Συγκλονιστικές στιγμές μετά τον ανεμοστρόβιλο στην Οκλαχόμα

Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Μία από τις γειτονιές της Οκλαχόμα, από τις οποίες πέρασε ο φονικός ανεμοστρόβιλος, έχει ισοπεδωθεί.
Αν και επισήμως δεν υπάρχει κανένα όνομα στην λίστα των αγνοουμένων, οι έρευνες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται μέχρι να υπάρξει απόλυτη βεβαιότητα ότι στα ερείπια δεν υπάρχουν άλλοι εγκλωβισμένοι.

Τουλάχιστον 100 άτομα ανασύρθηκαν ζωντανά από τα ερείπια. Πολλά από αυτά ήταν μικρά παιδιά. Υπολογίζεται ότι 2.400 σπίτια έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές, με αποτέλεσμα να έχουν μείνει άστεγοι περίπου 10.000 πολίτες. Αλλά ο δήμαρχος της περιοχής τονίζει ότι οι αρχές θα φροντίσουν να την ανοικοδομήσουν.
Την ίδια ώρα, συγκλονίζουν τα βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν με γονείς να ψάχνουν απεγνωσμένα τα παιδιά τους, μετά την καταστροφή.
Εννέα μαθητές που βρίσκονταν την κρίσιμη ώρα στα σχολεία τους είναι μεταξύ των 24 νεκρών, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό. 240 είναι οι τραυματίες που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Επισήμως, κανείς δεν αγνοείται πλέον. Αλλά οι αρχές με την βοήθεια ειδικών σκύλων συνεχίζουν τις έρευνες, για πάν ενδεχόμενο…

Ομπάμα: «Δίπλα στην Οκλαχόμα για όσο χρειαστεί»

Η χώρα σας θα είναι δίπλα σας για όσο χρειαστεί, διαβεβαίωσε την Τρίτη ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα τους κατοίκους της πόλης Μουρ στην Οκλαχόμα, η οποία επλήγη από καταστροφικό τυφώνα που άφησε πίσω του δεκάδες νεκρούς.
Σε δηλώσεις που έκανε από το Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα απηύθυνε έκκληση στους Αμερικανούς να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια στους κατοίκους της Οκλαχόμα μέσω του αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού.
«Οι προσευχές μας πάνε στους κατοίκους της Οκλαχόμα σήμερα, η ευγνωμοσύνη μας στους δασκάλους που έκαναν τα πάντα να προστατέψουν τα παιδιά, στους γείτονες, στο προσωπικό των συνεργείων διάσωσης που έσπευσε να βοηθήσει μόλις ο τυφώνας επέδραμε. Με όλους όσοι μόλις έπεσε το σκοτάδι αναζητούσαν επιζώντες καθ‘όλη τη διάρκεια της νύχτας. Οι κάτοικοι της Μουρ οφείλουν να γνωρίζουν ότι η χώρα τους βρίσκεται επί τόπου, στέκεται δίπλα τους για όσο χρειαστεί», επεσήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Όπως τόνισε, ενημέρωσε ήδη την κυβέρνηση της πολιτείας πως έχει στη διάθεσή της όλη την αναγκαία βοήθεια και για το λόγο αυτό η Οκλαχόμα κηρύχθηκε σε κατάσταση μέγιστης καταστροφής.
Πλέον, σύμφωνα με τον πρόεδρο Ομπάμα, οι προσπάθειες του κρατικού μηχανισμού εδράζονται στον εντοπισμό επιζώντων, αλλά και στην αποκατάσταση των καταστροφών. Εκεί που κάποτε υπήρχαν αίθουσες διδασκαλίας και κρεβατοκάμαρες, τώρα είναι άδειοι χώροι. Εμείς θα τους γεμίσουμε με αγάπη, δήλωσε ο Ομπάμα.
Οι προσευχές μας είναι δίπλα στους κατοίκους της Οκλαχόμα, αλλά οι προσευχές αυτές θα συνοδευτούν και από τις ανάλογες πράξεις, κατέληξε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οκλαχόμα: Πριν και μετά την καταστροφή – Φωτο

Ολόκληρες γειτονιές έχουν ισοπεδωθεί, σχολεία και νοσοκομεία έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές, ενώ εκεί που κάποτε στεκόντουσαν πολυτελείς κατοικίες σήμερα μοιάζει «κρανίου τόπος».
Ο πανίσχυρος ανεμοστρόβιλος κατηγορίας EF-4, ο οποίος κατατάσσεται μεταξύ των πιο δυνατών που έχουν ποτέ δημιουργηθεί στις ΗΠΑ, είχε πλάτος 3 χιλιόμετρων και σάρωσε την περιοχή με ανέμους ταχύτητας 320 χιλιομέτρων την ώρα, ισοπεδώνοντας δύο δημοτικά σχολεία, το νοσοκομείο του Μουρ και πολλές κατοικίες, παγιδεύοντας ανθρώπους κάτω από ερείπια, διαλύοντας τα δίκτυα ενέργειας και ηλεκτροδότησης.
Περισσότεροι από 100 άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα κουφάρια των κατοικιών και των κτιρίων της περιοχής, με αποτέλεσμα ο αριθμός των θυμάτων που αρχικά είχε εκτιμηθεί στους 91 να πέσει τελικά στους 51 και αργότερα εξαιτίας διπλής καταγραφής στους 24.
Μεταξύ των νεκρών υπάρχουν και 9 παιδιά από τα δύο σχολεία που επλήγησαν από τον ανεμοστρόβιλο, ενώ από τους 240 τραυματίες οι 60 είναι παιδιά.
Οι φωτογραφίες δείχνουν πως ήταν η περιοχή πριν και μετά την καταστροφή.
Το Plaza Towers Elementary School στο οποίο εννιά παιδιά έχασαν τη ζωή τους


Ένα εμπορικό κέντρο της περιοχής


Η Εθνική Οδός αρ.35 πριν και μετά


Ένα εστιατόριο της περιοχής


Μια γειτονιά στο Μουρ της Οκλαχόμα


Το Ιατρικό Κέντρο του Μουρ


Πηγή Φωτογραφιών: πριν: Google Maps και μετά: Reuters

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...