Ανακοίνωση Σεισμού από το Εθνικό Σεισμολογικό Δίκτυο,‚-Μετασεισμός 4,9 Ρίχτερ στην Ελάτεια Φθιώτιδας

Αναστάτωση στους κατοίκους χωριών της Φθιώτιδας προκάλεσαν οι δύο μετασεισμοί, 4,9 και 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκαν νωρίς το απόγευμα με επίκεντρο την Ελάτεια. Αισθητή στην Αθήνα έγινε η σεισμική δόνηση των 4,9 Ρίχτερ. Τη σεισμόπληκτη περιοχή της περιφέρειας Λαμίας επισκέπτεται ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των σεισμολόγων, το εστιακό βάθος του σεισμού των 4,9 Ρίχτερ υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα και πρόκειται για μετασεισμό.

Η περιοχή της Ελάτειας βρίσκεται κοντά στην Αμφίκλεια, επίκεντρο του προχθεσινού σεισμού μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, τον οποίο είχαν ακολουθήσει εκατοντάδες μετασεισμοί.

Κάτοικοι στο Ρεγγίνι, τη Δρυμαία, την περιοχή της Αμφίκλειας και σε άλλα χωριά της ευρύτερης περιοχής ανέφεραν ότι οι δύο νέοι σεισμοί προκάλεσαν επιπλέον ζημιές από αυτές που είχαν βεβαιώσει λίγες ώρες νωρίτερα οι μηχανικοί της υπηρεσίας αποκατάστασης σεισμοπλήκτων, οι οποίοι έκαναν τις πρώτες αυτοψίες. Στην κεντρική πλατεία στο Ρεγγίνι, κατέρρευσε προσθήκη σε κατοικία μαζί με ένα μπαλκόνι.

Περισσότερα από 60 σπίτια χαρακτήρισαν «κόκκινα» τα συνεργεία των μηχανικών της υπηρεσίας αποκατάστασης σεισμοπλήκτων .

«Τα δεδομένα πλέον αλλάζουν. Εκείνα τα οποία γνωρίζαμε μέχρι τώρα για τις ζημιές στα σπίτια, ίσως και να μην έχουν σχέση με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί» δηλώνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΤΕΕ Στερεάς Ελλάδας, Αποστόλης Καραναστάσης, καθώς όπως σημειώνει «μετά τις δύο σεισμικές δονήσεις, σε ορισμένες περιπτώσεις έχει επιδεινωθεί ιδιαίτερα η κατάσταση των κατασκευών».

Σύσκεψη πραγματοποιείται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για να εκτιμηθεί η κατάσταση.

Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης θα έχει σύσκεψη αργά το απόγευμα (στις 19.00) με αντιπροσωπεία του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και αυτοδιοικητικούς φορείς στο δημαρχείο των Καμένων Βούρλων .
Ο κ. Χρυσοχοΐδης θα ενημερωθεί για τα προβλήματα από τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή και για τον απολογισμό των ζημιών.
πηγη
2013/08/07 09:06:51 (UTC)
Μέγεθος: 5.1 ML
Γ.Πλάτος: 38.6818°N
Γ.Μήκος: 22.6713°E
Βάθος: 18.0 km
120 χμ ΒΔ από Αθήνα
218 χμ Ν από Θεσσαλονίκη.


http://www.gein.noa.gr/el/teleutaia-anakoinothenta
Εμφάνιση των τελευταίων: ανακοινώσεων
  Κατάλογος Ανακοινώσεων
 Τελευταία Ενημέρωση: 07/08/2013 12:29 (Ώρα Ελλάδος)

«Ξύπνησε» το ρήγμα της Αταλάντης


Έχει να καταγραφεί ισχυρός σεισμός στην περιοχή από το 1998 (4,7 Ρίχτερ), ενώ η σεισμική δυναμικότητα της ρηξιγενούς ζώνης όταν ενεργοποιηθεί στο συνολικό της μήκος, είναι της τάξης των 6,7-7,0 Ρίχτερ
Ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,3 Ρίχτερ που έγινε πριν από λίγη ώρα στην περιοχή της Φθιώτιδας, κινητοποίησε τους σεισμολόγους που διαπιστώνουν πιθανή ενεργοποίηση του ρήγματος της Αταλάντης. Το ρήγμα αυτό είναι τμήμα μιας ευρύτερης ρηξιγενούς ζώνης που το συνολικό μήκος του είναι γύρω τα 34 χιλιόμετρα.

Η σεισμική δυναμικότητα της ρηξιγενούς ζώνης όταν ενεργοποιηθεί στο συνολικό της μήκος, είναι της τάξης των 6,7-7,0 Ρίχτερ, ωστόσο τα επιμέρους τμήματά της όταν ενεργοποιούνται ανεξάρτητα εκτιμάται ότι παράγουν σεισμούς μεταξύ 5,5-6,6 Ρίχτερ, πολύ κοντά στον σημερινό σεισμό των 5,3.

Το ρήγμα έχει να δώσει μεγάλο σεισμό από τον Αύγουστο του 1998 όταν καταγράφηκαν 4,7 Ρίχτερ, ενώ τον Ιούνιο του 1986 σημειώθηκε δόνηση 4,9 Ρίχτερ.
πηγη 

Μεγάλη η διάρκεια της αρχικής δόνησης

Πάνω από 60 μετασεισμοί "χορεύουν" ακόμη τη Στερεά Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...