euronews :Μουσουλμανική Αδερφότητα: το προφίλ της μεγαλύτερης μουσουλμανικής οργάνωσης της Αιγύπτου (Φωτό+Βίντεο)

Οι ελπίδες για μία ειρηνική μετάβαση εξουσίας, στην Αίγυπτο, σβήνουν. Η απόφαση της κυβέρνησης να θέσει εκτός νόμου τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, γεννούν φόβους για νέα έκρηξη βίας.

"Στηρίζω απολύτως την απόφαση της κυβέρνησης, αν και ήρθε λίγο αργά. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι τρομοκρατική οργάνωση εδώ και 80 χρόνια, και σε όλη την πορεία της το μόνο που κάνει είναι να σκοτώνει.» λέει κάτοικος του Καΐρου. Ένας άλλος συμπληρώνει:

«Είναι μία σωστή απόφαση, αλλά λίγο αργά. Είναι η καταλληλότερη τιμωρία για αυτούς. Αφού βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου.»

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι η παλαιότερη και μεγαλύτερη ισλαμική οργάνωση της Αιγύπτου. Υιοθέτησε ένα μοντέλο πολιτικού ακτιβισμού συνδυαζόμενου με φιλανθρωπίες υπό τη σκέπη του Ισλάμ, και έγινε πρότυπο για πολλές ισλαμιστικές οργανώσεις, ανά τον κόσμο.
Στα πρώτα της χρόνια, κάθε πυρήνας της αποτελούνταν από ένα τέμενος, ένα σχολείο και ένας αθλητικό σύλλογο.
Τα πρώτα της παραστρατιωτικά τμήματα εμφανίστηκαν για να πολεμήσουν ενάντια στη βρετανική επικυριαρχία.

Η κήρυξη εκτός νόμου δεν της είναι ξένη. Από την ίδρυσή της, το 1928, τον περισσότερο καιρό, ήταν παράνομη και χιλιάδες μέλη της έχουν -κατά καιρούς- διωχθεί.

Το 2005, υπό το καθεστώς Μουμπάρακ, έλαβε μέρος στις εκλογές μόνο μέσω ανεξάρτητων υποψηφίων. Αυτό δεν την εμπόδισε να «σαρώσει».

Στις πρώτες ελεύθερες εκλογές, μετά την πτώση Μουμπάρακ, ήταν ο απόλυτος νικητής και ο Μοχάμεντ Μόρσι ανέλαβε τα ηνία της χώρας.

Η θητεία του αποδείχτηκε βραχύβια. Μετά την πτώση του, το νέο καθεστώς, που ελέγχεται από το στρατό, ξεκίνησε διωγμό των ηγετικών στελεχών της οργάνωσης. Τόσο ο ίδιος ο Μόρσι, όσο και πολλά κορυφαία στελέχη βρίσκονται αντιμέτωπα με την ποινή του θανάτου.

Οι αναλυτές φοβούνται ότι ο νέος κύκλος βίας θα κορυφωθεί στα μέσα Ιανουαρίου, με το δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα, που στόχο έχει να ανατρέψει αυτό που εισήγαγε ο Μόρσι.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα είχε, ήδη, ανακοινώσει ότι θα μποϋκοτάρει τη διαδικασία.

Ο Αμρ Φαρούκ, εκπρόσωπος της οργάνωσης, δήλωσε:
«Η εθνική συμμαχία που στηρίζει τη νομιμότητα ανακοινώσει ότι θα μποϋκοτάρει αυτό το άκυρο δημοψήφισμα, που οργανώνει η αιματηρή φασιστική πραξικοματική αρχή.»

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...