FROM RUSSIA WITH LOVE... Τσάροι πασών των Ρωσιών!

Στις 16 Ιουνίου του 2012 η εθνική οµάδα του ποδοσφαίρου νίκησε τη Ρωσία µε 1-0, προκρίθηκε στους «8» του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήµατος και προσέθεσε τον όγδοο κρίκο στην αλυσίδα των θριάµβων του ελληνικού αθλητισµού -σε επίπεδο εθνικών οµάδων- επί της µεγαλύτερης σε έκταση χώρας του κόσµου!

Τα επτά (ρωσικά) καλά της µοίρας µας έγιναν οκτώ και η καταµέτρηση µπορεί να συνεχιστεί απόψε στο Κόπερ, σε έναν αγώνα που βεβαίως δεν είναι τελικός και δεν κρίνει µια πρόκριση ή ένα µετάλλιο, αλλά φασούλι το φασούλι γεµίζει το σακούλι! Η Ρωσία έχει αποβεί η καλή νεράιδα του ελληνικού αθλητισµού και µάλιστα σε ένα εύρος πέντε διαφορετικών δεκαετιών, σε τρία διαφορετικά σπορ και σε δυο διαφορετικές (δικές τους) γεωπολιτικές φάσεις...
From Russia with love, λοιπόν, αυτός είναι ο τίτλος που ταιριάζει, αλλά µας βολεύει κιόλας εν όψει της αποψινής αναµέτρησης. Πριν από δεκατέσσερις µήνες ήταν ο «Τυπάρας» που (έβαλε το γκολ και) υποδύθηκε µε επιτυχία τον ρόλο του Σον Κόνερι στην οµώνυµη κατασκοπευτική ταινία της σειράς του Τζέιµς Μποντ, η οποία γυρίστηκε το 1967.
Στον αρχηγό της Εθνικής και µάλιστα το βράδυ που ισοφάρισε το ρεκόρ των (120) συµµετοχών του Θοδωρή Ζαγοράκη έλαχε τότε ο κλήρος να ξεπαστρέψει την οργάνωση «Spectre» και να βάλει τη σφραγίδα του στη διεκπεραίωση µιας δύσκολης αποστολής, η συνέχεια της οποίας σε εθνικό επίπεδο θα παιχτεί απόψε στη σκηνή της Bonifica Arena του Κόπερ.
Κακός δαίµονας και σε συλλογικό επίπεδο
Πέρα από τις µεγάλες επιτυχίες των εθνικών οµάδων ποδοσφαίρου, µπάσκετ και γουότερ πόλο, η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε κακό δαίµονα των Ρώσων και σε συλλογικό επίπεδο και µάλιστα σε αλλεπάλληλα θρίλερ!
*** Το 2007, στον καλύτερο από ποιοτικής και θεαµατικής πλευράς τελικό της Ευρωλίγκα, ο Παναθηναϊκός του Διαµαντίδη και του Τοµάσεβιτς, που είχαν εκείνη τη µέρα τα γενέθλιά τους, νίκησε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας την οποία καθοδηγούσε ο Παπαλουκάς µε 93-91.
*** Δυο χρόνια αργότερα η ιστορία επαναλήφθηκε στον τελικό του φάιναλ φορ στο Βερολίνο (Παναθηναϊκός-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 73-71) όπου µετά τη συνοµολογηθείσα από τον Οµπράντοβιτς και τους παίκτες απόφαση να µη γίνει φάουλ, ο Ντρου Νίκολας έπαιξε την τέλεια άµυνα και αναχαίτισε τον Σισκάουσκας στην τελευταία φάση.
*** Το καλό τρίτωσε µε τον πλέον συγκλονιστικό τρόπο στις 13 Μαΐου του 2012 στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο Ολυµπιακός ξόρκισε τα φαντάσµατα µιας δεκαπενταετίας και στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης, γυρίζοντας από το -19 και προκαλώντας στην ΤΣΣΚΑ µε το πεταχτάρι του Γιώργου Πρίντεζη στην εκπνοή.
*** Πέραν των τριών τελικών που ανέδειξαν πρωταθλητές Ευρώπης δυο φορές τον Παναθηναϊκό και µία τον Ολυµπιακό, οι δυο «αιώνιοι» ανέβηκαν κι άλλη φορά στον θρόνο, κατατροπώνοντας την ΤΣΣΚΑ Μόσχας σε ηµιτελικούς!
*** Στις 9 Απριλίου του 1996 στο Παρίσι οι «πράσινοι», διά χειρός Ντοµινίκ Γουίλκινς (35 πόντοι), έπνιξαν τη ρωσική αρκούδα µε 81-71 και 48 ώρες αργότερα µε αντίπαλο την Μπαρτσελόνα στέφθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης, για πρώτη φορά στα χρονικά του ελληνικού µπάσκετ.
*** Δεκαεπτά χρόνια αργότερα, στις 10 του περασµένου Μαΐου, ο Ολυµπιακός µε ηγέτη τον Κάιλ Χάινς (13 πόντοι, 10 ριµπάουντ) στραγγάλισε (69-52) την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και στη συνέχεια, µε αντίπαλο τη Ρεάλ Μαδρίτης, πέτυχε το repeat.
ΥΓ.: Κατόπιν όλων αυτών, είναι προφανές, αυταπόδεικτο και αδιαµφισβήτητο ότι οι Έλληνες έχουν γίνει οι τσάροι πασών των Ρωσιών!










πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...