Πέντε νεκροί από τον μεγα-σεισμό των 8,2 Ρίχτερ ανοιχτά της Χιλής (Φωτό+Βίντεο)

Ακολούθησε τσουνάμι δύο μέτρων στα βόρεια παράλια - Μαζική απόδραση από φυλακές έπειτα από το σεισμό - Έκλεισαν αεροδρόμια - Συναγερμός σε Χιλή, Εκουαδόρ και Περού Πέντε νεκροί και τρεις σοβαρά τραυματίες είναι στην πόλη Ικουίκουε είναι ο πρώτος απολογισμός από τον ισχυρότατο σεισμό μεγέθους 8,2 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε ανοιχτά των ακτών της Χιλής, στις 02:46 (ώρα Ελλάδος).
Το επίκεντρο εντοπίστηκε 86 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ικουίκουε. Σύμφωνα με το γεωδυναμικό ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS) ο σεισμός, για τον οποίο η αρχική εκτίμηση ήταν ότι είναι της τάξης των 8 Ρίχτερ, ήταν σχεδόν επιφανειακός με το εστιακό βάθος να εντοπίζεται μόλις 10 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της θάλασσας, γεγονός που έκανε την αίσθηση της δόνησης ακόμη πιο ισχυρή. ..
Δέκα λεπτά, μάλιστα, μετά τον ισχυρότατο σεισμό των 8,2 Ρίχτερ σημειώθηκε ένας ισχυρός μετασεισμός της τάξης των 6,2 Ρίχτερ, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο.




Εξ αιτίας του μεγέθους του σεισμού εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι σε ολόκληρη τη λατινοαμερικάνικη ακτή του Ειρηνικού Ωκεανού. Το κέντρο ειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό εκτιμά ότι δημιουργήθηκε τσουνάμι καθώς κατέγραψε κύματα ύψους 2 μέτρων στο λιμάνι της Πισάγκουα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του πολεμικού ναυτικού της Χιλής παλιρροϊκό κύμα χτύπησε τις βόρειες ακτές της χώρας.

Λίγα λεπτά μετά την ισχυρότατη δόνηση το εθνικό γραφείο εκτάκτων αναγκών της Χιλής εξέδωσε ανακοίνωση για «προληπτική εκκένωση» της βόρειας ακτογραμμής της χώρας.
..




Σύμφωνα με χιλιανούς αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters έχουν ήδη καταγραφεί ορισμένες κατολισθήσεις σε δρόμους και λεωφόρους.
Άλλες κυβερνητικές πηγές της Χιλής δήλωσαν, επίσης στο Reuters, ότι δεν έχουν σημειωθεί σοβαρές καταστροφές. O δήμαρχος της πόλης Αρίτσα δήλωσε ότι έχουν κατστραφεί ορισμένα πλήθινα σπίτια ενώ έχουν καταγραφεί και μικροτραυματισμοί. Ζημιές έχει υποστεί και το αεροδρόμιο της πόλης Ικουίκουε, που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, με αποτέλεσμα να έχουν διακοπεί οι πτήσεις από και προς εκεί. Διακοπή πτήσεων υπάρχει και για το αεροδρόμιο της Αρίτσα. Από την πλευρά τους οι αρχές του Περού προχώρησαν σε εκκένωση της παραθαλάσσιας επαρχίας Ίκα. Να θυμίσουμε ότι το 2010 είχε γίνει ένας ισχυρότατος σεισμός 8,8 Ρίχτερ στην περιοχή που κόστισε τη ζωή σε 500 ανθρώπους. pηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...