Ιταλία Στα άκρα η σύγκρουση μεταξύ Λέτα και Ρέντσι

Αντιμέτωπη με νέα κυβερνητική κρίση βρίσκεται η Ιταλία καθώς οδηγείται στα άκρα η σύγκρουση μεταξύ του πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα και του γενικού γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέντσι για τις διαπραγματεύσεις και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται.

ΟΙ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ  Προβληματισμένος αποχώρησε ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Μ. Ρέντσι από τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Ε. Λέτα. Σημεία τριβής η κριτική που ασκεί ο Ρέντσι στην κυβέρνησ
ΟΙ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ

Προβληματισμένος αποχώρησε ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Μ. Ρέντσι από τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Ε. Λέτα. Σημεία τριβής η κριτική που ασκεί ο Ρέντσι στην κυβέρνηση για αβελτηρία σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν και το αίτημά του για εκλογές
Οι δύο αντίπαλοι είχαν χθες συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών στο γραφείου του Ενρίκο Λέτα στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι κατά τη διάρκεια της οποίας όπως έγινε γνωστό και ο Λέτα αλλά και ο Ρέντσι δεν έκαναν κανένα βήμα πίσω.
Ο 39χρονος δήμαρχος της Φλωρεντίας αποχώρησε από το κυβερνητικό μέγαρο χωρίς να κάνει κάποια συγκεκριμένη δήλωση, αρκούμενος να πει πως ό,τι έχει να δηλώσει θα το πει σήμερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ηγετικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος η οποία σύμφωνα με κάποιους αναλυτές είναι αυτή που θα κρίνει και το πολιτικό μέλλον του Ενρίκο Λέτα, της κυβέρνησής του, αλλά και ολόκληρης της Ιταλίας.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι ο Ρέντσι έχει ασκήσει ανοιχτά κριτική για την αβελτηρία του Ενρίκο Λέτα όσον αφορά στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα βγάλουν τη χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο και έχει κατά το παρελθόν ταχθεί υπέρ της διενέργειας πρόωρων εκλογών, θέση που τον έχει φέρει σε ανοιχτή κόντρα με τον Λέτα, αλλά και τον Ναπολιτάνο.
Στα άκρα η σύγκρουση μεταξύ Λέτα και Ρέντσι στην Ιταλία
Από την πλευρά του πάντως ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν έκατσε με σταυρωμένα τα χέρια και λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του με τον Ρέντσι παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα με το σύνθημα «Προχωράω μπροστά».
Ο Λέτα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ανέφερε ότι το νέο πρόγραμμα που φέρει το όνομα «Δέσμευση 2014» θα είναι ένα «σύμφωνο χωρίς περιορισμούς και χρονικά περιθώρια», το οποίο προβλέπει αλλαγή του εκλογικού νόμου, τροποποίηση του τρόπου λειτουργίας του πολιτικού συστήματος και επικεντρώνει στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Συγκεκριμένα, ο Λέτα έκανε λόγο για συνολικά 30 δισεκατομμύρια ευρώ, που τη διετία 2014-2015 θα δοθούν για την ανάκαμψη της οικονομίας φυσικά σε συνδυασμό με την αναθεώρηση των εξόδων. Σύμφωνα με τον Λέτα για φέτος και μέχρι το 2015 από τον Νόμο Σταθερότητας θα εξοικονομηθούν περίπου 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ και αναμένονται άλλα 13 δισεκατομμύρια. Τα υπόλοιπα 13,4 δισεκατομμύρια ευρώ του στόχου των 30 δισ. θα καλυφθούν από τους επαναπατρισμούς κεφαλαίων και τη μείωση των επιτοκίων.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο Λέτα αναφέρθηκε και στη συνάντησή του με τον Ματέο Ρέντσι λέγοντας ότι ήταν ειλικρινής παρότι δεν συμφώνησαν σε όλα και ότι το θετικό είναι ότι έγινε η συζήτηση. Βέβαια λίγο νωρίτερα κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου κυβερνητικού προγράμματος ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να εξαπολύσει τα βέλη του εναντίον του Ρέντσι λέγοντας χωρίς να τον κατονομάζει: «Οποιος θέλει τη θέση μου, να βγει να το πει ανοιχτά».
Οπως σημειώνουν οι αναλυτές, πάντως, η χθεσινή αντιπαράθεση αυξάνει πολύ τους τόνους και η σημερινή συνεδρίαση της ηγετικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος αναμένεται να είναι εξαιρετικά κρίσιμη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
ΤΖ. ΝΑΠΟΛΙΤΑΝΟ
ΒΡΙΣΚΕΙ ΠΑΝΤΑ ΛΥΣΕΙΣ
«Εκλογές; Δεν συζητάμε βλακείες». Με αυτό τον τρόπο απάντησε χθες σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο για το εάν οι εκλογές είναι λύση για το διαφαινόμενο πολιτικό αδιέξοδο που έχει διαμορφωθεί στην Ιταλία από τη σύγκρουση μεταξύ του Ματέο Ρέντσι και του Ενρίκο Λέτα.
Ο 88χρονος Ναπολιτάνο ως πρόεδρος της χώρας τα τελευταία οκτώ χρόνια, κατά τα οποία η οικονομική και πολιτική κρίση ταλανίζει την Ιταλία, έχει συχνά γίνει αυτός ο βασικός παράγοντας στην εξεύρεση λύσεων και συμβιβασμών. Στις δύο θητείες του είχε λόγο στις κυβερνήσεις Πρόντι και Μπερλουσκόνι, ενώ αυτός ήταν που επέλεξε το Μάριο Μόντι μετά την πτώση του Σίλβιο το 2011 και έπαιξε καταλυτικό ρόλο για τη σύσταση της κυβέρνησης συνασπισμού μετά την επανεκλογή του στη προεδρία και στις βουλευτικές εκλογές του 2013, δίνοντας εντολή στον Ενρίκο Λέτα για σχηματισμό κυβέρνησης.
Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο χρωστάει την ψυχραιμία του στη μακρά εμπειρία που έχει αποκτήσει από τους πολιτικούς αγώνες του 20ού αιώνα. Μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας από το 1945, ο Ναπολιτάνο ήταν από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της ανανέωσης της δεξιάς πτέρυγας του Κόμματος και ήταν από τους πρώτους που επέλεξαν να περάσουν στο σχήμα του Δημοκρατικού Κόμματος που διαδέχθηκε το PCI.πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...