To 2ο Athens World Music Festival είναι εδώ!

Η Andre Maia band διασκευάζουν και παίζουν fados και μουσικές από την Πορτογαλία, οι Εncardia παραμένουν προσηλωμένοι στην παραδοσιακή και γεμάτη ενέργεια μουσική της Κάτω Ιταλίας, ενώ η Μαριώ, μία από τις ελάχιστες ρεμπέτισσες που μας έχουν μείνει, τραγουδά «διαμάντια» του ελληνικού πενταγράμμου

Τον μουσικό τους πλούτο δείχνουν, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία, οι χώρες που τα τελευταία χρόνια στιγματίστηκαν για το δημοσιονομικό τους χρέος, στο 2ο Athens World Music Festival (15 έως 19 Ιουλίου) που διοργανώνει η «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων με τον ιδιαίτερο θεματικό τίτλο “P.I.I.G.S.

Έτσι, η Andre Maia band διασκευάζει και παίζει fados και μουσικές από την Πορτογαλία, οι Εncardia παραμένουν προσηλωμένοι στην παραδοσιακή και γεμάτη ενέργεια μουσική της Κάτω Ιταλίας, ενώ η Μαριώ, μία από τις ελάχιστες ρεμπέτισσες που έχουν μείνει, τραγουδά «διαμάντια» του ελληνικού πενταγράμμου.

Στο 2ο Athens World Music Festival καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα δίνουν ραντεβού στην Τεχνόπολη αποδεικνύοντας ότι ο πολιτισμός και η μουσική τους είναι ένας σημαντικός πυλώνας τόσο της ευρωπαϊκής όσο και της παγκόσμιας μουσικής και πολιτιστικής παράδοσης.

Οι φετινές συμμετοχές: Πορτογαλία (Cristina Branco, Andre Maia Band), Ιταλία (Nuova Compagnia di Canto Popolare, Encardia), Ιρλανδία (Altan, Realta), Ελλάδα (Μαριώ, Κρίστη Στασινοπούλου & Στάθης Καλυβιώτης “Greekadelia”), Ισπανία (Lenacay, Xarnege).

Το Athens World Music Festival πλαισιώνεται από σεμινάρια και forum στα οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν με την επίδειξη ενός εισιτηρίου του φεστιβάλ.

Ακολουθεί το πρόγραμμα:

15 Ιουλίου/ Πορτογαλία

21.00
Andre Maia Band
Η Andre Maia Band διασκευάζει και παίζει fados και μουσικές από την Πορτογαλία. Η αίσθηση μυστηρίου και μελαγχολίας της μουσικής αυτής που γεννήθηκε στη Λισαβόνα, είναι τα στοιχεία που εξασφαλίζουν στο fado μια εξέχουσα θέση στις λεγόμενες «Μουσικές του Κόσμου».

Την Andre Maia Band αποτελούν οι: André Maia (τραγούδι), Έφη Ζαϊτίδου (κανονάκι), Ξένια Τσέλιγκα (ακορντεόν ορχήστρας), Αλέξανδρος Καψοκαβάδης (κιθάρα/πολίτικο λαούτο) και Κώστας Σταυρόπουλος: (κοντραμπάσσο).

22.00
Cristina Branco
Μια από τις πιο σπουδαίες τραγουδίστριες του fado σήμερα, η Cristina Branco, δημιούργησε μια πιο έντεχνη όψη στο fado που δεν έρχεται σε αντίφαση ή αντίθεση με την παραδοσιακή. Όλοι οι δίσκοι της υποδηλώνουν την επιμονή της να αποδώσει την ποιητική ομορφιά της λαϊκής πορτογαλικής μουσικής.

16 Ιουλίου/Ιταλία
21.00
Encardia
Οι encardia, η ιδιότυπη και απόλυτα ελκυστική αυτή μουσική κολεκτίβα, αποτελούν ένα από τα πλέον προβεβλημένα και καταξιωμένα στη χώρα και διεθνώς ελληνικά σχήματα της world μουσικής. Προσηλωμένοι στην μουσική της Κάτω Ιταλίας, μας ταξιδεύουν μουσικά στα απόμακρα χωριά της Καλαβρίας, στις περιοχές του Salento και σ' όλα εκείνα τα μέρη που μιλούν ακόμη Γκρεκάνικα κι άλλες τοπικές διαλέκτους.

22.00
Nuova Compagnia di Canto Popolare
Η “Nuova Compagnia di Canto Popolare” δημιουργήθηκε το 1970 με σκοπό την προώθηση των παραδόσεων της περιφέρειας της Καμπανίας (περιοχή στη Νότιο Ιταλία με πρωτεύουσα τη Νάπολη). Η εκπληκτική επιτυχία που σημείωσαν στο Spoleto Festival το 1972 και το 1974 αποτέλεσε την αφετηρία της διεθνούς καριέρας τους. Έκτοτε, οι “Nuova Compagnia di Canto Popolare” έχουν συμμετάσχει στα σπουδαιότερα μουσικά φεστιβάλ εντός και εκτός Ευρώπης.

17 Ιουλίου/Ιρλανδία
21.00
Οι Realta έχουν μια ζωντανή, ενθουσιώδη αλλά και σεβάσμια προσέγγιση στην παραδοσιακή Ιρλαδική μουσική.Μεγαλωμένοι με τη μουσική των The Bothy Band, Planxty και άλλα τέτοια κλασσικά σχήματα, το συγκρότημα αυτό από το Μπέλφαστ καταφέρνει να συλλάβει τη διαχρονική αξία της παραδοσιακής μουσικής και να εμφυσήσει σε αυτή στοιχεία από άλλους μουσικούς χώρους.

22.00
Altan
Το παραδοσιακό φολκ συγκρότημα Altan είναι από τους πρωταγωνιστές της αναζωογόνησης της Ιρλανδικής μουσικής στη χώρα τους και στο εξωτερικό. Διάσημο για τα δυναμικά διπλά βιολιά του και τις διαχρονικές a cappella εκτελέσεις παλαιών Κέλτικων τραγουδιών, οι Altan ειδικεύονται σε ήχους με το δυναμικό ύφος της περιοχής του Ντονεγκαλ, που διακρίνεται για τις σκωτσέζικες μουσικές επιρροές που φέρει.

18 Ιουλίου/ Ελλάδα
21.00
Κρίστη Στασινοπούλου & Στάθης Καλυβιώτης
“Greekadelia”
Η Κρίστη Στασινοπούλου είναι τραγουδίστρια, στιχουργός-τραγουδοποιός που εδώ και πολλά χρόνια ακολουθεί μια δική της, ανεξάρτητη πορεία στο χώρο της ελληνικής μουσικής και του τραγουδιού. Ο Στάθης είναι συνθέτης, ενορχηστρωτής, πολυ- οργανοπαίκτης. Μαζί με την μπάντα τους ταξιδεύουν και παίζουν σε διεθνή μουσικά φεστιβάλ και συναυλιακούς χώρους στην Ευρώπη, εκπροσωπώντας επάξια την μουσική και τη γλώσσα μας.

22.00
Μαριώ
Μια από τις εκφραστικότερες εκπροσώπους του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού, η Μαριώ, ερμηνεύει με υποδειγματική συνέπεια και πάθος, τραγούδια των σημαντικότερων Ελλήνων συνθετών. Συγκινητική και βαθιά ανθρώπινη η Μαριώ θεωρείται από τις τελευταίες αυθεντικές εκπροσώπους ενός ύφους που αντλεί από την ανθρώπινη εμπειρία και αποφεύγει τις μιμήσεις και τους ψευδεπίγραφους νεωτερισμούς.

19 Ιουλίου/ Ισπανία
21.00
Xanerge
Η λέξη Xarnege, ή Sharnègo προέρχεται από τη γασκωνική διάλεκτο και αναφέρεται στα χωριά που βρίσκονται στα σύνορα μεταξύ της γαλλικής επαρχίας της Γασκωνίας και της χώρας των Βάσκων και όπου οι κάτοικοι ομιλούν και Βάσκικα και Γασκωνικά. Το μουσικό σχήμα των Xarnege συνδυάζει πολλά στοιχεία που είναι κοινά και στις δύο κουλτούρες. Εκδοχές των ίδιων τραγουδιών ερμηνεύονται διαφορετικά, με διαφορετικά μουσικά όργανα, σε διαφορετική γλώσσα και με διαφορετικά βήματα χορού, αλλά το πνεύμα παραμένει το ίδιο.

22.00
Lenacay
Οι Lenacay - το όνομα του σχήματος προέρχεται από την ένωση δύο λέξεων της Ρομανί, δηλαδή της διαλέκτου των Ισπανών Αθίγγανων- ξεκινούν ένα πρωτοποριακό ταξίδι στο χρόνο που συνδυάζει ρίζες φλαμένγκο σε διαδοχικό ρυθμό, μελωδίες ρούμπα, φάνκυ μπάσο και χορό φλαμένγκο.


Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ ημερήσιο, 25 ευρώ πενθήμερο
Ώρα διεξαγωγής forum και σεμιναρίων: 13.00-14.00
Προπώληση εισιτηρίων: στα καταστήματα PUBLIC, Παπασωτηρίου, Seven Spots και στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων , Online: Viva.gr - τηλεφωνικά: 11876

Δεξαμενές Καθαρισμού (Δ10) , Κεντρική Αυλή, Πειραιώς 100, http://www.technopolis-athens.com.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...