ΑΛΛΑΓΗ ΦΡΟΥΡΑΣ ΣΤΟ FDP- Πώς «εξαφανίστηκαν» οι Φιλελεύθεροι

Η εικόνα διάλυσης που επικρατεί στους Φιλελεύθερους την επομένη των εκλογών είναι χαρακτηριστική.
Πώς «εξαφανίστηκαν» οι Φιλελεύθεροι
Το FDP δεν μπήκε για πρώτη φορά στην ιστορία του στο γερμανικό κοινοβούλιο, ο Φίλιπ Ρέσλερ αποτελεί παρελθόν για το κόμμα και ο νέος επικεφαλής, Κριστιάν Λίντνερ, θα πρέπει να συγκρατήσει τη διαρροή στελεχών προς τους Χριστιανοδημοκράτες.


Ο Λίντνερ, που αναμένεται ότι θα εκλεγεί επισήμως τον Δεκέμβριο, εκτελεί χρέη διαχειριστή και προσπαθεί να πετάξει τα βαρίδια και να κρατήσει ό,τι είναι χρήσιμο. Φιλοδοξία του, όπως είπε, είναι να βάλει το FDP και πάλι στη βουλή σε τέσσερα χρόνια.

Οι ψηφοφόροι είχαν ήδη εγκαταλείψει το κόμμα, απογοητευμένοι από την ηγεσία του, που σε όλη τη διάρκεια της τελευταίας κυβερνητικής θητείας δεν κατάφερε να περάσει σχεδόν τίποτα από τις προγραμματικές της εξαγγελίες.

Οι συνεργάτες του κόμματος αφηγούνται ότι αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων αντιμετώπισαν ιδιαίτερη ειρωνεία και καυστικά σχόλια από περαστικούς, ενώ είναι ενδεικτικό ότι το ZDF ακύρωσε την πρόσκληση προς τον Ράινερ Μπρούντερλε να συμμετάσχει στη μετεκλογική τηλεοπτική εκπομπή του με την αιτιολογία ότι θέλει μόνο υποψηφίους κομμάτων που εισέρχονται στη βουλή.

Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια ψηφοφόροι του FDP προτίμησαν να ψηφίσουν Ανγκελα Μέρκελ, σνομπάροντας τους "ζητιάνους", όπως τους αποκάλεσε περιπαικτικά ο ίδιος ο αρχηγός της Νεολαίας των Φιλελεύθερων επειδή είχαν ζητήσει "δανεική" ψήφο από το CDU. Σημαντικό ήταν και το ποσοστό όσων επέλεξαν να απέχουν: 430.000, ενώ άλλοι τόσοι προτίμησαν τους ευρωσκεπτικιστές. Ακόμη και οι Σοσιαλδημοκράτες κατάφεραν να "κλέψουν" 530.000 ψηφοφόρους του FDP.

Αντιθέτως, η ευρωσκεπτικιστική "Εναλλακτική για τη Γερμανία" πήρε ψήφους από όλες τις παρατάξεις. Το εντυπωσιακό ήταν η άντληση ψήφων από την Αριστερά, γεγονός που ο Γκρεγκόρ Γκίζι είπε ότι χρήζει ιδιαίτερης διερεύνησης και ότι αυτό θα γίνει αμέσως μόλις καταλαγιάσει η σκόνη της εκλογικής θύελλας. Δεν είναι όμως μόνο οι Φιλελεύθεροι σε δύσκολη θέση.

Τα μειωμένα ποσοστά των Πρασίνων, που είχαν σημαντικές διαρροές προς το SPD, οδηγούν το κόμμα σε φάση αβεβαιότητας.

Η ηγετική ομάδα σκέπτεται να παραιτηθεί σύσσωμη και να γίνει νέα ψηφοφορία στα τέλη του φθινοπώρου. Ωστόσο, ο Γιούργκεν Τριτίν και τα υπόλοιπα πέντε μέλη του προεδρείου θα αναλάβουν να διεκπεραιώσουν τυχόν διαπραγματεύσεις με τους Χριστιανοδημοκράτες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
pηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...