Εννέα κινεζικές πόλεις υποφέρουν από τη ρύπανση περισσότερο κι από το Πεκίνο

Πριν από λίγες ημέρες, επίσημη κινεζική έκθεση αναγνώριζε ότι το πρόβλημα της ρύπανσης του ατμοσφαιρικού αέρα είναι πλέον τόσο σοβαρό που η πόλη είναι «οριακά κατάλληλη» για να ζει κανείς. Σύμφωνα, ωστόσο, με μία νέα έκθεση, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα απ’ όσο πίστευαν μέχρι σήμερα οι αρχές και οι επιστήμονες.
Μάλιστα 9 πόλεις αντιμετωπίζουν σοβαρότερο πρόβλημα από το Πεκίνο.
Συγκεκριμένα, όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα της ανάλυσης του Greenpeace Energy Desk, οι κάτοικοι αυτών των πόλεων βίωσαν μέσα στο 2013 περισσότερες ημέρες με ακραία ατμοσφαιρική ρύπανση σε σχέση με τους κατοίκους της πρωτεύουσας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο Σινγκτάι, μια πόλη 7 εκατομμυρίων κατοίκων νοτιοδυτικά του Πεκίνου, όπου οι μέρες ακραίας ρύπανσης ήταν υπερδιπλάσιες - 129 έναντι 60, στην πρωτεύουσα.
Περισσότερες από τις μισές πόλεις στη λίστα των 10 κατεξοχήν πληγεισών βρίσκονται στην επαρχία Χεμπέι, όπου λειτουργούν πολλά εργοστάσια παραγωγής χάλυβα, τσιμέντου, καθώς και μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με λιθάνθρακα. Στο Πεκίνο, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013, η ποιότητα του αέρα ήταν «καλή» (με βάση την αμερικανική κλίμακα) για μόλις 13 ημέρες.

REUTERS/KIM KYUNG-HOON
«Αυτή τη στιγμή εκατομμύρια Κινέζοι ζουν σε πόλεις, όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση βρίσκεται πάνω από το όριο έκτακτης ανάγκης για το εν τρίτο του έτους, ενώ άλλες αστικές περιοχές έχουν περάσει ακόμη και μια ολόκληρη περίοδο 12 μηνών χωρίς ημέρες, κατά τις οποίες η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί καλή», δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης. «Η κρίση ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Κίνας βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα όταν το νέφος καλύπτει το Πεκίνο, όμως η έρευνα δείχνει πόσο εκτεταμμένο είναι το πρόβλημα.» Σημειώνεται ότι η ανάλυση του Energy Desk βασίστηκε στα δεδομένα που παρέχει η ίδια η κινεζική κυβέρνηση για τη ρύπανση με αναπνεύσιμα σωματίδια PM2.5, τα οποία συνδέονται με την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου στους πνεύμονες και με καρδιαγγειακές παθήσεις.phgh

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...