Στο Ισραήλ η Άνγκελα Μέρκελ-Για συζητήσεις σχετικά με το Ιράν και την ειρηνευτική διαδικασία με τους Παλαιστινίους

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, συνοδευόμενη από την πλειονότητα των υπουργών της, έφθασε την Δευτέρα στο Ισραήλ, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου με επίκεντρο το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους.


«Θα ήθελα να συζητήσουμε τους τρόπους για να εμποδίσουμε το Ιράν να αποκτήσει την δυνατότητα κατασκευής πυρηνικών όπλων», είπε ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια των σύντομων δηλώσεων που έκανε με τη Μέρκελ στο πλευρό του κατά την έναρξη της διήμερης επίσκεψής της.

«Θα συζητήσουμε το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τους τρόπους για να επιτευχθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους» ανέφερε λίγο πριν ο Νετανιάχου υποδεχόμενος την καγκελάριο στην κατοικία του στην Ιερουσαλήμ, όπως μετέδωσε το δημόσιο ραδιόφωνο του Ισραήλ.

«Το Ισραήλ θέλει να επιτευχθεί μια πραγματική ειρήνη που θα τερματίσει τη διαμάχη και μία αναγνώριση (από τους Παλαιστινίους) του Ισραήλ ως κράτους του εβραϊκού λαού» προσέθεσε ο ίδιος.

Επιπλέον, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έπλεξε το εγκώμιο της Γερμανίδας καγκελάριου χαρακτηρίζοντάς της «φίλη του Ισραήλ». «Πολλές φορές πήρε θέση ενάντια στο μποϊκοτάζ και στις απόπειρες επιβολής αποκλεισμών σε βάρος του Ισραήλ, για αυτό ακριβώς αξίζει την αναγνώρισή μας», επαίνεσε την Μέρκελ κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του κόμματός του Λικούντ στο κοινοβούλιο.

Ο Νετανιάχου αναφέρθηκε στον κίνδυνο επιβολής διεθνούς μποϊκοτάζ στο Ισραήλ στην περίπτωση που καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους, μια απειλή που επαναλαμβάνεται πολύ συχνά τις τελευταίες εβδομάδες από τους κυβερνώντες κα τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Η Μέρκελ, η οποία συνοδεύεται από 16 υπουργούς της κυβέρνησής της, θα συναντήσει με το Νετανιάχου ξανά την Τρίτη κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης των δύο κυβερνήσεων.

Αναμένεται να υπογραφεί μια σειρά διμερών συμφωνιών συνεργασίας στα πεδία της ασφάλειας, της διπλωματίας, της οικονομίας, της δικαιοσύνης, των επιστημών και του πολιτισμού.

Στην ατζέντα κυριαρχούν θέματα όπως οι συνομιλίες μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων —περιλαμβανομένης της Γερμανίας— με την Τεχεράνη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Την Κυριακή ο Νετανιάχου δήλωσε και πάλι «ανήσυχος» για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ομάδας των 5+1 (των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ρωσίας, της Κίνας και της Γερμανίας) με το Ιράν.

«Το Ιράν παίρνει τα πάντα και πρακτικά δεν δίνει τίποτα (. . .). Σκέφτομαι με ανησυχία το γεγονός ότι το Ιράν πιστεύει ότι μπορεί να ολοκληρώσει το σχέδιό του για να αναδειχθεί σε μια χώρα που θα βρίσκεται στο κατώφλι (της απόκτησης) πυρηνικών όπλων» υπογράμμισε.

Αναφερόμενη με την ειρηνευτική διαδικασία για το Μεσανατολικό, η καγκελάριος, όπως εξάλλου οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες, επανέλαβε την υποστήριξή της στις προσπάθειες που έχει αναλάβει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής.

«Θέλουμε —και εγώ προσωπικά— να επιτευχθεί πρόοδος σε αυτές τις συνομιλίες», υπογράμμισε η Μέρκελ.

Το Σάββατο η Γερμανίδα καγκελάριος, που δεν θα επισκεφθεί τα Παλαιστινιακά Εδάφη κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, υποστήριξε: «Έχουμε ανάγκη όσο πιο σύντομα γίνεται μια λύση δύο Κρατών, με το εβραϊκό Κράτος του Ισραήλ να υφίσταται παράλληλα με ένα Παλαιστινιακό κράτος».

Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και του Ισραήλ πραγματοποιούν «διμερείς διαβουλεύσεις» και κοινά υπουργικά συμβούλια εναλλάξ στις δύο χώρες. Η τελευταία τέτοια κοινή συνεδρίαση είχε γίνει στο Βερολίνο το Δεκέμβριο του 2012.

Την Τρίτη η Άνγκελα Μέρκελ θα τιμηθεί από τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες πριν από την επιστροφή της το βράδυ στο Βερολίνο.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...