάνια και αποφασιστικότητα να πετύχει το καλύτερο για το σύλλογό του. Είναι η επιτομή του "Επιβίωσε, Νίκησε, Πέτυχε". Στην ιδιωτική ζωή του, με αυτούς που εμπιστευόταν, ήταν ο καλύτερος φίλους που θα ευχόσουν ποτέ να έχεις».

Σέρχιο Μπουσκέτς (παίκτης Μπαρτσελόνα): «Αποχωρεί ένας προπονητής που θα μείνει για πάντα στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Είναι απώλεια για τη Γιουνάιτεντ, αλλά και για τον ποδοσφαιρικό κόσμο. Η καριέρα του, με όλα όσα κέρδισε, ήταν θεαματική. Είναι το παράδειγμα για τους συλλόγους που θέλουν έναν προπονητή να μείνει για τόσο πολλά χρόνια και να μπορεί πάντα να βρίσκεται ανάμεσα στους καλύτερους. Θέλω να τον συγχαρώ για την καριέρα του».

Ρον Άτκινσον (προκάτοχος του Φέργκιουσον στη Μάντσεστερ Γ.): «Το πιο σημαντικό ίσως ήταν το 20ο πρωτάθλημα. Ειλικρινά δεν πίστευα ότι θα σταματούσε, νόμιζα ότι θα έμενε για άλλα δύο χρόνια, ίσως για να προσπαθήσει να ξανακερδίσει το ευρωπαϊκό κύπελλο».
Πρόσθετες Πληροφορίες

Πηγή: ΑΠΕ
Ρεπορτάζ:
Επιμέλεια: Δημήτρης Γιαχανατζής

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...