Νέα καμπάνα 2,2 δισ. δολαρίων από το αμερικανικό Δημόσιο

Πρόκειται για τον τρίτο μεγαλύτερο χρηματικό διακανονισμό στα αμερικανικά χρονικά. Η εταιρεία κατηγορείται πως δωροδοκούσε ιατρούς και φαρμακοποιούς στις ΗΠΑ με στόχο να προωθούν τρία φάρμακά της
Είδηση της περασμένης Δευτέρας με ημερομηνία 4 Νοεμβρίου 2013: «Ο φαρμακευτικός κολοσσός της Johnson & Johnson συμφώνησε να καταβάλει το ποσό των 2,2 δισ. δολ. στο αμερικανικό Δημόσιο στο πλαίσιο διακανονισμού.
Η εταιρεία κατηγορείται πως δωροδοκούσε ιατρούς και φαρμακοποιούς στις ΗΠΑ με στόχο να προωθούν τρία φάρμακά της: τα Risperdal, Invega και Natrecor για χρήσεις οι οποίες ωστόσο δεν έχουν εγκριθεί από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων. Πρόκειται για τον τρίτο μεγαλύτερο χρηματικό διακανονισμό στα αμερικανικά χρονικά». Παρά το ομολογουμένως αστρονομικό ύψος του προστίμου (2,2 δισ. δολ.), η εν λόγω είδηση πέρασε γενικώς στα «ψιλά». Ισως επειδή η πολυεθνική Johnson & Johnson έχει εμπλακεί τα τελευταία δέκα χρόνια σε τόσο πολλές αγωγές και ανακλήσεις προβληματικών προϊόντων που το κοινό έχει πια χάσει την... μπάλα.
Αλλωστε, η ίδια η περίπτωση της παράνομης και παραπλανητικής προώθησης του αντιψυχωσικού Risperdal (Ρισπεριδόνης) απασχολεί τις αμερικανικές Αρχές εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια. Οι έχοντες ισχυρό μνημονικό γύρω από τα σκάνδαλα του ταλαίπωρου ελληνικού συστήματος υγείας θα θυμούνται ωστόσο πως η J&J είχε προ δυόμισι ετών κληθεί να πληρώσει άλλο ένα διόλου ευκαταφρόνητο πρόστιμο.
Το κατηγορητήριο
Ηταν Απρίλιος του 2011 όταν οι αμερικανικές και βρετανικές Αρχές επέβαλαν στον φαρμακευτικό κολοσσό δύο πρόστιμα, 70 εκατ. δολ. και 7,9 εκατ. δολ. αντίστοιχα. Επειτα από δικαστική έρευνα τριών ετών, οι αρμόδιες Αρχές των δύο χωρών έκριναν την Johnson & Johnson ένοχη για δωροδοκίες (με λεφτά αλλά και δωρεάν ταξίδια) ιατρών και κρατικών αξιωματούχων σε Ελλάδα, Πολωνία, Ρουμανία αλλά και Ιράκ, που στόχο είχαν την προώθηση των προϊόντων της εταιρείας.
Σημειώνεται πως η νομοθεσία των ΗΠΑ απαγορεύει σε εταιρείες που έχουν την έδρα τους στη χώρα να χρηματίζουν τους υπαλλήλους ξένων κρατών (όπως είναι για παράδειγμα οι γιατροί που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας).
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πόρισμα της αμερικανικής Δικαιοσύνης, η J&J μοίρασε μόνο σε Ελληνες γιατρούς μίζες συνολικού ύψους 16 με 18 εκατ. δολ. την περίοδο 1998-2006, προκειμένου αυτοί να προτιμούν/συνταγογραφούν τα ορθοπεδικά είδη συγκεκριμένης εταιρείας (θυγατρικής της J&J), τα οποία μάλιστα υπερκοστολογούσαν κατά 35% (επιβαρύνοντας το ελληνικό Δημόσιο και ουσιαστικά κλέβοντας τον Ελληνα φορολογούμενο).
Τα ίδια κατηγορείται πως έκανε η εταιρεία και στην Πολωνία την περίοδο 2000-2006, στη Ρουμανία (από το 2002 έως το 2007) καθώς και στο Ιράκ (2000-2003).
Οσο για τα κέρδη της, αυτά σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Αμερικανών ανήλθαν σε 24 εκατ. δολ. από την Ελλάδα (1998-2006), 4,3 εκατ. δολ. από την Πολωνία (2000-2006), 3,5 εκατ. δολ. από τη Ρουμανία και 6,1 εκατ. δολ. από το Ιράκ (2000-2003).
Ολα ξεκίνησαν το 2006, όταν έπειτα από καταγγελία, ξεκίνησε εσωτερικός έλεγχος στην Johnson & Johnson για πρακτικές διαφθοράς συγκεκριμένα στην Ελλάδα. Για την υπόθεση ενημερώθηκε η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), η οποία εν συνεχεία ενημέρωσε τους Βρετανούς (UK Serious Fraud Office).
Στην πορεία, ξεκινώντας από την ελληνική υπόθεση, οι Αρχές του εξωτερικού έφεραν στο φως ένα πολυδαίδαλο και πολυεθνικό δίκτυο μίζας, το οποίο λειτουργούσε με βιτρίνα εικονικές συμβάσεις, υπεράκτιες εταιρείες και μαύρα ταμεία.
Το φαγοπότι
Στη χώρα μας, μια ελληνική εταιρεία διανομής (Medec) έπαιρνε το μαύρο χρήμα μέσω μιας off-shore στη Νήσο του Μαν μεταξύ Βρετανίας και Ιρλανδίας (Madison Management) και το προωθούσε εν συνεχεία ως δωράκια σε Ελληνες ιατρούς προκειμένου να προωθούν τα ορθοπεδικά προϊόντα της DePuy (θυγατρικής της J&J).
Αντιστοίχως, στην Πολωνία, μια άλλη θυγατρική της Johnson & Johnson, η MD&D Poland, δωροδοκούσε γιατρούς και στελέχη νοσοκομείων συνάπτοντας μαζί τους εικονικά συμβόλαια για υπηρεσίες οι οποίες ωστόσο δεν παρέχονταν στην πράξη.
Από τον Ιανουάριο του 2000 έως τον Ιούνιο του 2006, υπολογίζεται πως η MD&D έδωσε περί τα 775.000 δολ. με αντάλλαγμα περίπου 4.400 συμβόλαια συνολικού ύψους 3,6 εκατ. δολ. Παράλληλα, την ίδια περίοδο, η εν λόγω εταιρεία «πριμοδότησε» τους Πολωνούς ιατρούς με δωρεάν ταξίδια στο εξωτερικό (συνολικού κόστους άνω των 7 εκατ. δολ.). Παρόμοια η κατάσταση και στη Ρουμανία όπου άλλη μια θυγατρική της Johnson & Johnson, η J&J d.o.o. (Pharma Romania) τροφοδοτούσε με μίζες (που αντιστοιχούσαν στο 3% με 5% της αξίας των φαρμάκων) γιατρούς και φαρμακοποιούς. Μάλιστα, όταν άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες για τις δωροδοκίες, η εταιρεία άλλαξε τακτική κι άρχισε να προσφέρει ταξίδια στο εξωτερικό με τα έξοδα καλυμμένα όχι μόνο για τον γιατρό αλλά και για την οικογένειά του.
Οσο για το Ιράκ, εκεί η Johnson & Johnson άπλωσε τα πλοκάμια εκμεταλλευόμενη... ένα ανθρωπιστικό πρόγραμμα του ΟΗΕ. Από τον Δεκέμβριο του 2000 μέχρι και τον Μάρτιο του 2003, η J&J, μέσω των θυγατρικών Janssen (που είχε την έδρα της στο Βέλγιο) και Cilag (με έδρα την Ελβετία) καθώς και ενός Λιβανέζου μεσάζοντα, συνήψε 18 συμβόλαια ύψους 9,9 εκατ. δολ. με στέλεχος της κυβέρνησης του Σαντάμ Χουσεΐν.
Οι μίζες ανήλθαν σε 857.387 δολ.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
gskafidas@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...