The European Space Agency's Rosetta spacecraft was launched in 2004 «Η Ροζέτα ξεπερνά τα επιστημονικά σύνορα»

Πάμε τώρα στο κέντρο επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας στο Ντάρμστατ, όπου βρίσκεται ο Τζέρεμι Γουίλκς, παρουσιαστής της εκπομπής Space του euronews.

Τζέρεμι, πρόκειται για αποστολή πρωτιάς που αφορά εκπληκτικές αποστάσεις, 800 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη. Πόσο σημαντικά μπορούν να αποδειχθούν αυτά τα ευρήματα;


Τζέρεμι Γουίλκς: Η αποστολή αυτή είναι δυνατό να προκαλέσει μια μεγάλη στροφή, διότι είναι η πρώτη φορά - και πρέπει πραγματικά αυτό να το καταλάβετε - η πρώτη φορά που κάποιος έχει προλάβει έναν κομήτη με το δορυφόρο του, πέταξε μαζί του για πάνω από έναν χρόνο, όπως ελπίζουν, κι έπειτα προσγείωσε ένα σκάφος στην επιφάνειά του.

Και στο παρελθόν περάσαμε δίπλα από κομήτη, τον κοιτάξαμε, τον φωτογραφήσαμε, αλλά ποτέ δεν πήγαμε πάνω του, δεν εξετάσαμε το υλικό που υπάρχει εκεί για να δούμε από τι είναι φτιαγμένος. Ο λόγος που αυτό είναι σημαντικό είναι ότι οι κομήτες θα μπορούσαν να περιέχουν νερό που μεταφέρθηκε στη Γη πολύ καιρό πριν, για παράδειγμα. Το νερό που έχουμε εδώ θα μπορούσε να έχει προέλθει από κομήτες. Και κάποια από τα θεμελιώδη στοιχεία της ζωής θα μπορούσαν να έχουν προέλθει από κομήτες επίσης. Άρα, αν οι επιστήμονες τα εντοπίσουν και τα επιβεβαιώσουν - κι αυτό θα συμβεί στα επόμενα λίγα χρόνια - θα πρόκειται πραγματικά για κάτι πολύ σημαντικό.

Ερ.: Πάντα μιλούσαμε για το ξεπέρασμα συνόρων στην εξερεύνηση του διαστήματος. Αυτό είναι που θα κάνει η Ροζέτα;

Τζέρεμι Γουίλκς: Η Ροζέτα είναι κάτι σαν σύνορο αυτή τη στιγμή, διότι είναι πάρα πολύ μακριά από τη Γη. Είναι στα όρια από όπου μπορούν να πάρουν ενέργεια για τα ηλιακά της πάνελ. Άρα, στις 11 το πρωί σήμερα ξεκίνησε να «ξυπνά» και έπειτα το απόγευμα θα στείλει το πρώτο της σήμα.
..
 euronews

..WSJDigitalNetwork

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...