Εγκατέλειψε το Χονγκ Κονγκ για τη Βενεζουέλα ο Σνόουντεν-?Πολιτικό άσυλο από το Εκουαδόρ ζήτησε ο Έντουαρντ Σνόουντεν

Στο κυνήγι του χάκερ που αποκάλυψε τις μαζικές παρακολουθήσεις οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες - Η Wikileaks του επίσης καταζητούμενου Τζ.Ασάνζ τον βοήθησε να βρει «πολιτικό άσυλο σε μια δημοκρατική χώρα»
Ο ιστότοπος Wikileaks βοήθησε τον 'Εντουαρντ Σνόουντεν, το «βαθύ λαρύγγι» πίσω από τη μεγαλύτερη διαρροή πληροφοριών από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες (NSA), να εγκαταλείψει το Χονγκ Κονγκ και να βρει «πολιτικό άσυλο σε μια δημοκρατική χώρα».


Όπως ανακοίνωσε ο γνωστός ιστότοπος, ο Σνόουντεν συνοδεύεται από «διπλωμάτες», χωρίς να προσδιορίσει την εθνικότητά τους, ούτε τον τελικό προορισμό του Αμερικανού, ο οποίος κατηγορείται από τη χώρα του για κατασκοπεία. Το Wikileaks πρόσθεσε ότι ο Σνόουντεν ζήτησε τη βοήθεια των νομικών συμβούλων του ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλειά του, μετά το αίτημα των ΗΠΑ προς τις αρχές του Χονγκ Κονγκ για την έκδοσή του.

«Η ομάδα των νομικών συμβούλων του Wikileaks και εγώ ενδιαφερόμαστε για την εγγύηση των δικαιωμάτων του κ. Σνόουντεν και για τη προστασία του», δήλωσε ο Ισπανός πρώην δικαστής Μπαλτάζαρ Γκαρθόν επικεφαλής της ομάδας των νομικών συμβούλων του Wikileaks και δικηγόρος του Τζούλιαν Ασάνζ.

Έφτασε στη Μόσχα

Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο πριν τις 16:30 (ωρα Ελλάδας) ο 29χρονος προσγειώθηκε στη Μόσχα, ενώ το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο πηγές της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Aeroflot ότι έχει εκδοθεί εισιτήριο στο όνομα του 'Εντουαρντ Σνόουντεν για την πτήση Μόσχα-Κούβα.

Ο Σνόουντεν δεν ήταν μαζί με τους επιβάτες της πτήσης SU213 της Αεροφλότ που πέρασαν τον έλεγχο των διαβατηρίων στον τερματικό σταθμό F του αεροδρομίου της Μόσχας Σερεμέτιεβο και σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες μεταφέρθηκε με διπλωματικό αυτοκίνητο. Ωστόσο αρκετοί επιβάτες είπαν ότι είδαν ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο πάνω στον διάδρομο δίπλα στο αεροσκάφος, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι απομακρύνθηκε από το αεροσκάφος με αυτό τον τρόπο.

«Έπαιρναν τις αποσκευές κατευθείαν από το αεροπλάνο, αυτό ήταν παράξενο», είπε ένας αμερικανός επιβάτης της πτήσης, ο Τζέισον Στίβενς. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν επίσης ένα διπλωματικό αυτοκίνητο με σημαία του Ισημερινού το οποίο συνοδευόταν από ένα 4X4 έξω από τον τερματικό σταθμό.

Ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα συγκλίνουσες πηγές, υποστηρίζουν πως το όνομα του Εντουαρντ Σνόουντεν ήταν στον κατάλογο των επιβατών μιας πτήσης της Αεροφλότ που αναχωρεί τη Δευτέρα στις 10.05 ώρα Γκρίνουιτς (13.ώρα Ελλάδος) για την Αβάνα, και μετά σε αντίστοιχο κατάλογο μιας τοπικής πτήσης για το Καράκας. Το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο Rossia 24 μετέδωσε ότι ο Στόουντεν μπορεί να μεταφέρθηκε σε μια πρεσβεία χώρας της Λατινικής Αμερικής στη Μόσχα για να περάσει τη νύχτα.

πηγη

Πολιτικό άσυλο από το Εκουαδόρ ζήτησε ο Έντουαρντ Σνόουντεν


Πολιτικό άσυλο από το Εκουαδόρ, ζήτησε ο ‘Εντουαρντ Σνόουντεν, πρώην σύμβουλος Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, που κατηγορείται από τη χώρα του για κατασκοπεία.
Την πληροφορία αυτή έδωσε στην δημοσιότητα ο ίδiος ο Ρικάρντο Πατίνο, Υπουργός Εξωτερικών, της χώρας του Ισημερινού.
Από το πρωί, δεκάδες δημοσιογράφοι από όλον τον κόσμο, κατέκλυσαν το αεροδρόμιο Σερεμέτγιεβο της Μόσχας, περιμένοντας την άφιξη του διαβόητου για τις ΗΠΑ, φυγά.
Ο Αμερικανός που καταζητείται από τις δικαστικές αρχές της χώρας του γιατί δημοσιοποίησε πληροφορίες για την ηλεκτρονική παρακολούθηση των ΗΠΑ, δεν ακολούθησε τους επιβάτες της πτήσης της αεροπορικής εταιρείας Αεροφλότ που πέρασαν τον έλεγχο των διαβατηρίων και μεταφέρθηκε με διπλωματικό αυτοκίνητο του Εκουαδόρ, σε ξενοδοχείο που βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο.
Τις τελευταίες ώρες, ήταν σε εξέλιξη ένα πρωτοφανές κατασκοπευτικό θρίλερ σχετικά με τις κινήσεις του Σνόουντεν.
Ο Σνόουντεν αναχώρησε από το Χονγκ Κονγκ αφού οι αρχές του επέτρεψαν να φύγει επειδή το αίτημα για την έκδοσή του που είχαν υποβάλει οι ΗΠΑ, δεν ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις της νομοθεσίας του Χονγκ Κονγκ.
Ο πρώην σύμβουλος της Εθνικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, είχε καταλήξει στις 20 Μαίου στο Χονγκ Κονγκ από τη Χαβάη όπου αρχικά κατέφυγε, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου.
Η αμερικανική δικαιοσύνη του έχει απαγγείλει τις κατηγορίες της κλοπής κυβερνητικών δεδομένων και της διαρροής απόρρητων στοιχείων εθνικής ασφάλειας. Κάθε μία από τις κατηγορίες αυτές επισείει ποινή φυλάκισης 10 ετών.

 phgh

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...