Κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ- Ο Ελληνας που έγινε «δήμαρχος» της Αστόρια

Ενας ομογενής στο Δημαρχείο της Νέας Υόρκης. Στην καρδιά της αμερικανικής μεγαλούπολης, η ελληνική παροικία εξέλεξε ένα μέλος της που θα μετάσχει στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο δίπλα στον καινούργιο δήμαρχο της πόλης, Μπιλ ντι Μπλάζιο, ο οποίος κέρδισε τις πρόσφατες εκλογές και θα πάρει τα κλειδιά στο αποκαλούμενο «Μεγάλο Μήλο».

Είναι η πρώτη φορά που ομογενής μας εκλέγεται ως δημοτικός σύμβουλος στο δημαρχείο της πόλης και θα είναι ο εκπρόσωπος της 22ης περιφέρειας. Εκεί ακριβώς όπου βρίσκεται παραδοσιακά η καρδιά του Ελληνισμού, στην Αστόρια. Ειναι ακριβώς η ίδια γειτονιά όπου μεγάλωσε και ο Κώστας Κωνσταντινίδης, γέννημα-θρέμμα της ομογένειας, και εξακολουθεί να ζει με τη δική του οικογένεια.
Με ρίζες από την Κύπρο και συγκεκριμένα το χωριό Ασγάτα κοντά στη Λεμεσό, η οικογένεια Κωνσταντινίδη βρέθηκε στις ΗΠΑ στα χρόνια κατά τα οποία ακόμα δεν είχε διαμορφωθεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Διατήρησε, όμως, πάντοτε τη σύνδεση με τη μητέρα-πατρίδα.
Στα δρομάκια της ελληνικής συνοικίας η γιαγιά της οικογένειας μιλούσε στον εγγονό για την πατρίδα και την Ιστορία. «Πάντα μου μιλούσαν για την Κύπρο», μας αναφέρει ο κ. Κωνσταντινίδης, ο οποίος ξεδιπλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» την ιστορία του και τη συμβολή της ελληνικής παροικίας στην εκλογή του.
Ο Κώστας Κωνσταντινίδης δηλώνει υπερήφανος για την καταγωγή του. Στο στιγμιότυπο από την παρέλαση για την Ελληνική Ημέρα Ανεξαρτησίας.
Ο Κώστας Κωνσταντινίδης δηλώνει υπερήφανος για την καταγωγή του. Στο στιγμιότυπο από την παρέλαση για την Ελληνική Ημέρα Ανεξαρτησίας.
«Είμαι ένα υπερήφανο μέλος του Σωματείου της Ασγάτα. Ο πατέρας μου μετανάστευσε από την Ασγάτα το 1952. Ο παππούς μου ήταν μάγειρας σε ένα εστιατόριο. Η γιαγιά μου εργάτρια σε βιοτεχνία ενδυμάτων και έραβε κουμπιά σε παλτό για να τα βγάλουν πέρα και να προσφέρει στα παιδιά της μια καλύτερη ζωή. Αυτή είναι η μεταναστευτική εμπειρία μου. Θέλω να διευκρινίσω ότι και κάθε άλλος Ελληνας έχει τις ίδιες ευκαιρίες τις οποίες έχω εγώ. Οτι όλοι έχουν το ίδιο μερίδιο στο αμερικάνικο όνειρο», μας λέει.
Φυσικά έχει βιώσει και έχει μετάσχει σε όλες τις δράσεις της παροικίας, όπου ο συνδετικός κρίκος της κοινής καταγωγής αποτελεί ισχυρό δεσμό.
Γκρεμίστηκε το «κάστρο»
Η υποστήριξη της ομογένειας φαίνεται ότι έπαιξε σημαίνοντα ρόλο στην εκλογή, καθώς μάλιστα η περιφέρεια, θεωρούμενη ως κάστρο των Ρεμπουμπλικάνων, ψήφισε τον εκπρόσωπο των Δημοκρατικών.
O νέος δήμαρχος Νέας Υόρκης Μπιλ Ντι Μπλάζιο με την οικογένειά του.
O νέος δήμαρχος Νέας Υόρκης Μπιλ Ντι Μπλάζιο με την οικογένειά του.
«Είμαι ενθουσιασμένος με το γεγονός ότι εκπροσωπώ τους Ελληνοαμερικανούς σε αυτές τις εκλογές και να εκπροσωπώ την Αστόρια στο συμβούλιο της πόλης και που είμαι ο πρώτος Κύπριος της Αμερικής που εκλέγεται σε δημόσιο αξίωμα στη Νέα Υόρκη. Αποτελεί τιμή για εμένα το γεγονός ότι έλαβα το 66% των ψήφων σε αυτές τις εκλογές. Ξεκινώ την 1η Ιανουαρίου και θα υπηρετήσω ως δημοτικός σύμβουλος εκπροσωπώντας την 22η περιφέρεια της πόλης.
Η ελληνική παροικία είχε έναν σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της υποψηφιότητάς μου. Ο Ελληνοαμερικανός γερουσιαστής της Πολιτείας Μάικλ Γιάνναρης και η πολιτειακή βουλευτής Αραβέλα Σιμωτά με υποστήριξαν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας και προσβλέπω σύντομα στη συνεργασία μου μαζί τους.
Στην προεκλογική του καμπάνια ο κ. Κωνσταντινίδης είχε συμπαράσταση από δύο ομογενείς πολιτικούς, τον γερουσιαστή Μάικλ Γιάνναρη (δεξιά στη φωτογραφία) και την πολιτειακή βουλευτή Αραβέλα Σιμωτά.
Στην προεκλογική του καμπάνια ο κ. Κωνσταντινίδης είχε συμπαράσταση από δύο ομογενείς πολιτικούς, τον γερουσιαστή Μάικλ Γιάνναρη (δεξιά στη φωτογραφία) και την πολιτειακή βουλευτή Αραβέλα Σιμωτά.
Επίσης, πολλοί άλλοι Ελληνοαμερικανοί ηγέτες της κοινότητας στην Αστόρια αγκάλιασαν και υποστήριξαν την προσπάθειά μου. Είμαι ευγνώμων για την υποστήριξη και τον ενθουσιασμό από τους Ελληνοαμερικανούς κατοίκους στη γειτονιά μου. Χτυπούσαν πόρτες και έκαναν αναρίθμητα τηλεφωνήματα σε ψηφοφόρους για να με βοηθήσουν ώστε να εκλεγώ», μας λέει ο κ. Κωνσταντινίδης και σημειώνει ότι με αίσθημα ταπεινοφροσύνης δέχεται την εμπιστοσύνη των ανθρώπων της περιοχής.
«Ανυπομονώ να εργαστώ για τους ψηφοφόρους που μου ζήτησαν να τους εκπροσωπήσω στη διακυβέρνηση της πόλης μας, να σταθώ κοντά τους και να διασφαλίσω ότι θα έχουν φωνή».
ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
«Θέλω να δουλέψω για μια ''πράσινη'' Ν. Υόρκη»
Ο κ. Κωνσταντινίδης ανήκει στους τοπικούς ηγέτες των Δημοκρατικών της περιφέρειας. Για τη δραστηριοποίησή του μάλιστα έχει λάβει διακρίσεις ιδιαίτερα για τις δράσεις του με τη νεολαία.
Ο ίδιος άλλωστε είναι μόλις 38 ετών, γεννημένος το 1975. Σπούδασε στο CUNY του Κουίνς Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία, ενώ παράλληλα εργαζόταν. Στη συνέχεια προσλήφθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης ως αναπληρωτής διευθυντής προσωπικού και συνδράμει στη διαμόρφωση της νομοθεσίας σε θέματα περιβάλλοντος. Παράλληλα έχει ενεργό δράση σε φορείς από το Κουίνς και το Λονγκ Αϊλαντ σε θέματα ποιότητας ζωής, αλλά και στην προσπάθεια ώστε η Αστόρια να διασφαλίζει τη χρηματοδότηση που δικαιούται σε διάφορα προγράμματα.
«Ανυπομονώ να διασφαλίσω ότι τα έργα τα οποία υποστηρίξαμε θα υλοποιηθούν», λέει και αναφέρεται σε δράσεις που αφορούν σχολεία της περιοχής αλλά και θέματα περιβάλλοντος. «Θα ήθελα να διασφαλίσω ότι το περιβάλλον μας θα είναι πιο καθαρό από ό,τι είναι σήμερα. Αυτό συμπεριλαμβάνει την προσπάθεια για εφαρμογή μιας πολιτικής πιο φιλικής στο περιβάλλον. Επιθυμώ οι δρόμοι μας να μην είναι γεμάτοι σκουπίδια και γκράφιτι και μέσω της αύξησης των προστίμων θα υπάρχει πιο αποτελεσματική αποτροπή για την παράνομη απόθεση απορριμμάτων».
Για τον νέο ομογενή σύμβουλο η εκλογή του και η συνεργασία με τον νέο δήμαρχο είναι μια μεγάλη πρόκληση, όπως εξηγεί : «Αποτελεί τιμή για εμένα να έχω την ευκαιρία της συνεργασίας μαζί με τον δήμαρχο που εξελέγη, τον Μπιλ ντι Μπλάζιο, ο οποίος προβλέπεται ότι θα είναι ένας πραγματικά προοδευτικός ηγέτης για την πόλη. Ο ντι Μπλάζιο υπήρξε συμπαραστάτης της ελληνικής κοινότητας και μαζί πιστεύω ότι θα εργαστούμε για να οικοδομήσουμε την ελληνική υπερηφάνεια».
ΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ
«Η σκέψη μας είναι στη δοκιμαζόμενη Ελλάδα»
Για το κόμμα των Δημοκρατικών οι δημοτικές εκλογές στη Νέα Υόρκη αποτελούν μία ιδιαίτερη σελίδα, καθώς είναι η πρώτη φορά όπου εκλέγεται στο αξίωμα του δημάρχου εκπρόσωπός τους τα τελευταία 20 χρόνια. Για τον κ. Μπιλ ντι Μπλάζιο αποτελεί μία μεγάλη, βεβαίως, νίκη που θα διαδεχθεί τον νυν δήμαρχο Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος είχε επί 12 χρόνια τα κλειδιά της πόλης. Μαζί του θα δραστηριοποιηθεί και ο ομογενής δημοτικός σύμβουλος.
«Είμαι ενθουσιασμένος με την προοπτική ότι θα εργαστώ μαζί με τον δήμαρχο που εξελέγη, τον Μπιλ ντι Μπλάζιο, προκειμένου να δώσουμε ώθηση στην πόλη και να εργαστούμε σε θέματα τα οποία συζητήσαμε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας μας: καθαροί και ασφαλείς δρόμοι, ένα πιο υγιεινό περιβάλλον και ένα καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα. Αυτά είναι τα σημεία για τα οποία ακούμε τους ψηφοφόρους να συζητούν περισσότερο».
Για όλη την ελληνική παροικία της Ν. Υόρκης η οικονομική κρίση την οποία βιώνουμε αποτελεί ένα θέμα προβληματισμού και αρκετοί ομογενείς έχουν συμβάλει με ποικίλους τρόπους.
«Οι κάτοικοι στην Αστόρια έχουν μια μακρά σχέση με την Ελλάδα και οι Αμερικανοί έχουν μια προϊστορία ειλικρίνειας και την αίσθηση της κοινότητας.
Αυτή η θετική στάση προς τους Ελληνες αλλά και προς άτομα από άλλες εθνικότητες διατηρείται και εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Στεκόμαστε μαζί με τα αδέλφια μας στην Ελλάδα, καθώς περνούν αυτούς τους δύσκολους οικονομικά καιρούς», λέει ο κ. Κώστας Κωνσταντινίδης και καταλήγει: «Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους Ελληνες, καθώς προσπαθούν να ορθοποδήσουν».
Φιλέλληνας
Ο 109ος δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντι Μπλάζιο θεωρείται υποστηρικτής της ελληνικής κοινότητας, διατηρώντας δεσμούς με τα μέλη της. Παράλληλα πριν μερικούς μήνες από τη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη στη Νέα Υόρκη ο ντι Μπλάζιο εναντιώθηκε στη λειτουργία γραφείων της Χρυσής Αυγής στη Ν. Υόρκη και ο ίδιος μετείχε σε εκδήλωση η οποία έγινε στην πλατεία Αθηνών. Σε συνέντευξη Τύπου, η οποία παραχωρήθηκε εκεί, μαζί με την Ελληνοαμερικανίδα πολιτειακή βουλευτή της Αστόρια Αραβέλα Σιμωτά, στελέχη της ομογένειας και τοπικούς παράγοντες ο νέος δήμαρχος έστειλε μήνυμα ότι η Χρυσή Αυγή είναι ανεπιθύμητη στην Αστόρια. «Στο Κουίνς, με πολυεθνικό μωσαϊκό, ζουν αρμονικά άτομα διαφορετικής εθνικής προέλευσης και θρησκείας. Γι' αυτό κάθε προσπάθεια καλλιέργειας μίσους και ρατσισμού θα πέσει στο κενό».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ
gapostolidis@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...