Η αγωνία των υποψηφίων κορυφώνεται περιμένοντας τις βάσεις, την ανακοίνωση, δηλαδή, των αποτελεσμάτων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η αναμονή είναι μακρά, αφού διαρκεί περίπου 40 ημέρες, μέχρι τις 26 Αυγούστου, που αναμένεται η ανακοίνωσή τους, και αποτέλεσμα χρόνιου κακού συντονισμού της κρατικής μηχανής.
Στην έκδοση των αποτελεσμάτων εμπλέκονται 4 υπουργεία: το Παιδείας φυσικά, το Εθνικής Αμυνας, που πρέπει να στείλει τα αποτελέσματα των προκαταρκτικών εξετάσεων για τις στρατιωτικές σχολές, το Δημόσιας Τάξης για τα δικά του αποτελέσματα των αστυνομικών σχολών και το Εμπορικής Ναυτιλίας για τα αποτελέσματα των προκαταρκτικών εξετάσεων των πλοιάρχων και των μηχανικών. Αν όλοι αυτοί μπορούσαν να συντονιστούν, θα μπορούσαμε να έχουμε τα αποτελέσματα μέχρι το τέλος Ιουλίου, καθώς από τις 15 Ιουλίου, οι υποψήφιοι έχουν συμπληρώσει τις προτιμήσεις τους στους υπολογιστές του υπουργείου Παιδείας. Αν άρχιζε άμεσα η κατανομή τους στις σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης η εκνευριστική αναμονή θα είχε λάβει τέλος.
Αναμένοντας λοιπόν την έκδοση των αποτελεσμάτων, μπορούμε να δούμε πώς περιμένουμε να διαμορφωθούν οι βάσεις, αφού φέτος είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για τις εισαγωγικές εξετάσεις. Η εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» έφερε ριζική αναδιάρθρωση στα ΤΕΙ, αφήνοντας σχεδόν ανέπαφα τα Πανεπιστήμια. 64 λιγότερα τμήματα είχε το φετινό μηχανογραφικό σε σχέση με το περσινό. Και ο αριθμός των εισακτέων άλλαξε, γιατί πέρα από τη μείωση των τμημάτων είχαμε αλλαγές και στα τμήματα που παρέμειναν. Μείωση των θέσεων στα τμήματα του 1ου πεδίου, αύξηση στα τμήματα των 2ου και 4ου και μεγάλη μείωση στα ΤΕΙ που παρέμειναν στον ακαδημαϊκό χάρτη. Η μείωση των θέσεων φτάνει τις 6.804 και 350 στις στρατιωτικές σχολές. Παράλληλα φέτος είχαμε και τη μείωση του αριθμού των υποψηφίων, κατά περίπου 4.000, αφού πολλοί μαθητές δεν ενδιαφέρονται για σπουδές στις ανώτατες σχολές και το ενδοσχολικό απολυτήριο τους εξυπηρετεί. Σ' όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε και τις βαθμολογικές επιδόσεις, που ήταν οι χειρότερες της δεκαετίας, λόγω των πρωτοφανούς δυσκολίας θεμάτων, που αναμένεται να ρίξουν τις βάσεις, σκορπίζοντας χαμόγελα στους απογοητευμένους από τις βαθμολογίες τους υποψηφίους.
Η οικονομική κρίση επηρέασε τις επιλογές των υποψηφίων, με αποτέλεσμα το βασικό ερώτημα μεταξύ των υποψηφίων φέτος να είναι: «Θα δηλώσεις σχολή ή πόλη;», εννοώντας αν έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν τη σχολή που επιθυμούν σε όλες τις πόλεις ή αναγκαστικά θα περιοριστούν στις σχολές της πόλης τους. Οι επιλογές που επέβαλε η οικονομική κρίση δεν είναι δυνατό να μετρηθούν, αφού η έκταση του φαινομένου είναι άγνωστη, αναμένεται, όμως, να επηρεάσει σημαντικά τη διαμόρφωση των βάσεων.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι με την έκδοση των αποτελεσμάτων θα έχουμε την εισαγωγή πολλών υποψηφίων με βαθμολογίες αρκετά κάτω από τη βάση. Δεν θα πρέπει αυτό να σταθεί αφορμή για αρνητικά σχόλια ή προσπάθεια επαναφοράς της βάσης του 10, γιατί θα είναι άδικο για τα παιδιά που διαγωνίστηκαν. Καλό θα είναι, πριν αρχίσουν να μιλάνε οι διάφοροι «ξερόλες», να ρίξουν μια ματιά στα θέματα και να δουν αν θα τα έλυναν οι ίδιοι...
Οι στρατιωτικές σχολές αναμένεται να κρατήσουν σταθερές τις βάσεις τους, γιατί η μείωση κατά 30% των προσφερόμενων θέσεων (που λογικά θα ανέβαζε τις βάσεις τους) και οι κακές επιδόσεις των υποψηφίων (που, λογικά, θα έριχναν τις βάσεις τους) αλληλοαναιρούνται.
Η εκτίμηση των βάσεων που ακολουθεί έχει περιθώριο + ή - 100 μόρια.
* Εκπαιδευτικός - αναλυτής
ΕΔΩ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ: http://s.enet.gr/resources/article-files/ele_0908_018_cmyk.pdf
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου