Στην περιοχή πνέουν θυελλώδεις άνεμοι Κόλαση φωτιάς στην Άνδρο

Πολύ δύσκολη αναμένεται η νύχτα - Εκκενώθηκε το χωριό Άνω Πιτροφός, κινδυνεύουν οι Μένιτες - Το στοίχημα των πυροσβεστών είναι οι φλόγες να μην φτάσουν στα σπίτια - Στο νησί ενισχύσεις από Αθήνα, Τήνο και Σύρο
Πολύ δύσκολη αναμένεται να είναι η νύχτα για τους κατοίκους της Άνδρου καθώς ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά που ξεκίνησε το Σάββατο από το οροπέδιο της Παλιόπολης.


Οι επίγειες δυνάμεις, καθώς λόγω της νύχτας έχουν σταματήσει οι πτήσεις των εναέριων μέσων, δίνουν μάχη σε δύο μέτωπα, βόρεια και νότια του χωριού Πιτροφός. Το δυσκολότερο και πιο επικίνδυνο είναι αυτό προς το χωριό Μένιτες καθώς η περιοχή είναι από τις πιο πράσινες του νησιού και είναι γεμάτη εξοχικές κατοικίες.

Νωρίτερα η φωτιά πέρασε πάνω από το χωριό Άνω Πιτροφός καίγοντας πέργκολες και μελίσσια.

Το στοίχημα για τις δυνάμεις της πυροσβεστικής είναι οι φλόγες να μην φτάσουν στα σπίτια κάτι που φαντάζει αρκετά δύσκολο.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων γίνεται πιο δύσκολο λόγω των ισχυρών ανέμων που εξακολουθούν να πνέουν στο νησί και που για αρκετές ώρες επέτρεψαν μόνο σε δύο ελικόπτερα να κάνουν ρίψεις νερού. Μόνο αργά το απόγευμα λίγο πριν τις 8 κόπασαν λίγο επιτρέποντας σε δύο αεροσκάφη να πραγματοποιήσουν δύο ρίψεις πριν αποχωρήσουν.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν πλέον 65 πυροσβέστες πυροσβέστες με 7 οχήματα, δύο ιδιωτικά βυτιοφόρα και ένα ελικόπτερο. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται το ένα όχημα με τους πέντε πυροσβέστες που κατέφθασε στο νησί από την Τήνο καθώς και οι 10 πυροσβέστες που ήρθαν από την Σύρο. Ενισχύσεις έφτασαν και από την Αθήνα. Με Super Puma μεταφέρθηκαν 10 άτομα πεζοπόρο τμήμα και από τη Ραφήνα με πλοίο 5 οχήματα με τα πληρώματά τους.

Λόγω του πυκνού καπνού ο δήμαρχος Άνδρου έδωσε νωρίτερα το μεσημέρι εντολή να εκκενωθεί το χωριό Άνω Πιτροφός, διαδικασία που ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα με κατοίκους και τουρίστες να αποχωρούν με όποιο μέσο ήταν διαθέσιμο.
Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά ξεκίνησε όταν βοσκοί προσπάθησαν να «καθαρίσουν» χορτολιβαδικές εκτάσεις βάζοντας φωτιά η οποία ξέφυγε από τον έλεγχο λόγω των ισχυρών ανέμων.

plektani.gr - Φωτια στην Ανδρο - 11-8-2013 από plektani
phgh

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...