Τσίπρας από Παλέρμο: «Η ακροδεξιά οργανικό μέρος του κατεστημένου»-Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Παλέρμο Βιντεο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ιταλία και μίλησε το βράδυ της Πέμπτης ως υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν
Επίθεση στην κυβέρνηση και την ακροδεξιά, με αφορμή την υπόθεση Μπαλτάκου, αλλά και της ανόδου των εθνικιστικών και νεοφαστιστικών κομμάτων στην Ευρώπη, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από το Παλέρμο, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη και μίλησε το βράδυ της Πέμπτης ως υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν.


«Η άκρα δεξιά στην Ευρώπη δεν είναι εχθρός του συστήματος. Είναι οργανικό μέρος του κατεστημένου. Και συνεργάζεται στενά με το κατεστημένο, όπως αποκαλύφθηκε χθες στην Ελλάδα, που βγήκαν στο φως οι στενές μυστικές σχέσεις της κυβέρνησης Σαμαρά με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι «η ακροδεξιά είναι το μακρύ χέρι του νεοφιλελευθερισμού, δε αντιπαρατίθενται με το σύστημα που γεννά την αδικία».

Όπως επισήμανε ο κ. Τσίπρας «αντισυστημική ψήφος δεν είναι εκείνη που ενισχύει τις εφεδρείες του συστήματος, αλλά εκείνη που τις αποδυναμώνει. Αντισυστημική δεν είναι η ψήφος στην οπισθοδρόμηση των εθνικισμών και των αντιπαραθέσεων.  Είναι η ψήφος στην ελπίδα για τη δημοκρατική και προοδευτική αλλαγή στην Ευρώπη. Η ψήφος στην ευρωπαϊκή Αριστερά».
 Ενόψει και της έλευσης της Άνγκελας Μέρκελ στην Αθήνα ο κ. Τσίπρας άσκησε σκληρή κριτική στην πολιτική της γερμανίδας καγκελαρίου:

«Η δική μας Ευρώπη, η «Άλλη Ευρώπη» ενώνει. Η νεοφιλελεύθερη Ευρώπη της κυρίας Μέρκελ διαιρεί. Η σημερινή Ευρώπη ικανοποιεί μόνον την κυρία Μέρκελ και τους λιγοστούς πολιτικούς φίλους της» τόνισε και πρόσθεσε:  «Η πολιτική της λιτότητας και της λεγόμενης «εσωτερικής υποτίμησης» μεγαλώνει την αναπτυξιακή απόσταση που χωρίζει το Παλέρμο από το Βερολίνο και τη Λισαβόνα από τη Στοκχόλμη».



Περιέγραψε τη διαχωριστική γραμμή της αναμέτρησης: «Εμείς εκπροσωπούμε την Ευρώπη της εργασίας και του πολιτισμού. Οι αντίπαλοί μας, οι συντηρητικοί, οι φιλελεύθεροι και η προσεταιρισμένη στο νεοφιλελευθερισμό ηγεσία της σοσιαλδημοκρατίας εκπροσωπούν τα συμφέροντα των εγχώριων οικονομικών ολιγαρχιών των χωρών της Ευρώπης. Εκπροσωπούν τα συμφέροντα, μόλις του ⅓  των κοινωνιών μας, που πλουτίζει από την κρίση. Και πλουτίζει  σε βάρος των ⅔, που ακροβατεί και αγωνιά για την καθημερινή επιβίωση. Αυτούς εμείς εκπροσωπούμε κοινωνικά. Αλλά μπορούμε και πρέπει να τους εκπροσωπήσουμε και πολιτικά. Είμαστε η μοναδική ελπίδα για αλλαγή στην Ευρώπη. Και αυτό θα φανεί στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Οι σημερινοί πολιτικοί συσχετισμοί στην Ευρώπη, μπορούν ν’ αλλάξουν και θ’ αλλάξουν».



Αναφερόμενος στην κυβερνητική προοπτική της αριστεράς διαβεβαίωσε ότι «κινούμαστε από την αντίσταση στη διαμόρφωση μιας εναλλακτικής λύσης. Αγωνιζόμαστε για τη «ρεαλιστική ουτοπία», όχι μόνο μιας αριστερής διακυβέρνησης, αλλά και της αριστερής ηγεμονίας. Η ψήφος στην Ευρωπαϊκή Αριστερά. Είναι αποτελεσματική ψήφος εξουσίας. Δεν είναι ψήφος διαμαρτυρίας. Είναι θετική πρόταση. Και η μόνη πραγματική εναλλακτική διέξοδος στον νεοφιλελευθερισμό».



Τόνισε ότι «αυτό που κρίνεται στις ευρωεκλογές του Μαΐου είναι αν θα εδραιωθεί η ιστορική οπισθοδρόμηση της Ευρώπης, με τη νεοφιλελεύθερη διαχείριση της κρίσης, ή αν θ’ αλλάξουμε πολιτική και συνολική πορεία» και εμφανίστηκε βέβαιος για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, αναφέροντας: «Στην Πατρίδα μου, στην Ελλάδα, ζήσαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια τη πιο σκληρή και απάνθρωπη εκδοχή του νεοφιλελευθερισμού. Το μνημόνιο της λιτότητας γέννησε πόνο και απελπισία στους ανθρώπους, δημιούργησε εκατομύρια ανέργους και φτωχούς. Για να επιβληθεί αυτή η απάνθρωπη πολιτική συρρικνώθηκε η ίδια η δημοκρατία. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές θα είναι η απάντηση του λαού μας  στο κοινωνικό έγκλημα της λιτότητας που επιβλήθηκε στον ελληνικό λαό. Θα είναι η πρώτη φορά που θα κερδίσει η αριστερά. Και η νίκη αυτή θα δείξει το δρόμο σε όλη την Ευρώπη. Θα σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους της λιτότητας σε όλη την Ευρώπη».





pηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...