Αποχώρησε η τουρκική αστυνομία από την πλατεία Ταξίμ - Ανω των 500 οι τραυματίες.

Ύστερα από οδομαχίες τουλάχιστον 40 ωρών, κατα τις οποίες χρησιμοποιήθηκε με απίστευτη αγριότητα κάθε μέσο καταστολής –δακρυγόνα, μάνικες νερού, σπρέι πιπεριού- η τουρκική αστυνομία αποχώρησε από την πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, επιτρέποντας σε χιλιάδες διαδηλωτές να συνεχίσουν εκεί την διαμαρτυρία τους.

Έχοντας ήδη πυροδοτήσει τη διεθνή καταδίκη και προκαλέσει την έκδοση τουριστικής οδηγίας εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης, οι σφοδρές τουρκικές ταραχές έρχονται να κορυφώσουν το μέχρι τώρα, σχετικά ανώδυνο, κύμα αντιδράσεων που προκαλεί η οξεία νεοσυντηρητική στροφή της κυβέρνησης Ερντογάν, (απαγόρευση του δημοσίου ασπασμού, αυστηρότερα μέτρα κατά του αλκοόλ και του καπνίσματος).
Επισήμως, οι συγκρούσεις έχουν προκαλέσει τουλάχιστον 14 τραυματίες, ανάμεσά τους ένας με εγκεφαλικό τραύμα. Η ροή των πληροφοριών είναι πάντως ελάχιστη και οι φήμες για 4 νεκρούς δεν επιβεβαιώνονται πλην οργιάζουν, ενώ ο πραγματικός αριθμός των τραυματιών εκτιμάται στους 500.
Από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου χιλιάδες κόσμου άρχισαν να πορεύονται, ακόμη και από την ασιατική Κωνσταντινούπολη, περνώντας πεζή τη γέφυρα του Βοσπόρου, για να αντιμετωπίσουν στη συνέχεια ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.
Αποχώρησε η τουρκική αστυνομία από την πλατεία Ταξίμ - Ανω των 500 οι τραυματίες
Σήμερα ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως θα υλοποιηθεί το σχέδιο της ανάπλασης και υπογράμμισε ότι η διαμαρτυρία «ενώ έχει ξεκινήσει για λόγους περιβαλλοντικούς, έχει πάρει μορφή ιδεολογική». «Ποιος είναι ο συνομιλητής μου» αναρωτήθηκε ο Ερντογάν. Ωστόσο αυτό που εδώ και πέντε μέρες οδηγεί τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης στην πλατεία Ταξίμ είναι η αυθόρμητη διαμαρτυρία για τον κίνδυνο να καταστραφεί το πάρκο της πλατείας. Χαρακτηριστικό της διαμαρτυρίας είναι το γεγονός ότι βασικό μέσω επικοινωνίας είναι τα λεγόμενα κοινωνικά μέσα.
Στην πλατεία πορεύονται απλοί πολίτες και γνωστοί καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων και ο πρωταγωνιστής της προβαλλόμενης και στην Ελλάδα πρωταγωνιστής της γνωστής σειράς «Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής», Χαλίτ Εργκέντς.
Αποχώρησε η τουρκική αστυνομία από την πλατεία Ταξίμ - Ανω των 500 οι τραυματίες
Μέχρι και ο Μπρους Γουίλις εξέφρασε από τις ΗΠΑ μέσω twitter τη συμπαράστασή του για τους διαδηλωτές. Μέσω κοινωνικών μέσων μεταδίδονται συνεχώς πληροφορίες και σχόλια. Διάφορα καταστήματα και καφετέριες στην γειτονική περιοχή του Πέρα έχουν ανακοινώσει δημόσια τους κωδικούς πρόσβασης στο διαδίκτυο που διαθέτουν. Το βράδυ της Παρασκευής ματαιώθηκαν διάφορες εκπομπές σε τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια, αφού οι καλεσμένοι συμμετείχαν στη διαμαρτυρία στην πλατεία Ταξίμ.
Ο αυθορμητισμός μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι διαφορετικό, αφού το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (αξιωματική αντιπολίτευση) ανακοίνωσε το μεσημέρι ότι ματαιώνει τη συγκέντρωσή του που είχε προγραμματιστεί πριν από περίπου ένα μήνα να γίνει στην πλατεία του Καντίκιοϊ (Χαλκηδόνα) της ασιατικής Κωνσταντινούπολης και ότι η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Ταξίμ.
Διεθνής ανησυχία
Την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στην Τουρκία εξέφρασαν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ευρωπαίοι πολιτικοί. "Η μακροπρόθεσμη σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία στην Τουρκία μπορούν να διασφαλιστούν καλύτερα με την εγγύηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων της γνώμης και της συνάθροισης" αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, χαρακτήρισε υπερβολική την αντίδραση των αστυνομικών δυνάμεων, ενώ το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τις τουρκικές Αρχές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Την ελπίδα να αποκλιμακωθεί η κρίση εξέφρασε ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου, Ρούπρεχτ Πόλεντς. Σε δηλώσεις του προς την τουρκική σύνταξη της Deutsche Welle, ο κ. Πόλεντς υπογράμμισε ότι «είναι φανερό πως η αστυνομία επέδειξε υπερβολική σκληρότητα στους διαδηλωτές» και κάλεσε την κυβέρνηση Ερντογάν να βάλει τέλος σε αυτού του είδους την αντιμετώπιση.
«Να τεθεί άμεσα τέλος στην βία των αστυνομικών της Κωνσταντινούπολης κατά των διαδηλωτών» ζήτησε η πρόεδρος των γερμανών Πρασίνων, Κλαούντια Ροτ. Σε δηλώσεις της προς την εφημερίδα Bild, η κα Ροτ κάλεσε την κυβέρνηση Ερντογάν να πάρει σοβαρά υπόψη του τις ανησυχίες της κοινωνίας των πολιτών και «να μην τις αντιμετωπίζει με δακρυγόνα και υδροβόλα».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...