Eίδήσεις-Νews-Eλλάδα-World,- Τρίτης 16 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος

Γενική απεργία και συλλαλητήρια την Τρίτη - Κλειστοί 3 σταθμοί του μετρό

Κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο δημόσιο, την εκπαίδευση και την τοπική αυτοδιοίκηση, με αφορμή το πολυνομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή. Τα συνδικάτα έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στις 11 το πρωί της Τρίτης, στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ στις 7 το βράδυ έχει προγραμματιστεί η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, στην πλατεία Συντάγματος.

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία για την Τρίτη. Κλειστοί θα είναι από τις 9.30 το πρωί οι σταθμοί του μετρό Ευαγγελισμός, Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο, με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως ακριβώς συνέβη και απόψε, με το συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ στο Σύνταγμα.
Το συλλαλητήριο της δημοσιοϋπαλληλικής ένωσης έκλεισε με συναυλία στην πλατεία Συντάγματος, ενώ ακρετές χιλιάδες παραμένουν συγκεντρωμένοι στο κάτω μέρος της πλατείας όπου είναι κλειστή η οδός Φιλελλήνων.
Το βράδυ της Τρίτης, παραμονή της ψήφισης του πολύνομοσχεδίου, θα γίνει νέο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος.
Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι λιμενεργάτες του ΟΛΠ και οι υπάλληλοι των λιμανιών, ενώ προβλήματα θα δημιουργηθούν από αύριο και στο χώρο της υγείας καθώς γιατροί, εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ και τις δομές της πρόνοιας έχουν κηρύξει δύο 24ωρες απεργίες.
Σε μαζική συμμετοχή στις αυριανές κινητοποιήσεις των εργαΖομένων καλεί με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ασκεί δριμεία κριτική προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για την προώθηση του πολυνομοσχεδίου.
Πώς θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς

 

Με αιχμή τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις στο Δημόσιο, όπως προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, συνεχίζονται από σήμερα, 15 Ιουλίου, οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με αποκορύφωμα τη γενική 24ωρη απεργία που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την Τρίτη.

Ειδικότερα, την Δευτέρα, στις 12.00 το μεσημέρι οι εργαζόμενοι της ΠΟΕ - ΟΤΑ έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στην πλ. Καραϊσκάκη, από την οποία θα ξεκινήσει και πάλι μηχανοκίνητη πορεία. Ανάλογες, μηχανοκίνητες πορείες, έχουν σχεδιαστεί για και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.
Την ίδια ημέρα, στις 8.00 το βράδυ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα συμμετέχει στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο που διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ στην πλ. Συντάγματος, ενώ θα πραγματοποιηθεί και συναυλία.
Στις 11:30 το πρωί της Τρίτης 16 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, ενώ το ΠΑΜΕ καλεί σε ξεχωριστή συγκέντρωση στις 10.30 στην Ομόνοια. Για τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα γίνει προσυγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στην πλ. Καραϊσκάκη. Την ίδια ημέρα, θα μείνουν κλειστές όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και οι δήμοι.
Στην απεργιακή κινητοποίηση της Τρίτης συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στην Υγεία, την Πρόνοια και το ΕΚΑΒ καθώς επίσης και οι νοσοκομειακοί γιατροί, ενώ στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ θα συμμετάσχουν και οι εκπαιδευτικοί.
Στο μεταξύ, με δυσκολία θα γίνουν οι μετακινήσεις των επιβατών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς την ίδια μέρα καθώς 24ωρη απεργία εξήγγειλαν οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ και τον Προαστιακό, ενώ στάσεις εργασίας ανακοινώθηκαν σε λεωφορεία και τρόλεϊ.
Ετσι, την ερχόμενη Τρίτη, τα τρένα του ΟΣΕ δεν θα πραγματοποιούν κανένα δρομολόγιο, ενώ ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν και οι συρμοί του Προαστιακού.
Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα πραγματοποιούν δρομολόγια από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, καθώς οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας στην έναρξη και τη λήξη της βάρδιας.
Με 24ωρη απεργία συμμετέχει στην πανελλαδική κινητοποίηση και η Ομοσπονδία Εργαζομένων στον ΟΤΕ.
Το βράδυ στις 8.30, παραμονή της ψήφισης του πολύ-νομοσχεδίου, θα γίνει πανελλαδικό συλλαλητήριο στην πλ. Συντάγματος, με προσπάθεια συμμετοχής όλων των κλάδων εργαζομένων του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα. Θα πραγματοποιηθεί ολονύχτια διαμαρτυρία, ενώ θα γίνει προσπάθεια και για συναυλία συμπαράστασης.
Την Τετάρτη, ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς τη Βουλή.
Σημειώνεται ότι από την Δευτέρα μέχρι και την Τετάρτη κλειστοί θα παραμείνουν οι δήμοι της χώρας όπως αποφάσισε η έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων αλλά και την αύξηση των αρμοδιοτήτων του Παρατηρητηρίου για την Αυτοδιοίκηση



«ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΤΟ ΕΥΧΟΝΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ»

Σαμαράς: Δεν θα ληφθούν νέα μέτρα το Σεπτέμβριο

Αποκλείει το ενδεχόμενο επιπρόσθετων μέτρων το φθινόπωρο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να διαψεύδει όσους «εύχονται» κάτι τέτοιο...

«ΓΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ»

Δένδιας: Θα αξιοποιηθούν στο ακέραιο οι δημοτικοί αστυνομικοί

Στο ακέραιο θα αξιοποιήσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την εμπειρία των δημοτικών αστυνομικών, όπως δήλωσε ο υπουργός, Νίκος Δένδιας, τονίζοντας ότι «δεν περισσεύει κανείς»...

18 ΝΕΚΡΟΙ

Συγκλονιστικό βίντεο από το θανατηφόρο τροχαίο στην Ρωσία

Από κάμερα διερχόμενου οχήματος καταγράφηκε η συγκλονιστική στιγμή της σφοδρής σύγκρουσης λεωφορείου με φορτηγό σε προάστιο της Μόσχας που στοίχισε την ζωή σε 18 ανθρώπους.

ΠΟΙΟΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΚΕΚΑΥΜΕΝΗ ΖΩΝΗ

Μητσοτάκης: Δεν κινδυνεύουν με απόλυση όσοι προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ

Οι επίορκοι και οι υπάλληλοι με πλαστά δικαιολογητικά θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή του πυρός των αποχωρήσεων από το Δημόσιο, ξεκαθαρίζει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης,...

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ

Μέρκελ: Απελευθερώστε τον Μοχάμεντ Μόρσι

Έκληση για την απελευθέρωση του ανατραπέντος προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος κρατείται από τις 3 Ιουλίου, έκανε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΛΕΤΑ

Ιταλία: Γερουσιαστής αποκάλεσε μαύρη υπουργό «ουραγκοτάγκο»

Σε μία νέα υβριστική αναφορά του κατά της υπουργού αρμόδιας για την ενσωμάτωση των μεταναστών Σεσίλ Κιέντζ, ο Γερουσιαστής της Λέγκας του Βορρά Ρομπέρτο Καλντερόλι δεν δίστασε να την χαρακτηρίσει..


«ΕΧΕΙ ΕΚΛΕΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟ»

Ερντογάν: Νόμιμος ηγέτης της Αιγύπτου είναι μόνο ο Μόρσι

Μοναδικό νόμιμο ηγέτης της χώρας του, χαρακτήρισε τον έκπτωτο πρόεδρο της Αιγύπτου, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το σημερινό φύλλο της φιλοκυβερνητικής..

6 ΝΕΚΡΟΙ - ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

Σκηνές τρόμου στην Γαλλία - «Σε αστοχία υλικού» οφείλεται ο εκτροχιασμός του τρένου

Μάχη έδωσαν όλη την νύχτα και μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες τα σωστικά συνεργεία στην Γαλλία, για τον εντοπισμό εγκλωβισμένων μετά το τραγικό δυστύχημα με τον εκτροχιασμό τρένου, χθες..

ΣΑΛΟΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Αθώος ο Ζίμερμαν για τον θανάσιμο τραυματισμό του αφροαμερικανού Τρέιβον Μάρτιν

Αθώος κρίθηκε χθες ο Τζορτζ Ζίμερμαν για όλες τις κατηγορίες σχετικά με τον θανάσιμο τραυματισμό από σφαίρες, τον Φεβρουάριο του 2012, του άοπλου αφροαμερικανού εφήβου Τρέιβον Μάρτιν στο...

ΣΕ ΣΙΙΤΙΚΕΣ ΕΠΑΡΧΙΕΣ

Ιράκ: Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων με 24 νεκρούς

Τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε μία σειρά βομβιστικών επιθέσεων σε σιιτικές επαρχίες του Ιράκ, σύμφωνα με αστυνομικές και ιατρικές πηγές.

ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΓΙΑ ΝΑ... ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ Ο ΓΙΟΥΝΚΕΡ

Μισογεμάτο ποτήρι για τον Μπον βιβέρ του μεγάλου δουκάτου

Το τελευταίο διάστημα τα... άστρα δεν ευνοούν τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Εναν πολιτικό που γνώρισε μεγάλη δόξα στο ευρωπαϊκό «παρκέ» ως ένας εκ των αρχιτεκτόνων της Ευρωζώνης και ως..

ΤΟΥ ΗΓΕΤΗ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

Πάγωμα περιουσιακών στοιχείων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας διέταξε η εισαγγελία

Οι εισαγγελικές αρχές της Αιγύπτου διέταξαν σήμερα το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων 14 υψηλόβαθμων στελεχών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, περιλαμβανομένου του ηγέτη της, Μοχάμεντ Μπαντίε,..

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

Διάλειμμα 15 λεπτών δικαιούνται όσοι εργάζονται σε οθόνες υπολογιστών

Το Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάνθηκε ότι όσοι εργάζονται μπροστά σε οθόνες, όπως είναι του ηλεκτρονικού υπολογιστή, δικαιούνται μεν έως 15 λεπτά διάλειμμα ανά δίωρο, αλλά η χορήγησή του θα γίνεται μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.

Διάλειμμα 15 λεπτών δικαιούνται όσοι εργάζονται σε οθόνες υπολογιστών
Κατ' αρχάς, οι αρεοπαγίτες κάνουν αναφορά στην Ευρωπαϊκή οδηγία 90/270/ΕΟΚ, η οποία αναφέρει ότι οι εργοδότες πρέπει να σχεδιάζουν κατά τέτοιο τρόπο τη δραστηριότητα των εργαζομένων τους, έτσι ώστε όσοι απασχολούνται, σε καθημερινή βάση, μπροστά από οθόνες οπτικής απεικόνισης, ή πρέπει να διακόπτουν την εργασία τους περιοδικά με διάλειμμα, ή να αλλάζουν επαγγελματική δραστηριότητα (π.χ. να απασχολούνται σε άλλες εργασίες που δεν θα χρησιμοποιούν οθόνες).
Σε περίπτωση κατά την οποία οι εργαζόμενοι που απασχολούνται μπροστά από οθόνες οπτικής απεικόνισης δεν μπορούν να εναλλάσσονται σε άλλες μορφές εργασίας (εκτός οθόνης), τότε πρέπει να τους χορηγείται διάλειμμα έως 15 λεπτά ανά δίωρο, χωρίς, όμως, να μπορούν να λαμβάνουν το χρόνο των διαλειμμάτων συσωρευτικά.
Δηλαδή, δεν μπορούν να μαζεύουν τα 15λέπτα διαλείμματα όλα μαζί, έτσι ώστε να φεύγουν το μεσημέρι νωρίτερα, ή να πιάνουν δουλεία αργότερα από το προβλεπόμενο ωράριο.
Η επίμαχη αυτή Ευρωπαϊκή οδηγία στη συνέχεια επικυρώθηκε από την Ελλάδα με το Προεδρικό Διάταγμα 398/1994 που αφορά τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφαλείας και υγείας κατά την εργασία με οθόνες οπτικής απεικόνισης.
Οι αρεοπαγίτες ερμηνεύοντας την ισχύουσα νομοθεσία, έκριναν ότι η χορήγηση του επίμαχου διαλείμματος «υλοποιείται μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ της εργοδοσίας και των εργαζομένων, δεδομένου ότι η οδηγία 90/270/ΕΟΚ δεν περιέχει διατάξεις δεκτικής άμεσης εφαρμογής, παρέχει μόνο γενικές κατευθύνσεις προς τα κράτη-μέλη, υποχρεούμενα να συμμορφωθούν και να εξειδικεύσουν το περιεχόμενο της».
Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζει η απόφαση, ακολούθησε το ΠΔ 398/1994 που περιέχει κατευθυντήριες οδηγίες εφαρμογής της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αφήνοντας σχετική ελευθερία για τον τρόπο επιλογής της συμμόρφωσης (διάλειμμα ή αλλαγή δραστηριότητας) το χρόνο του διαλείμματος, καθώς προβλέπεται μόνο ο ανώτερος χρόνος του και όχι ο ελάχιστος, κ.λπ.
Συγκεκριμένα, στον 'Αρειο Πάγο είχε προσφύγει εκδότης εισιτηρίων του ΚΤΕΛ Μαγνησίας ο οποίος εργαζόταν με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου και ο οποίος χρησιμοποιούσε ηλεκτρονικό υπολογιστή από το 1990. Από τα δικαστήρια ζητούσε με βάση το επίμαχο ΠΔ 398/1994 και την διαιτητική απόφαση 9/1997 η οποία καθορίζει τις τους όρους αμοιβής και εργασίας των απασχολουμένων στα ΚΤΕΛ, να του καταβληθεί: 1) αποζημίωση για τις ώρες των διαλειμμάτων που δεν έλαβε, παρά τη νομοθετική πρόβλεψη, σε συνδυασμό με τις διατάξεις περί αδικαιολόγητου πλουτισμού του εργοδότη (ΚΤΕΛ) και 2) χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστη.
Το Ανώτατο Δικαστήριο (απόφαση 85/2013) απέρριψε την αίτηση αναίρεσης του εργαζόμενου, καθώς στην επίμαχη διαιτητική απόφαση δεν αναφέρεται εάν έχει γίνει αποδοχή της υποχρέωσης του ΚΤΕΛ για τη χορήγηση του διαλείμματος, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τη χορήγησή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...