Eλλάδα-Κόσμος-Ειδήσεις-Naftemporiki.gr:Υποψήφιος για πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ο Αλ. Τσίπρας

Υποψήφιος για τη θέση του προέδρου του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που θα του δώσει μετέπειτα τη δυνατότητα να διεκδικήσει την προεδρία της Κομισιόν, θα είναι όπως όλα δείχνουν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.


Το θέμα αναμένεται να συμπεριληφθεί στην ατζέντα των συναντήσεων που θα έχει από σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με την ηγεσία του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ενώ και οι συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τον πρόεδρο της σοσιαλιστικής ομάδος Χάνες Σβόμποντα αποκτούν και συμβολικό χαρακτήρα.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ το θέμα είχε συζητηθεί στις αρχές του καλοκαιριού με τους συνεργάτες του κ. Τσίπρα να το εντάσσουν σε μία ευρύτερη προσπάθεια να χτιστεί το προφίλ ενός ευρωπαϊκού ηγέτη που ξεφεύγει από τον απομονωτισμό ενός μικρού κόμματος της Αριστεράς. Ο καιρός πέρασε οι συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο φαίνεται ότι προχώρησαν και ήρθε η ώρα να τεθεί επί τάπητος το θέμα.

Στα συν του κ. Τσίπρα, σύμφωνα πάντα με τους συνεργάτες του, είναι το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς με τη μεγαλύτερη απήχηση στη χώρα του διεκδικώντας για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή ιστορία την κυβέρνηση.

Επιπροσθέτως έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα με το ελληνικό πρόβλημα χρέους, λένε στην Κουμουνδούρου, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας είναι οι μόνοι που κομίζουν μια διαφορετική πρόταση απέναντι στις κυρίαρχες πολιτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Για τους συνεργάτες του προέδρου η αναγνωρισιμότητα του κ. Τσίπρα παγκοσμίως είναι σε υψηλά επίπεδα και ενδεικτικά παραθέτουν την αναφορά του Ραούλ Κάστρο στην κηδεία του Τσάβες πέρυσι την Άνοιξη στο Καράκας ο οποίος βλέποντας τον κ. Τσίπρα αναφώνησε «εσύ είσαι ο πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος που όλοι περιμένουμε να νικήσει».

Οι ευρωεκλογές πάντως του ερχόμενου Μαΐου θα διεξαχθούν με μία διαδικασία που εφαρμόζεται για πρώτη φορά: Ο πρόεδρος της Κομισιόν – και διάδοχος του Μπαρόζο – θα εκλεγεί από τους ευρωπαίους πολίτες και δεν θα οριστεί από τις κυβερνήσεις. Όπως γίνεται αντιληπτό το γεγονός αυτό ενισχύει σημαντικά τη θέση του προέδρου της Κομισιόν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους υποψηφίους.

Η όποια απόφαση πάντως του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, παρότι οι πληροφορίες επιμένουν ότι έχει παρθεί, δεν θα ανακοινωθεί τώρα.

newsroom naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...