Βόμβα: Χάνονται 335 εκατ. ευρώ από τις επικουρικές 1 εκατ. ασφαλισμένων-από την 1η Ιουλίου, ο νέος νόμος ο οποίος ψηφίστηκε την Κυριακή το βράδυ στη Βουλή.

«Ψαλίδι» 169 εκατ. ευρώ φέτος και 335 εκατ. ευρώ το 2015 στις επικουρικές συντάξεις που καταβάλλει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) φέρνει, από την 1η Ιουλίου, ο νέος νόμος ο οποίος ψηφίστηκε την Κυριακή το βράδυ στη Βουλή.
Τα ποσά αυτά προβλέπει η Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ως «εξοικονόμηση δαπάνης» σε εφαρμογή, από την 1η Ιουλίου, του νόμου 4052/12, που επιβάλλει:

Πρώτον, τον υπολογισμό του τμήματος της σύνταξης που αναλογεί στον χρόνο ασφάλισης από 1/1/2015 με βάση τις εισφορές που καταβάλλονται σε ατομικές μερίδες (και όχι το εγγυημένο ποσοστό αναπλήρωσης που θα ισχύει για το τμήμα ασφάλισης έως τις 31/12/2014).
Δεύτερον, την αναπροσαρμογή από την 1η Ιουλίου του 2014 των συντάξεων που ήδη καταβάλλονται, σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό παροχών του ΕΤΕΑ (που εκκρεμεί) και τη ρήτρα «μηδενικού ελλείμματος». Με δεδομένο ότι η ετήσια δαπάνη για τις πληρωμές επικουρικών συντάξεων από το ΕΤΕΑ είναι 2,4 δισ. ευρώ, οι πληρωμές θα περιοριστούν περίπου στα 2 δισ. ευρώ, μειώνοντας τη μέση καταβαλλόμενη μηνιαία σύνταξη στα 163 ευρώ από 190 ευρώ (-14,2%) αν δεν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για αυξήσεις εσόδων που προβλέπει ο προϋπολογισμός του Ταμείου.
ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ
Σύμφωνα με την ίδια Εκθεση, το ΕΤΕΑ και άλλα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας που χάνουν, από την 1/1/2015, κοινωνικούς πόρους, θα έχουν μείωση εσόδων 180 εκατ. ευρώ. Το ΙΚΑ θα χάσει 99,5 εκατ. ευρώ από τη μείωση, στο 0,25% από 0,80%, της εργοδοτικής εισφοράς στον κλάδο ασθένειας και μητρότητας, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες (-508 εκατ. ευρώ) θα έχει ο ΟΑΕΔ μετά την κατάργηση εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων (που ωφελούνται, αντίστοιχα). Τα Ταμεία θα έχουν, ωστόσο, κέρδος 130 εκατ. ευρώ από το συμψηφισμό οφειλών με επιδοτήσεις, αποζημιώσεις και ο ΟΑΕΕ αύξηση εσόδων κατά 42,7 εκατ ευρώ από την καταβολή εισφορών σε μηνιαία βάση και την υποχρεωτική ασφάλιση νέων ασφαλισμένων που δεν συμπληρώνουν 25 ημέρες ασφάλισης ανά μήνα στο IKΑ.
 Του Γιώργου Γάτου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...