«Ψυχροπολεμικό κλίμα» στη σύνοδο G20 για τη Συρία

Μια συγκρατημένη χειραψία και αμήχανα χαμόγελα, αντάλλαξαν μπροστά στους φωτογράφους, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Αμερικανός ομόλογός του, Μπαράκ Ομπάμα, κατά την επίσημη υποδοχή των ηγετών των 20 πιο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου που έφθασαν στην Αγία Πετρούπολη για την σύνοδο G20. Ομπάμα και Πούτιν βρίσκονται σε τροχιά ανοιχτής σύγκρουσης,
με επίκεντρο τη συριακή κρίση, που αναδεικνύεται σε βασικό θέμα, παρότι δεν περιλαμβάνεται επισήμως στην- κυριαρχούμενη από την οικονομία- ατζέντα.
Οι αρχηγοί των 20 κρατών συναντώνται στο παλάτι του Κωνσταντίνου σε μία σύνοδο που έχει μετατραπεί σε ένα διεθνές μπρα ντε φερ με τον Ομπάμα να έχει ήδη λάβει το «πράσινο φως» σε πρώτη φάση από τη Γερουσία για επέμβαση στη Συρία και τον Πούτιν να απειλεί για δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας, εάν οι ΗΠΑ εξαπολύσουν επίθεση χωρίς την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Μπαράκ Ομπάμα έφθασε στην Αγία Πετρούπολη λίγο μετά τις 2.00 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος).
Ενδεικτικό του «ψυχροπολεμικού κλίματος» μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον αποτελεί η αλλαγή του πρωτοκόλλου, καθώς οι δύο ηγέτες θα καθίσουν σε... απόσταση ασφαλείας, με διαφορά τεσσάρων θέσεων στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
Οι σχέσεις διαταράχθηκαν μετά τη χορήγηση ασύλου από τη Μόσχα στον πρώην σύμβουλο της NSA, Εντουαρντ Σνόουντεν, που οδήγησε τον Μπαράκ Ομπάμα να ακυρώσει την κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον Πούτιν στο περιθώριο της Συνόδου.
«Ψυχροπολεμικό κλίμα» στη σύνοδο G20 για τη Συρία
Ως κύριο θέμα της G20 είχε προγραμματιστεί η παγκόσμια οικονομία και η ανάπτυξη, αλλά το θέμα της Συρίας και η «εκστρατεία» του Μπαράκ Ομπάμα για διεθνή στήριξη στην σχεδιαζόμενη στρατιωτική επέμβαση, αναμένεται να επισκιάσει τις οικονομικές αναλύσεις, παρότι δεν συμπεριλαμβάνεται στην επίσημη ατζέντα.
Ωστόσο, στην αρχική του ομιλία ο Πούτιν μάλλον θέλησε να «κόψει την όρεξη» του πλανητάρχη, όπως επισημαίνει η Guardian, και επαναφέροντας... στην τάξη τους συμμετέχοντες, επεσήμανε ότι του ζητήθηκε από πολλούς να συμπεριληφθεί στην ατζέντα και η Συρία, αλλά διευκρίνισε ότι έχει ζητήσει από τους ηγέτες να ακολουθήσουν το επίσημο πρόγραμμα και να περιμένουν μέχρι το δείπνο εργασίας για να συζητήσουν εκεί το θέμα της συριακής κρίσης.
«Ψυχροπολεμικό κλίμα» στη σύνοδο G20 για τη Συρία
Τα διαφορετικά στρατόπεδα
Πάντως στα πρώτα σχόλια των ηγετών επί του θέματος, πριν την επίσημη έναρξη της συνόδου, άρχισαν να διαφαίνονται οι διαφορές μεταξύ των «στρατοπέδων».
Συμφωνούμε με την Ιαπωνία, ότι η χρήση χημικών όπλων στη Συρία συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και πρέπει να αντιμετωπιστεί, δήλωσε ο Ομπάμα κατά την συνάντησή του με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σ. Άμπε.
«Ψυχροπολεμικό κλίμα» στη σύνοδο G20 για τη Συρία

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει ιδιαίτερες συνομιλίες και με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, που στηρίζει το σχέδιο της επέμβασης, καθώς και τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος τάσσεται περισσότερο με τη ρωσική πλευρά. Δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις του Κιν Γκανγκ, εκπροσώπου της κινεζικής αντιπροσωπείας στη σύνοδο, ο οποίος υποστήριξε ότι μια πολιτική λύση είναι «ο μόνος δυνατός δρόμος» για την επίλυση του συριακού.
Η Σύνοδος αυτή είναι η πρώτη που θα έχουν οι G-20 μετά το αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης του 2008. Οι ηγέτες αναμένεται να μιλήσουν για σχέδια ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας η οποία πάντως εξακολουθεί να παραμένει ασταθής, καθώς και για τη σημασία της ενίσχυση της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας. Επίσης, στην ημερήσια διάταξη συμπεριλαμβάνονται οι διεθνείς προσπάθειες για την πρόληψη της φοροδιαφυγής.
phgh

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...