Νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης ο Δημοκρατικός Μπιλ ντε Μπλάζιο

«Σε ευχαριστώ Νέα Υόρκη», έγραψαν οι υπεύθυνοι της εκστρατείας του λίγο μετά τη λήξη της ψηφοφορίας
Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος, ο 52χρονος Μπιλ ντε Μπλάζιο, θα είναι ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης.


Σύμφωνα με τα exit polls, ο Ντε Μπλάζιο εξελέγη ο 109ος δήμαρχος της αμερικανικής μεγαλούπολης, κατά τις χθεσινές εκλογές, με μεγάλη διαφορά από τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του, Τζότζεφ Λότα.

«Σε ευχαριστώ Νέα Υόρκη», έγραψαν οι υπεύθυνοι της εκστρατείας του λίγο μετά τη λήξη της ψηφοφορίας.

Ο ντι Μπλάζιο διαδέχεται στην δημαρχία της Νέας Υόρκης τον δισεκατομμυριούχο Μάικλ Μπλούμπεργκ και θα αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο.

Στην πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ επανεξελέγη κυβερνήτης ο Ρεπουμπλικάνος Κρις Κρίστι.

Ποιος είναι

Ο Ντε Μπλάσιο εδώ και καιρό προσελκύει το ενδιαφέρον των αμερικανικών ΜΜΕ όχι μόνο λόγω του ύψους του - είναι 1,95μ.!- αλλά και λόγω της πολυφυλετικής οικογένειάς του. Ο 52χρονος Δημοκρατικός είναι παντρεμένος με μια Αφροαμερικανίδα -ακτιβίστρια και πρώην λεσβία- και έχει παρουσιαστεί ουκ ολίγες φορές σε προεκλογικές συγκεντρώσεις με τα παιδιά του. Η σύζυγός του, η Τσιρλέιν Μακρέι, έξι χρόνια μεγαλύτερή του, είναι μια Αφροαμερικανή ποιήτρια και ακτιβίστρια, πρώην λεσβία, η οποία τον συνοδεύει πάντα. Είναι η μάνατζερ της προεκλογικής του εκστρατείας. Διαβάζει τις σημαντικές του ομιλίες, συμμετέχει στον σχεδιασμό της προεκλογικής εκστρατείας του, εμφανίζεται στα φυλλάδιά του και τον ιστότοπό του.

Τις τελευταίες μέρες βρέθηκε στο στόχαστρο των αμερικανικών ΜΜΕ και για ένα άλλο θέμα που αφορά το «σαντινιστικό» παρελθόν του που αποκάλυψε αμερικανική εφημερίδα.

Η διαμάχη ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από ένα σχετικό δημοσίευμα των New York Times, που αποκάλυπτε την «αριστερίστικη» νιότη του υποψηφίου των Δημοκρατικών. Το άρθρο αφηγούνταν πως ο Ντε Μπλάζιο υπήρξε υποστηρικτής της επανάστασης των Σαντινίστας στη Νικαράγουα, μια χώρα την οποία είχε επισκεφθεί το 1988, σε ηλικία 26 ετών, και είχε διανείμει επί δέκα ημέρες τρόφιμα και φάρμακα.

Το 1988, όταν ταξίδεψε στη Νικαράγουα ήταν εργαζόμενος στο "Quixote Center”, μία ομάδα κοινωνικής δικαιοσύνης του Μέριλαντ.

Ο Ντε Μπλάζιο, ο οποίος είχε σπουδάσει λατινοαμερικανική πολιτική στο φημισμένο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, είχε γίνει «ένθερμος υποστηρικτής των νικαραγουανών επαναστατών», σύμφωνα με την εφημερίδα.

Είχε επίσης επιλέξει μετά το γάμο του να περάσει το μήνα του μέλιτος στην Κούβα, αψηφώντας το γεγονός ότι απαγορευόταν στους Αμερικανούς να ταξιδεύουν εκεί.

Στην κούρσα για τη δημαρχία, ο Nτε Μπλάζιο εμφανίστηκε ως ο "αντι-Μπλούμπεργκ" με το να δηλώσει υπερασπιστής των απλών ανθρώπων καταγγέλλοντας την ελιτίστικη προσέγγιση του πάμπλουτου πρώην δημάρχου.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ο Ντε Μπλάζιο υποσχέθηκε να αυξήσει τη φορολογία των Νεοϋορκέζων που κερδίζουν πάνω από 500.000 δολάρια το χρόνο για να χρηματοδοτηθεί η υποδοχή σε παιδικούς σταθμούς όλων των νηπίων άνω των τεσσάρων ετών. Επίσης επέκρινε σκληρά την πολιτική των τυχαίων σωματικών ελέγχων στο δρόμο που ακολουθούν ο αρχές της Νέας Υόρκης και η οποία έχει κυρίως στόχο τους νεαρούς ισπανόφωνους και μαύρους, ενώ η ομοσπονδιακή δικαιοσύνη την χαρακτήρισε αντισυνταγματική.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...