EE: Πιέζουν για νέα μέτρα στην Ελλάδα

Πηγές της Ε.Ε επιμένουν στην ανάγκη για συγκεκριμένα και στοχευμένα μέτρα στην Ελλάδα ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό των 2 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2014, ενόψει της διήμερης Συνόδου Κορυφής των «28» που ξεκινά την Πέμπτη.
Τονίζουν ότι η η ελληνική πλευρά πρέπει να ικανοποιήσει τα τέσσερα προαπαιτούμενα του μνημονίου για την εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ, της τελευταίας υπο-δόσης του Ιουλίου.
Οι ίδιες πηγές στις Βρυξέλλες διευκρινίζουν ότι δεν αναφέρονται σε νέα μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα (π.χ. μειώσεις μισθών και συντάξεων). Πάντως, σημειώνουν ότι χώρες της Ε.Ε. εμφανίζονται δυσαρεστημένες από το μήνυμα «όχι άλλα μέτρα» που εκπέμπει η ελληνική πλευρά. 
 
Υπογραμμίζουν ότι η μόνη λύση που βλέπουν οι Βρυξέλλες για την Ελλάδα είναι να ικανοποιήσει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2014 και να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα το ίδιο έτος εάν επιθυμεί να μειώσει ταχύτερα το χρέος της, να επιστρέψουν οι επενδύσεις και να τονωθεί η ανάπτυξη. 
 
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι παραμένει η διαφωνία μεταξύ τρόικας και ελληνικής κυβέρνησης για το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού το 2014, αποδίδοντάς την στον τρόπο που προσμετρά η κάθε πλευρά τον δείκτη ανάπτυξης, τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές και τις κρατικές δαπάνες. Πάντως, σημειώνουν ότι οι Βρυξέλλες προσδιορίζουν το δημοσιονομικό κενό στα 2 δισ. ευρώ.  Ευελπιστούν ότι η συζήτηση επί του θέματος θα ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό, ενδεχομένως τον προσεχή Δεκέμβριο. Διευκρινίζουν, ωστόσο, ότι προηγουμένως θα πρέπει να υπάρχει μια σαφέστερη εκτίμηση για τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2013 και του 2014.  
 
Παράλληλα, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να επιμηκυνθεί η ωρίμανση των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των χωρών -μελών.
 
Προαπαιτούμενα για εκταμίευση της υπο-δόσης Ιουλίου 
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το πρώτο και σημαντικότερο προαπαιτούμενο για την Ε.Ε. είναι η κινητικότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων. Το δεύτερο προαπαιτούμενο αφορά στην αναδιάρθρωση των τριών ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, με την εκτίμηση ότι οι δύο από αυτές θα πρέπει να κλείσουν. Το τρίτο προαπαιτούμενο σχετίζεται με την αποπληρωμή εκκρεμών οφειλών του κράτους προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ και το τέταρτο προαπαιτούμενο με το νέο κώδικα των δικηγόρων.
 
Βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους 
 
Οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν περί τον Μάιο - Ιούνιο του 2014, σύμφωνα με τις πηγές της Ε.Ε, οι οποίες υπενθύμισαν, ότι βασική προϋπόθεση για να ξεκινήσει η συζήτηση είναι η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό του 2013 και η επικύρωσή του από την Eurostat τον Απρίλιο του 2014.
 
Newsroom Enet με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ 
 
Διαβάστε επίσης:
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...